Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jätkä

    Jos ja kun on kuuskytsenttinen tai isompi tyvi, jossa kuoren alla tervettä puuta enimmillään viisi senttiä ja loppu puuainesta ei ole, on vain lapiolla pisteltävää höttöä, puu kolmekymmentä metriä pitkä raskaslatvainen pihtakuusi ja toisella puolella arvokas suojeltu rakennus, niin järkimies pistää jonkinkaista varmistinta päälle.

    Meillä oli Timberjack 1010:n puomi melkein pystyssä takaamassa rakennuksen puolta, mutta puu lähti 90 astetta eri suuntaan kuin kolo, kolmasosa puusta oli vielä sahaamatta, kun tyvi halkesi. Silloin turvallisin paikka olisi ollu Timperin alla.

    Yksi kannoltaan noin metrinen meni ihan murskaksi . kun kaadettiin se asfaltille. Lakaisukoneella siivottiin runkopuu pois.

    jees h-valta

    Tuossa nähdään jätkän touhuista. Väärät välineet ja kierot puut. Ja sekundalajike. Ei tuosta mitään järkevää voi syntyäkkään.

    mehtäukko

    Jovain…”Korjuun kustannukset maksaa metsänomistaja ja ne peritään pystykaupassa puunhinnasta. Tottahan maksaja lopulta on kuluttaja, mutta sillä ei ole mitään tekemistä puukaupan kanssa.”

    Vertailun vuoksi esimerkki: rakennusliike/urakoitsija rakentaa (kilpailutuksen jälkeen tietysti) rakennuttajalle kerrostalon. Kun aikain saatossa nämäkin  mökinrakentajat ovat seuloutuneet vakiintuneeseen nykytilaan rakennella niitä taloja, olisiko Jovainilla jokin syy heittää nämä pihalle ja tulevat kaksion ostajat kukin tekisivät oman koppinsa? Tulisi sitä purnattua hankintatyötä?!

     

     

    Visakallo Visakallo

    Niin, eikös sitä yhden mökin tai talopahasen rakentanut olekin kaikkein tietäväisin koko rakennusalasta.  Sitten kun rakentaa vähän enemmän, ei enää olekaan ihan niin viisas!

    mehtäukko

    Esimerkki siksi, kun jollakin ei vain johdonmukaisuus toimi ollenkaan.

    mehtäukko

    Kuka rakennuttaja uskaltaisi riskeerata rahansa ja kauppansa (vert. saha ja vientikauppa) teettämällä varmojen toimijoiden (vakiintuneet rak.yrittäjät) sijaan 10-kerroksisen hissitalon monenkirjavalla sakilla.

    Jos aikataulut, työnlaatu, logistiikka jne eivät ”jostain syystä!” sattuisi natsaamaan, ja tekele ei kelpaisi kenellekään, mistä rahat rakennusaikaan ja takuuhinta myydessä?

    Jovain Jovain

    Ei noilla rakennusalan vertauksillasi ole mitään tekemistä pystykaupan monopolin ja pystykauppaan liittyvän korruption kanssa. Saahan sitä värkätä vaikka rakennusalalla.

    mehtäukko

    Summa summarum: tyhjät tynnyrit kolisevat!

    Kertoi kuka ja mitä, liukkaasti väistellään kun pitäisi p e r u s t e l l a.

    Jovain Jovain

    Metsänomistajat ovat ammattilaisia puuntoimittajina siinä kuin mehtäukkokin on. Sitä tuskin tarvitsee perustella.

    Eiköhän ne vastaukset jää sinne pystykaupan monopolin ja korruption puolelle ja siihen kehityskulkuun, joka sitä kautta on tullut. Kuvaavaa on hiljan lehdistössäkin esillä ollut kehityskulku, joka vapaasti suomennettuna tarkoittaa myös puukauppaa ja korjuuta: ”Pienten juttujen lakaisu maton alle luo pohjaa vakavalle rikollisuudelle. ”Syntyy kasvupohjaa sille, että meillä voi tehdä tiettyjä asioita ilman seuraamusta. Se taas antaa kasvupohjaa vakavammalle rikollisuudelle”. Eli kysymys on jopa maan tavasta.

     

    jees h-valta

    Vai ovat metsänomistajat ammattilaisia puuntoimittajina. Paksuinta pitkään aikaan Jovain. Monikohan kaupunkipiipero joka on perinyt palstansa vanhemmiltaan on niin kovin ammattilaista että. En edes itse väitä sitä olevani vaan lähinnä kohtuullinen harrastaja. Epäilen jopa Jovainin ammattitaitoa niissä suoraan tehtaan portille toimituksissa. Oletko tehnyt?

Esillä 10 vastausta, 341 - 350 (kaikkiaan 876)