Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • jees h-valta

    Kyllä, kerrankin Tolopalta ihan hyvä neuvo. Ei ole pakko olla metsää omistava jos sen tuntee rasitteeksi josta ei taoudellista hyötyäkään. Minusta on nykyaikaan helpompi elää jos hyväksyy nykyisen kaltaisen järjestelmän ja ottaa siitä ilon irti. Suomihan on kansainvälisestikkin noteerattu kärkeen hyvänä maana asua ja elää. Miksi metsäelämä sitten on NIIN vaikeaa joillekkin? Nyt vain on tämän ajan työtavat ja sillä tehdään huipputulosta, me saamme siitä osamme joka ei ole iso, mutta se pitää homman vielä kyllä kannattavana jos sen oikein oivaltaa. Ja siihen oivallukseen on turha alkaa haaveilla turhia, pitäytyy asiassa niin saa asiallista tulosta.

    omapäinen

    Jos myy metsäpalstansa, voi kauppakirjaan laittaa lisäehdon .Liikkuminen entisellä metsäpalstalla sallittu. Olen  myynyt pari palstaa,niihin on raivattu peltoa. Tukikelpoisuudesta minun ei tarvitse tietää mitään.

    Kuitupuuvaltasta aukkoa kun myy pystyyn,uudistusrahat tiukassa.

    Tolopainen Tolopainen

    Tuskin tarvitsee mitään lisäehtoja, jokamiehen oikeutta vapaasta liikkumisessa metsissä Suomessa ei kuitenkaan poisteta koskaan, mikäli se minusta ja vihreistä riippuu. Vihreät tietenkin haluaa pystytella kaikenlaisia telttaleirejä metsiin ja vastustaa hakkuita yleensä ja erityisesti aukkoja. Heidän mielestään metsä on parhaimillaan, kun lahoaa pystyyn tai myrskyt kaataa. Ei kai puuraaka-aineella saa hiilipäästöjä vähentää, heidän mielestään. Vihreät haluavat teollisuuden pois Suomesta ja paljon koulutusta  jotain varten. Kukaan  ei tosin tiedä miksi vihreät haluaa lisää koulutusta, kun mitään tuotantoa ei saa olla, mitä ne koulutetut voisivat tehdä. Pelkkää tuotekehittelyä ilman tuotantoa eli ovat ylitarkastajina valtion virastoissa tuotekehittelijöinä kuten reva..

    mehtäukko

    Jovain: ”Tehdashintana Suomalainen puu on yhtä kallista kuin tuontipuukin.”

    Onko tuostakin joku väitöstutkimus olemassa?

    Jos ei voi olla yhtä hyvää, miksei voi ? Tässä on pitkin matkaa tivattu ehdotuksia vuorineuvosten suuntaan eikä nykykäytäntöön osallistuvien syyllistämistä. Se että akku on tyhjä ja virta-avaimet ruosteessa ei ole palstalaisten vika?!

    Jovain Jovain

    Voihan sitä vähän ynnäillä ja onhan hintatilastoja olemassa. Sitähän ei tiedetä mitä kaikkea ja kuinka paljon metsäosasto vähentää. Eli tuontipuun hinnan vertaaminen on hankalaa, niin kuin on hankintapuun ja pystypuun hinnan vertaaminenkin. Myös hankintapuu hinnoitellaan tehdashinnasta.

    Sinne vuorineuvosten ja päättäjien suuntaan menevät. Eihän siihen pitäisi olla estettä, jos palstalla selviä epäkohtia ja toiminnan kehittämiseen tähtääviä kehityskulkuja tuodaan esiin. Selvää kipuilua se kuitenkin tuottaa….

    Tolopainen Tolopainen

    Jovain kuitupuun hinta vain laskee tulevaisuudessa,  sen käyttö on ilmastopoliittisesti kestämätöntä. Metsät voidaan hoitaa niin, että kuitupuuta ei synny lainkaan. Se on aika helppoa raivaussahalla. Nykyiset harvennusmallit menevät uusiksi.

    Rane2

    Jos kauppakirjaan laittaisikin ehdon että liikkuminen entisellä metsäpalstalla kielletty niin olisiko sillä mitään merkitystä?

    Puuki

    Mitenkään ynnäilemällä tuontipuu ja kotimainen ei tule saman hintaisiksi  . Se yhtiöiden ostoporukka on pienentynyt reippaasti entisistä ajoista, joten hankintamääristä voi päätellä yksikköhinnan /motti jäävän melko pieneksi .

    Mutta miksipä ei voisi täällä pohtia kantohintojen yms. tasoa.  Vai meneekö firmat muka konkurssiin ja muuttaa Kiinaan , jos puhutaan hinnoista , jotka  vaikuttaa olevan liki halvimmat  koko maailmassa ?

    Jätkä

    Jovain: ”Tehdashintana Suomalainen puu on yhtä kallista kuin tuontipuukin.”

    Kun tullille ilmoitetut puutavaran hinnat ovat yli kaksinkertaiset rajalla ilmoitettuna ja verrattuna tienvarsihintaan = Hankintahinta, niin on tosivaikeaa uskoa, että puun maantiekuljetus Rajalta tehtaalle maksaisi niin paljon vähemmän kuin sama matka tienvarsivarastolta tehtaalle, että tuontipuun hinta jäisi samalle tasolle kuin kotimaasta hankitun puun hinta.

    Jos Joovaan aikoo pysyä väitteessään, hänen täytyy esittää pitävät todisteet väitteensä tueksi.

    Riippumaton ajattelija

    Vaikka tuontipuu kalliimpaa onkin rajalla kuin kotomaassa ostettu puu tienvarressa, niin rajalta on kuitenkin todella lyhyt matka idässä kuitua käyttäville tehtaille. Lisäksi siihen ei kulu logistikon aikaa läheskään niin paljoa, kuin ohjailla pieniä nökkösiä mitä kotimaan ostosta tulee

Esillä 10 vastausta, 431 - 440 (kaikkiaan 876)