Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Kuitupuunkasvattaja

    Eli metsäsektori on ryssinyt pelin pahasti, koska hankintahakkaajat on ajettu pois metsästä ja entistä harvempi nuori pääsee näkemään metsätyötä. Siinä yksi syy kuljettajapulaan.

    Hankintaperheiden nuorilla olisi kova työmotivaatio, kun ovat rypeneet ensin muutaman vuoden napaa myöten lumessa ja sitten koulutuksen jälkeen annetaan käyttöön ajokone tai moto.

    Mutta se kuitupuun hinta oli ketjun aihe….

    Musta miäs

    Paljonkohan pitäisi olla nyt kuitupuun hinta jos olisi ostovoimaltaan mitä 80-luvulla oli sen hinta. Eipä tuo tukkikaan markka-ajoista paljon ole noussut paitsi markkinoiden ylikuumennettua 2007 ja nyt 2018 kohtalaisen tyydyttävälle tasolle. Markkinatalous ei kyllä toimi kuitupuun hinnan ja huippuhinnoissa olevan sellun hinnan välisessä yhtälössä kuten täällä on monta kertaa asiasta keskusteltu ja keskustelu jatkuu…

    jees h-valta

    Musta miäs tuolla aiemmin kyseli kerkiänkö vielä hankintahakkuulle. En kerkeä mutta raivaukset ja siinä poltinpuut samantein. Tilakaupat tein par vuotta sitten ja nyt myös tien teko menossa sille palstalle. Sorastus pitäisi alkaa näinä päivinä ja hakkuutakin on lupailtu ”lähiviikoiksi”. Olen vielä työelämässä joten ei vapaa-aika riitä. Yritän päästä lähivuosina kevennetylle joten aikatilanne voisi hiukan parantua. hankintahakkuu kiinnostaa kyllä ja koivikoita olisi paljon siinä asennossa että mielellään tekisi. Jos tässä vartoillessa aikoja parempia tuo kuidun hintakin hiukan vielä petraisi. Kun neljäkymppiä saisi tien varteen koivukuidusta niin a-vot.

    mehtäukko

    Kun on tainna jo useammassa ketjussa eräs herra vääntää niin ruosteisesta rautalangasta utopistista malliaan, kuidun hinta ei sillä tokene. Mitä monimutkaisemmaksi, epävarmemmaksi ja siten hintavammaksi halutaan toiminta, kantohinnastahan sen joku lohkaisee.

    En oikein ummartanut kuitupuunkasvattajan ensimäistä lausetta, mutta enempi pitää nuorilla olla vetoa metsätöihin kuin työn näkemisen puute…

    Jovain

    Olisihan se hyvä tietää, millä hinnalla sitä puuta saa, mutta sitähän ei voi tietää, jos ei tiedetä kuka on maksaja. Mehtäukolle on vieras ajatus, että maksaja voisi olla joku muu kuin metsänomistaja.

    mehtäukko

    Jos uudistat metsääsi, perkaat ja harvennat taimikoita, maksamaan siinä joutuu = sijoittamaan takaisin metsään puukauppatilistä. Tämän taas maksaa metsäosasto myymäsi määrän ja laadun mukaan. Se on kahden kauppa vapaa-ehtoisuuden pohjalta. On myymättä tai ei.

    Jos jokin laki pakottaisi vain pystykauppaan, jurnutettaisiin sitten!

    jees h-valta

    Mehtäukko edelleenkin aivan sata oikeassa. Näillä mennään ja John Deere pui mäntyä sahatavaraksi ja kuiduksi juuri nyt H-vallan Koirakorven tien varressa kelpoasiallisen sorttisesti. Ylispuuhakkuu menossa. Näkemäraivauksella varustettuna! Kaveri muuten tuumi hyvin asiallisesti että pui nyt pimeän ajan selkeää männikköä ja siirtyy päivänäöllä kuusialikasvokseen vasta. Ei tuntunut stressaavalta tyypiltä ollenkaan.

    Puuki

    80-luvun puolivälissä  nykyeuro vastasi n. 0,3 mk:aa. Silloin kuitupuun kantohinta oli   jotain n. 100 mk päätehakkuulta.  ( ku/mä-kuitu väljennyshakkuu -87 : 105/95 mk/motti).  Tukin reaalihinnat oli myös korkeammalla kuin nykyään.

    jees h-valta

    Taitaa puuki kyllä tarkoittaa kolmea markkaa eikä 30penniä.

    Puuki

    Joo, toisin päin eli markka vastasi 0, 3 €:a .  Sehän se olisi ollut norm. hintakehitys :

    Kuitupuun kantohinta olisi nyt n. 30 € /motti . Siihen kun lisätään korjuukulut saadaan melkein maailmarkkinahinta (rajalla & satamassa)   tienvarsipuulle.

Esillä 10 vastausta, 561 - 570 (kaikkiaan 876)