Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Visakallo

    Olen Jovain välittömästi kanssasi samaa mieltä, jos ensin kerrot, missä on puulle määritelty se hinta, josta teollisuus vähentää korjuukulunsa.

    Jovain

    Lainatakseni Lauri Vaaran tutkimuksiin liittyvää selvitystä: Isännättömän rahan tuhlaus puunkorjuussa. ”Yhtiö perii kustannukset vähentämällä ne puun bruttohinnasta (tehdashinnasta)”.

    jees h-valta

    Niin ja mikä on se oikea hinta Jovain mistä se pitäisi periä? Sitä kysyy Visakallo ja sitä kummastelee varmasti moni muukin. Kerro se oikea hinta mistä periä ja me ymmärrämme sinua välittömästi. Ja siihen olisi vielä mukava saada lisäksi tieto mistä se hinta on muodostettu jos kerran se bruttohinta ei sinulle ja Vaaralle käy.

    Jätkä

    Kyllä se tietenkin pitää paikkansa, että teollisuus perii puunkorjuun kustannukset. Mutta maksaja on lopputuotteen ostaja / käyttäjä.

    Bisnes on bisnestä, eikä teollisuus pyöri tappiolla.

    harrastelija

    Vaarahan sai omat puunsa ajattettua puolitutun maataloustr:n avulla, joka ei laskuttanut kuin polttoaineesta. Yhtiöt saavat puun korjuun kulut vähennyksenä tulosta, se on tietysti kova etu. Puun korjuu tapahtuu motoyrittäjien kovan kilpailuttamisen vuoksi kyllä mahdollisimman edullisesti. En kyllä kadehti koneyrittäjiä, siellä tehdään kovaa työtä, eikä se niin kovin ruusuista ole. Omatoiminen hankintamyyjä ei kyllä saa työlleen palkkaa, kulut toki voi hänkin vähentää.

    Tolopainen

    Vaaran ajatus on aika omituinen. Sehän ei men noin, että yhtiö jotain kuluja perisi, vaan korjuulla ja kuljetuksella on jokin hinta, josta syystä puista saa paremman hinnan jos ne ovat tehtaan vieressä kuin 500km päässä. Meillä ei voi olla sama puun hinta joka puolella maata eikä olekaan. Jos olisi jonkun puunhintaa kompensoitaisiin. Jos ei ymmärrä markkinataloutta ei ymmärrä puunhintaakaan. Markkinataloudessa lasketaan kustannukset ja ne siirretään tuotteiden hintoihin, jos hintasi ei ole kilpailukykyinenn, joku toinen myy tuotteet asiakkaalle. Puun hinta riippuu kysynnästä ja tarjonnasta ja siitä paljonko jalostus lisää lopputuotteen hintaa ja siitä millä hinnalla puut saadaan kannolta tehtaalle. Yksittäisen omistajan saama hinta puusta vaihtelee monestakin syystä esim. leimikon sijainti, koko ja myytävä puumäärä sekä erilaiset bonukset vaikuttavat hintaan. Lisäksi myyjän ammattitaito etsiä parahaan tarjouksen tekevä myyjä ja myydä puut oikeaan aikaan vuodesta esim. nyt tukin hinta on laskenut useita euroja kesästä.

    mehtäukko

    Eli Vaaran logiikalla tukin arvo on esim. 65€ sijasta 85€, mutta yhtiö perii päältä pimeästi tuon parikymppiä. Ja pimeä alv tulee päälle??

    Puuki

    Jalostusarvon paranemisella ei ole puun kantohinnassa nykyään kovin paljon tekemistä. Sen näki viime vuodan sellun hinnan kovan nousun aikanakin.  Mutta pääpiirteissäänhän (ja tavallisessa markkinatilanteessa) se kantohinta muodostuu noista T:n luettelemista asioista.

    Jos ymmärsin oikein niin Jovainin mukaan kotimaisen puun tehdashinnasta ( joka on sama kuin tuontipuulla) vähentämällä kaikki kulut saadaan kantohinta.  Eli se puun ”osto-osasto” tekisi siis mahtavan tilin vetämällä tuontipuun ja kotimaisen hintaeron välistä (koska ne hinnat ei ole  läheskään samalla tasolla).  Korjuun ja kaukokuljetuksen hinnat kun on melko hyvin yleisessäkin tiedossa.   Ei pidä paikkaansa Jovainin teoria.

    Jovain

    Jees, se oikea hinta on tehdashinta mistä peritään ja vähennetään, sitä hintaahan ei tiedetä. Lisään tuohon vielä Lauri Vaaran selvityksestä: Isännättömän rahan tuhlaus puunkorjuussa. ”Yhtiö perii kustannukset vähentämällä ne puun bruttohinnasta (tehdashinnasta). Puun myyjä ei tiedä vähennyksen määrää eikä puun bruttohintaa. Hän saa tietää vain jäännöksen, jota nimitetään puun kantohinnaksi”.

    Tolopainen

    Puunmyyjälle tuskin koskaan tullaan kertomaan paljonko hänen puidensa hinta on tehtaalla, mutta se on varmasti enemmän kuin niistä on myyjälle maksettu, se on päivän selvä asia. Minua ei tuo pahemmin edes kiinnosta, kesällä hakattu koivukuitupino on vielä metsätien varressa ja rahat on tilillä. Tukit ja havukuitu on ajettu pois ja hyvä niin, muuten saattaisi olla vaikeaa tehdä seuraavaa kauppaa millään hinnalla. Tehdashinta on korkeampi kuljetuskustannusten takia, ei sentakia, että myyjälle maksetusta hinnasta ne olisi vähennetty, ei hänelle ole koskaan tehdashintaa edes luvattu maksaa.

Esillä 10 vastausta, 481 - 490 (kaikkiaan 876)