Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jovain

    Tulihan se mehtäukon vaihtoehto sieltä ja hyvä niin.

    Esimerkkisi on metsänhoidon töistä ja kustannusten perinnästä pystykaupassa vapaaehtoisuuden pohjalta. On sama asia kuin korjuun kustannusten perintä samassa kauppamuodossa. Et kuitenkaan esitä maksajaksi lopputuotteen käyttäjää, niin kuin täällä suhteellisen yleisesti tarjoillaan ja jopa todeksi väitetään.

    Korjuun kustannusten perinnässä on vaan se ongelma, että kysymys ei ole vapaaehtoisuuden pohjalta. Korjuu on kytketty pystykauppaan kylkiäiseksi ja on siinä mielessä pakollinen. Selittää myös Mhy:n korjuupalvelun hankintakaupat.

    Menettely on metsänomistajalle epäedullinen, on kustannusvaikutukseltaan yli puolet puunhinnasta, edustaa volyymiltaan (monopoli) n. 90 % puukaupasta ja korjuusta, menettely on korruptoitunut jne.

    Ei mitään asiaa ainakaan meittin metsään, muutoin kuin olosuhteiden pakosta.Laki ei pakota pystykauppaan, mutta kysymys on myös siitä, että metsänomistajan eväät on syöty. Puukaupassa ja korjuussa niitä vaihtoehtoja on vähän tarjolla. On vanhanaikaista, että metsänomistajalle tarvitaan vielä omansa kauppatapansa ja korjuutapansa.

    Jätkä

    EDIT

    Tolopainen

    Jovainin teoriassa on vain yksi heikkous. Metsäyhtiöt eivät saa euroakaan rahaa metsänomistajilta. Kaikki raha niille tulee asiakkailta, jotka ostavat puusta valmistettuja tuotteita. Vaara on ensin keksinyt tarinan lopputuloksen ja sitten tarinan sen ympärille. Taitaa yli 40€ kiinto tulla bonuksineen ja takuuhintoineen hankintakuidulle, kun mutkaisia koivuja kaataa kuusikon päältä pois ja ajelee tienvarteen, ei huono. Tulee samalla metsä hoidettua ja hyötyliikuntaa.

    Jovain

    Ei ole teoriasta vaan ihan käytännöstä. Ei ole pystykauppoja, joista korjuun kustannuksia ei ole vähennetty. Metsäyhtiöt saavat sen rahan metsänomistajilta ja se raha vähennetään puun hinnasta. Otetaan huomioon sitä mukaa (esim. puunhintataulukot) mitä metsänomistajat palveluja käyttävät. Ilmaista korjuupalvelua ei ole, pystykaupassa peritään ja hankinnassa maksetaan. Pystykaupassa metsänomistajat maksavat korjuun kustannukset ja se raha perittään puun hinnasta.

    Aimo Jortikka

    Virossa näkyy markkinatalous toimivan paremmin, hinnat lähes tuplaantunut vuodessa, tienvarsihinta 50 euroa motti pulpwoodilla, eikä maassa taida olla muita sellutehtaita kuin se haapaa käyttävä tehdas.

    Tolopainen

    Viimeksi kun myin puita pystykaupalla yhtiö ei perinyt minulta maksua korjuusta, en ainakaan huomannut sellaista ja mätästys tulee keväällä niin edullisesti, että sitä ei saa teetätettyä itse. Toimituskaupalla en olisi myynyt, koska raakkitukkien hinta on vain 27€ kiinto.

    mehtäukko

    Lopputuotteen käyttäjä loppujen lopuksi maksaa viulut.

    Pystykauppa on, – kuten monet muut vastaavat-, kehittäytynyt nykyiseen muotoonsa. Sille ei ole kukaan esittänyt uskottavaa parempaa vaihto-ehtoa, ja susi jo synnyttäessään on LV/Jovain akseli.Mennen tullen.

    ”metsäyhtiöt saavat sen rahan mo:lta ja se se raha vähennetään …” Näytä se toteen.

    Suden jälki

    Naisen ….

    Suden jälki

    Anteeksi häiriö. Mutta menkää tiede lehden sivuille lukemaan alku geenistä joka määrää puun elämän. Huom. Suomalaisia tutkijoita.

    savo’ttamies

    Tolopaiselle..raakkitukithan on kuitua. Ei hankintahakkuussakaan kannata katkoa tukkia ”varman päälle”. Kuusella 3-4  ja männyllä 5-6 ihan ok raakki %, ja niille raakeille sitten kuidun hinta.

    Lievä tyvimutka tai 2-3 milliä liikaa lenkoutta useimmin raakkien syy, nehän sahataan joka tapauksessa

    Pystykaupassa jos motokuski katkoo tukkia kuituun tai tekee 3 m tyveyksiä, vahinko suurempi.

Esillä 10 vastausta, 571 - 580 (kaikkiaan 876)