Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Jovain: ”Seurantaoikeudesta en tiedä, mutta oikeus valvontaan ja reklamaatioihin on, jos puukaupan ehtoja ei noudateta.”

    Jos puu on mitattu sopimusten mukaisesti, eikä erimielisyyttä määrästä ole ja maksu on tullut sopimuksen mukaisesti, niin mikä puukaupan ehto on jäänyt noudattamatta, Korkeintaan vois olla kyse kaukokuljetuksen suorittamisesta, niin etteivät tiet kärsi liikaa. Mitä muuta?

    Myin joskus 80-luvun alussa aukon, josta tuli hyvää kuusentukkia aika paljon ja jonkunverran mäntytukkia, sekä tietysti melkoiset kasat pinotavaraa. Kaikki meni sovitusti, olin mitattuihin määriin tyytyväinen, silloin tavara vielä mitattiin pinolla ja telalla. Olin tyytyväinen sovittuun loppumaksupäivään ja suunniteltuun kaukokuljetusaikatauluun.

    Sitten Mittaaja totesi että nuo kuusentukit tulee sitte sinne sun työmaalles Kaskisten sellutehtaalle. Hämmästys oli melko suuri kun en ollut koskaan parempaakan kuusen tukkilaatua myynyt.

    Kysymys Jovain’ille: Rikkoiko ostaja puukauppani ehtoja? olisiko minun pitänyt nostaa oikeusprosessi Metsäliittoa vastaan, kun se pani minun hyvät kuusentukkini selluksi.

    Minä ainakin luulin ja siinä luulossa olen edelleenkin että kyse on oli ostajan omistamista puista, joihin minulla ei ollut mitään sananvaltaa.

    Olenko erehtynyt nyt pahasti?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Kuusessa ollaan: ”Jos amerikkalaisetkin ovat ongelmissa kiinalaisten tuotteiden valmistajien päämäärätietoisuuden kanssa, en todellakaan usko suomalaisten metsäyhtiöiden kanssa tapahtuvaan ”satunnaiseen hintojen samankaltaisuuteen”. Ja luulempa, että kiinalaiset tuovat tehokkaammin puun hyödyntävät korjuumenetelmät, ei mittailla kuitupuun latvaläpimittoja ja raakata ”hylkyä”.”

    Kyllä kiinalaisetkin mahdollisimman halvalla raaka-aineensa haluavat ostaa. Tuskin ovat kovasti torjumassa Suomalaisen teollisuuden kanssa hintayhteistyötä, jos siihen vain mahdollisuuksia löytyy.

    Mikksi muuten kiinalaiset tänne investoivat? Nimenomaan halvan ja hyvän raaka-aineen takia.

    Kiinalaisilla on taatusti myös omat vaatimuksensa puun mitoille ja laadulle, mihin suuntaan poikkeamat ovar sen näemme aikanaan. Vaatimukset saattavat poiketa kovastikkin niistä mihin olenne tottuneet, mutta taatusti heilläkin omat puun hylkyrajansa on. Mihin se ”kiinalaisten tuotteiden valmistajien päämäärätietoisuus” nyt yht’äkkiä katoaisi, kun he Suomeen tulevat?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    jees h-valta

    Tanelin linjoilla. Olen aina sanonut että vaikka paikkaansa polttaisivat kun maksu on suoritettu. menee aina silloin tällöin selluksi nytkin hyvää tukkia. Eipä pitkää aikaa kun ostomies juuri niin totesi.

    Nimetön

    Aivan sama mihin ostaja puunsa myy. Täällä länsirannikolla kuidun hintaa yritetään nostaa viennillä, kuudesta tai seitsemästä satamasta lastataan puuta vientiin ja Haaparannasta ajetaan puuta Ruotsiin 30 rekkaa päivässä.

    Puuki

    Kun kuitupuu maksaa jossain Riian satamassa saman kuin tukkipuu täällä, niin luulisi laivattavan puun olevan täälläkin rannikon satamissa reilusti paremmissa hinnoissa kuin kotimaan kantohinnat antaisi olettaa.

    Apli

    Lisää vaan puun vientiä suomesta pois, energiakäyttöä lisää pari uutta sellutehdasta siitä se lähtee….

    Jovain Jovain

    Kiitos vaan rohkaisevista kannanotoista. Saahan sitä jauhaa puuta paskaa, jos muutakaan tekemistä ei ole. Tässä harhaudutaan tai harhautetaan toisille poluille mistä oli kysymys.

    Tanelilta hyvä kysymys. Ei minullakaan ole huomauttamista puukauppasi suhteen. On mennyt niin kuin on sovittu, eikä kaupan ehdoista ole poikettu. Nuo oikeusprosessit ovat sitten sitä varten, jos poiketaan, mutta ei kuitenkaan käsitellä näissä tuvissa.

    Ei pidä uskotella että hyvin menee. Suurin valtaosa puukaupasta ja toimijoista toimii luottamuksella ja sopimusten mukaan, mutta aina joukkoon mahtuu myös toisenlaisia toimijoita.

    Puukaupan vastuuvapaus ei siirry. Reklamoinnille on varattu viralliset aikarajat. On mm. mittauksen, mittaustarkkuuden, kuin myös kaupan ehtojen varalle. Voidaan vaatia myös kauppakirjassa.

    En väitä että on yleistä, mutta vastaan tulee tapauksia, joissa kuutiot heittävät kymmeniä prosentteja ennakkoon mitatuista. Tehdään puutavaralajeja, joista kaupassa ei ole sovittu ja toimitetaan vastaanottajille, joista ei ole mitään tietoa. Eli touhutaan salassa puukaupan sisällä ja järjestellään tulevia siirtoja. Toiminta ei ole avointa, ei myöskään sovituiksi tulleiden kaupan ehtojen mukaista.

    En tiedä miten tämä on yhteensovitettavissa sen kanssa, mitä puukaupassa sovitaan ja mitä on siirtymäajan jälkeen. Jostain syystä täällä keskustellaan mieluummin siirtymäajan jälkeen.

     

    suorittava porras suorittava porras

    Kuinkahan monen kaupan puut on mitattu ennakkoon? Pystymittaus taisi jäädä historiaan jo 30 vuotta sitten .?Kyse on arviosta ,ei mittauksesta. 50%:n heittoja esiintyy puoleen ja toiseen sillointällöin.

    Puut on mitattu vasta sitten ,kun ne on karsittu ja katkottu koneella tai punnittu puntarilla.Useinhan ei käydä edes metsässä ,vaan raapaistaan kaupat metsäsuunnitelman pohjalta . Metsäsuunnitelmissa ei valitettavasti oteta monestikaaan kantaa puiden laatuun. Jako tukkitavaralajiin ja kuituun tapahtuu arvioidun läpimitan perusteella. Toisaalta poikkeaminen suunnitelman suosituksista voi aiheuttaa isojakin eroja tuloksiin suunnitelmakauden lopulla.Epätarkkuutta löytyy siis joka sektorilla puumääristä ,puu-ja tavaralajisuhteisiin asti ihan ”luonnostaan”.

    Kaupanteon ja korjuun välinen aika voi olla kaksikin vuotta tai enemmän . Kaikkia tarpeita on mahdotonta ennustaa noinkin pitkillä aikajaksoilla. Puutavaran osoitteet ja mitta -ja laatuvaatimuksetkin ehtivät muuttua tuona aikana moneen kertaan. Asiasta ei kannata maalata tarpeettoman isoa mörköä .

    sitolkka

    Myykää metsät ja ostakaa metsäyhtiöiden osakkeita. Ja iloitkaa halvasta kuitupuusta. Mikä tässä on niin vaikeaa.

    mehtäukko

    Jovain.. ”Saahan sitä jauhaa puuta paskaa, jos muutakaan tekemistä ei ole…” Tietänet,että paska on jo keksitty,-sitä ei tarvitse jauhaa!

    ”Ei pidä uskotella että hyvin menee. Suurin valtaosa puukaupasta ja toimijoista toimii luottamuksella ja sopimusten mukaan, mutta aina joukkoon mahtuu myös toisenlaisia toimijoita.” Kaikkihan on mahdollista kun erehtyvät ihmiset puuhaavat. Siinä eivät itse mo:kaan ole puhtoisempia pulmusia…

    ”En väitä että on yleistä, mutta vastaan tulee tapauksia, joissa kuutiot heittävät kymmeniä prosentteja ennakkoon mitatuista. Tehdään puutavaralajeja, joista kaupassa ei ole sovittu ja toimitetaan vastaanottajille, joista ei ole…”plaap plaap.

    Kuten suorittava jo mainitsee, arvaukset ja mittaukset ovat eri planeetan asioita. Toimittipa ostaja kaupassa sovitut ja lunastamansa puut vaikka juhannuskokkoon, mitä se kenellekään kuuluu? Roihu näkyy korkeintaan.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 876)