Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • mehtäukko

    Jos ollikolli ystävällisesti lukisi raadin esittämät näkökannat koko ”Klusterin matkalta”, asia voisi muuttua epaselvasta selvemmäksi!?

    Et sinä Jovain taida esittämilläsi voimanpateilla pystyä tunkeutumaan ”tietoinesi ja taitoinesi” Klusterin logistiikkaan!! Siinä s a a t a a olla niin suuri hajurako, että saat perustaa oman ”piiri pieni pyörii”- toimituskauppaketjun?

    Tolopainen

    Jos aikoo voittaa hintakilpailussa minusta silloin pitää toimia halvemmalla, eikä kalliimalla hintatasolla, saatan tietenkin olla väärässäkin. Mutta kuvittelen Jovainin pyrkivän nykyistä korkeampiin hintoihin, mutta jos se ei käy ostajille. Ostajat toimivat muuallakin kuin Suomessa. Etelä-Amerikassa sellupuu on halpaa ja kasvaa nopeasti.

    Kuitupuunkasvattaja

    Jovain ja Ollikolli ovat oikeassa, että kaupankäynti on ostopuolen sanelemaa. Mutta kun ostopuoli on saanut pystykaupan näppeihinsä, niin miksi luopua tuosta määräävästä markkina-asemasta? Hölmöjähän ostajat olisivat.

    Metsäsekstori on kyllä ampunut itseään jalkaan, kun on häätänyt hankintahakkaajat pois metsästä. Työvoimapula on yksi seuraus tästä.

    Verratkaapa tuota edellä esittämääni vesiliiketoimintaa ja kuitupuukauppaa. Paljon yhteistä ja suomalainen laatu on huippuluokkaa kummassakin.

    Jätkä

    Ostaja maksaa vain sen verran, että saa haluamansa. Jotta kuitupuun hinnassa ei tapahtuisi näkyvää nousua, on lanseerattu ”Sahakuitu” ja Viimeksi MG:n ”Kuitutukki), joiden korkeampi hinta ei tule näkyviin seurantatilastoissa kuitupuun hintana.

    Samalla juonella muina miehinä työnnetään isoakin tukkia hakkuriin.

    Jotkut puuntuottajat ovat kuitenkin menneet ”helppoon” uskoessaan, että hankintamyyjät eivät saisi puitansa myytyä. Kyllä teollisuus ostaa hankintapuuta lähes rajattomasti, kunhan se toimitetaan sopimuksen mukaisena ja sovittuna aikana.

    Hankintapuun teollisuus saa tuntuvasti halvemmalla kuin pystykauppapuun, mutta se ei aina täytä sopimuksen mukaisia ehtoja.

    Tuttu ostohenkilö sanoi kerran, että hänelläkin on muutamia hankintamiehiä, joiden kohdalla joka syksy esittää toivomuksen, että kunpa SE isäntä ei taas tulisi tekemään hankintakauppaa. Kun tavara on ihan mitä sattuu ja se toimitetaan koska sattuu, niin sen saaminen kunnollisena tehtaalle on kovasti työlästä ja aina tulee yllätyksiä.

     

    Jovain

    Tuosta hintakilpailusta ja mehtäukon metsänomistajien etuuksien polkemisesta. Tuskin kuitenkaan teollisuus valitsee värin perusteella. Minä en ainakaan siihen usko ja että teollisuus olisi polkemassa metsänomistajia. Jos metsänomistajat toimittavat puuta halvemmalla, sehän kyllä teollisuudelle sopii.

    Puunhinta määräytyy maailman markkinoilla. Sillä ei kuitenkaan ole tekemistä sen kanssa, millä hinnalla sitä puuta sitten saa. Jää kansallisen sopimisen varaan ja vääntöön siitä, kenellä onkaan se ”sopimus” toimittaa niitä puita meittin metsästä teollisuudelle.

    Siinähän ei ole epäselvää tällä hetkellä. Ay-liike on vahvoilla, ilmeisesti myös MTK:ssa ja metsänomistajat ovat jääneet alta vastaajan asemaan.

     

    mehtäukko

    Jovain..” Puunhinta määräytyy maailman markkinoilla. Sillä ei kuitenkaan ole tekemistä sen kanssa, millä hinnalla sitä puuta sitten saa…”

    Ei pidä tuo (kaan) paikkaansa. Lopputuotteen hinta määräytyy maailmanmarkkinoilla ja totta hitossa joku merkitys on sillä ,millä hinnalla, varmuudella ja laadulla he sen saavat sen tehtaan portin sisälle.

    Ay-liike saa tottakai pitää jäsentensä puolta mutta kun muistaisivat kohtuuden kaikessa. MTK on hampaaton, sillä hintasuositusten taulukot loppuivat aikoja sitten.

    mehtäukko

    Kuitupuunkasvattaja…”Metsäsekstori on kyllä ampunut itseään jalkaan, kun on häätänyt hankintahakkaajat pois metsästä..”

    Kuten olen aiemmin juohauttanut, ketkähän aikoinaan ovat häätäneet ostomiehet hankintakaupoilta? Etteivät asianosaiset itse?

    Epäkurantti tavara, keväästä syksyyn vähäistä koko toiminta, toimitusten venytyksen kevät loskaan, pinot rekoilla ajokelvottomien polkujen varsilla ja sittenkin pienet nökköset…Kun niitä kalikoita tuli aikoinaan ”jonnii verran” ajettua, tietää historiaa.

    pikkutukki

    Kerroppa mehtäukko parhaita makupaloja ?

    Metsäkupsa

    Nykyisin ketju kannolta teriin hiottu viimeisen päälle pellittämään.Mehtäukko jo luetteleekin hankintapuiden,väliin kökkösten ongelmia ja näihän se usein on.Ennen vempukat pohjalle isännät piilotteli ja oksapahkuratukit myös.Onhan MHY:den korjuupalvelut toimijoina kannolta tehtaan portin sisään.Mutta kun ottavat muutaman euron kulukorvausta ,ei metsänomistajalle kyllä sitten sen enempää jää.Rahatkin saattavat viipyä monin  verroin pitempää,kuin firman hakkuulla.

    mehtäukko

    Ei arvaa ”makupaloja” alkaa kertoilla. Elossa on vielä moni ja tunnistaisivat taatusti…

    Mutta se on ollut sinällään harmittava kehityskulku. Ja siksipä kuka tarttuu vieläkin sahaan ja kaatovänkään, arvostan niitä puurtajia suuresti. Kun on jonkinlaiset raamit saanut ja nuorena oli sitä voiman paskaa, oli metsurityö muutaman vuoden nautinto. Sitten tuli koneet.

Esillä 10 vastausta, 551 - 560 (kaikkiaan 876)