Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • mehtäukko

    Tässä näiden kahden metsä-ammattilaisten visiota ei nyt pidä sekoittaa muutamiin yksilöllisiin ratkaisuihin. Tilaahan on.

    Metsänmies

    Ei omista perä- eikä etumetsiä. Miten se voi olla kannattamatonta, jos koneen hankita ja käyttökulut ovat murto-osa varsinaisen moton kuluista ja tuotos sama kuin isolla koneella?

    Jovain Jovain

    Pystykauppa ei ole metsänomistajien elinkeinotoimintaa, vaan on teollisuuden elinkeinotoimintaa. Ja hankintakaupasta ei ole metsänomistajien elinkeinotoiminnaksi. Sitähän se tarkoittaa että, metsänomistajat maksavat kustannukset.

    Mehtäukko rattoreineen on asettunut paljon vartijaksi. Tässä kokonaisuudessa ”rattoreilla” ei vaan ole mitään merkitystä.

    Jätkä

    Pari vuotta sitten kävin eräällä korjaamolla, jossa korjataan ja huolletaan traktoreita ja hakkuukoneita,ynnä turvekoneita.

    Varustelivat siellä Nev hollandia hakkuukoneen alle. Valtava työ tuo metsävarustelu. Kuitenkaan ei esim ohjaamoa voida vaihtaa kunnolliseksi metsäohjaamoksi, ohjaamo ei pyöri, Tehot, painopiste jne estävät kunnollisen liikeratanosturin asentamisen. Kun mennään oikein kunnon enskametsään, jää aivan varmasti toiseksi hakkuukoneelle.

    Hinta on tuollaiselle – varustetulle koneelle sellainen, että sillä rahalla saa jo suht vähän ajetun metsäkoneen, jossa joka kohta on tehty metsää varten.

    Metsänmies:”-Miten se voi olla kannattamatonta, jos koneen hankita ja käyttökulut ovat murto-osa varsinaisen moton kuluista ja tuotos sama kuin isolla koneella?”

    Metsänmiehen haaveita vain. Kyllä traktorimoto osoittautuu hyvin pian ”virveliksi”, jos sillä aletaan oikeasti tekemään töitä.

    Metsänmies

    Ei millään pahalla, mutta Jätkä taitaa olla epäilevä Tuomas. En sanonut, että tekokone on New Holland pohjainen. Eikä sen hytin tarvitse pyöriä, riittää kun tuoli pyörii. Milloinkahan se ”hyvin pian” tulee.  Kai sillä koneella jo oikeita töitä tehdään koska pärjää ensiharvennuksilla suueemmillekin. Oikealla motolla tekevätkin ovat hyvillään, kun joku tekee nämä niille kannattamattomat työmaat.

    Jätkä

    En ole väittänyt, että olisit sanonut sen olevan. Nosturin mukana kääntyvä ohjaamo ja metsätyötä varten suunnitellut ikkunat ovat pitkässä juoksussa aivan lyömättömät. os maataloustraktoriin hankitaan uusi – metsäkoneiden tasoinen liiketaranosturi, ei voida kaiken varustelun jälkeen puhua halvasta koneen hankintahinnasta.

    Pelkästään se, että Traktoriperusteinen hakkuu – ja ajokone rakentuu yhden, jäykän taka-akselin päälle, on asia, joka lopettaa kuskin ammattiuran lyhyeen. Alla pitäisi olla keinuteli. Pyörivä tuoli ei tee ohjaamoon yhtään lisätilaa.

    Kummastuttaa, että kun on tehty viimeisen päälle hyvä peltotyökone, niin se pitää osittain purkaa , tuhota ja tehdä siitä huono metsätyökone, kun meillä on hyviä valmiiksi metsään tehtyjä koneita, joissa ei ole turhia härpäkkeitä nostamassa hintaa. Joskus on sanottu, että pyörää ei kannata keksiä uudestaan, taikka ruutia ei voi enää keksiä, koska se on jo keksitty, niin minun käsitykseni mukaan, niillä mennään.

    mehtäukko

    Metsänmiehen ynnäys kuluista ja tuotoksista ei täsmää mitenkään. On tullut aikoinaan koko skaala kokeiltua.

    mehtäukko

    Kuten mainittua, metsissään touhuavat rattorimiehet eivät tarvitse kenenkään lupaa tai hyväksyntää toimilleen.

    Kun nyt taas Jovain tuhahtaa että” tässä kokonaisuudessa rattoreilla ei ole mitään merkitystä”, on sekin yksi valistunut tussahdus. Tottakai on merkitystä niille jotka sitä harjoittavat! Ja saahan teollisuus vaan sieltäkin kelpo siivun puuta.

    Mehtäukon Valtra on talvisin suurteholingon tai kärki-auran edessä. Eikä vartioi vaikka Jovain livahtaisikin Zetkallaan lepikkoon.

     

    Metsänmies

    Missähän kohtaa mehtäukko on huomannut noita ynnäyksiäni? Itse en ainakaan niitä täältä löydä.  Kirjoitin vaan, että kaksi vuotta sitten on tuo mainitsemani toiminta alkanut ja jatkuu kannattavana edelleen. Toisilla homma toimii ja toisilla ei. Näin se on kaikessa, niin yrittämisessä, työssä, avioliitossa, lasten tekemisessä jne…

    jees h-valta

    Metsämiehelle tuon vuodatuksensa suhteen hyvä vinkki: Jos olet saanut tuosta traktoriurakoinnistasi metsässä kannattavan älä kokeile noita muitakaan mainitsemiasi. Lasket nimittäin senverran paljon metsään ettei taida tulla noista muistakaan ”talkoista” niin, no en viitsi edes sanoa. Siihen vain on vanhalla kansalla hyvä sanonta mutta jääköön nyt.

Esillä 10 vastausta, 301 - 310 (kaikkiaan 876)