Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jovain

    Väittääkö Puuki tietävänsä puun tehdashinnan, rohkenen epäillä että ei ole tiedossa.

    On todella ollut vaikea uskoa, että kysymys on tietämättömyydestä tai siihen, että kustannusten maksaja on lopputuotteen maksaja.  Sitähän se ei ole, vaan kysymys on perinteisestä vastakkainasettelusta vasemmisto vastaan talonpoika. Väitetään ja uskotellaan, että maksaja ei olekaan metsänomistaja. Saadaan etuutta korjuun kustannuksia mentävä aukko. Onhan siinä tilaa järjestellä kustannuksia etuuksia vastaavalla tavalla. Ongelmahan on metsänomistajan sulkeminen korjuun ulkopuolelle ja puun heikko hinta. Eihän se mikään salaisuus ole, että etuuksia mitataan puunhinnasta.

     

    Tolopainen

    Jos Jovain sinulla olisi oma sahalaitos. Millä kaupalla ja millä hinnalla ostaisit sinne tukit.

    Jovain

    Pystykaupalla en ostaisi, vaan vapailta markkinoilta toimituskauppana niin, että myös metsänomistaja voi olla puun toimittajana.

    jees h-valta

    Aika kauas menee asiasta maalailla jotain ikiaikaisia vasemmisto vastaan talonpoika söpötyksiä. EDIT Metsänomistaja voi nytkin olla puun toimittaja eikä tarvitse toimittaa kuin tien varteen. Siinäkin tuntuu olevan aika paljon vaikeuksia kun hankintakaupat vuodesta toiseen vain vähenee.

    Visakallo

    Kun kiinalainen, egyptiläinen tai vaikkapa britti puutavaran hankkija kilpailuttaa tilauksia erimaalaisten puutavaran toimittajien välillä, ei häntä kiinnosta raakapuun tehdashinta pätkääkään, koska hän ei tee sillä tiedolla mitään. Hän tekee ostopäätöksensä vain valmiin tavaran hinnan perusteella. Lisäsi tulevat tietysti toimitus- ja maksuehdot, toimitusvarmuus  ja laatukin. Puutavaran jalostajille raha tulee ainostaan heidän ostavilta asiakkailtaan. Raakapuun he hankkivat ja korjauttavat niin edullisesti kuin se kulloinkin on mahdollista. Minun on sanottava, etten ymmärrä Vaaran ja Jovainin ajattelua lainkaan.

    Visakallo

    Minulle on muodostunut käsitys, että Jovain oli aikoinaan hyväksymässä Vaaran väitöskirjaa. – Olenko erehtynyt?

    jees h-valta

    Olisihan se jotain uutta ja hauskaakin kun esim. Äänekosken sellukombinaatin portilla olisi yksityisten toimittamien puiden vastaanottoväylä. Sinne saisi viedä viikoloppuna ähelletyt parikymmentä kuitupuutappia a.3m vaikka pikkuauton Muuli-peräkärryllä. Tili tästä mielettömän reilusta erästä tietysti maksettaisiin perinteisesti käteisellä suoraan ikkunasta kuin grillikioskin luukulla. Tätähän kait Jovain ajaa takaa jos olen edes sinnepäin ymmärtänyt Vaaralaisen ideologian. Koitahan Jovain alkaa sähköpostittaa tehtaalle kehitysideaasi. Ei tiedä vaikka ottaisi tuulta jossain vuosituhannessa.

    Tolopainen

    Jovainin sahalla saattaisi olla aika hiljaista, jos ostaa vain niiltä metsänomistajilta, jotka voivat toimittaa tukit sahalle. Minä en ainakaan myisi hänelle. Kun on kilpailijoita,  joille voi tehdä pystykaupan pelkällä sähköisellä allekirjoituksella.

    Puuki

    Jovain,

    Kunkin tehtaan tämän hetkistä tarkkaa tehdashintaa en tiedä . Mutta sen verran suuntia kuitenkin, että sinun arviosi tuontipuun ja kotimaisen yhtäläisestä tehdashinnasta ei pidä paikkaansa.   Hakkuun ja lähikuljetuksen hinnat tiedän melko hyvin , kun leimikkotekijät on tiedossa.  Samoin kaukokuljetushinnat  n. +- 10 %;n tarkkuudella.  Oston kustannusten hinnat on suunnilleen tiedossa. Niitähän ei voi tarkasti tietää, mutta ero kokonaishinnoissa jää niin isoksi suuhteessa tuontipuuhun , että ei voi olla mitään salaliittoon perustuvaa ilmaa niissäkään ; ostopuolen tulos ei ole kovin kummoinen yhtiöiden tilinpäätöksissäkään ja se saadaan myymällä erilaisia palveluja mo:lle.

    Puun heikohko kantohinta riippuu  ihan muista tekijöistä kuin siitä, että mo:t ei saa toimittaa itse puuta omalla kalustolla tehtaalle asti.

    Tuontipuun hinnat saa tilastokeskuksen taulukoista.

    mehtäukko

    Ei tule ottamaan myötätuulta nuo käsittämättömän utopiset käsitteet!

Esillä 10 vastausta, 491 - 500 (kaikkiaan 876)