Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Menninkäinen

    Kyllä runkohinta tarjouksissa on meillä tavaran riski ujutettu myyjälle. Enemmän on tullut rahaa kun on valinnut tavaralajin mukaan kaupan.

    mehtäukko

    Juuri noin ounastelen.

    sitolkka

    Itse en pidä sahuria sen luotettavampana tukinostajana kuin sellufirmaakaan. Sahurillahan voi olla pyrkimystä pitää tiukempia laatuvaatimuksia ja ostaa siten normaalilla hinnalla vain laadultaan parempaa tukkia. Tekijä saa sitten ohjeet, että puu menee kuiduksi pienemmistä virheistä. Laatuvaatimukset tosin pitää olla jo kauppaa tehdessä tiedossa. Suurempana riskinä pidän sitä, että tehdään katkontaa niin, että sahuri saa puusta ison tukin osuutta pikkutukiksi ja siten pikkutukin hinnalla.

    vajaakantti

    Vanha totuushan on, että sahalaitoksen tärkein kone on hakkuri.

    Jätkä

    Taitaa vajaasärmäinen mennä etupäässä hakkuriin oksattomia pintalautoja lukuunottamatta. Hakkeesta saa helposti paremman hinnan kuin vajaasärmästä.

     

    pihkatappi

    Kerro Jean s mitä tekniikoita ja ohjelmistoja käytät. Olen melko varma että ei onnistu, kun on sopivia vajaan metrin jyrkänteitä siellä täällä ja koko rinteen mitta louhikkoa ja päällä kuitenkin 1000 kpl 300 litraisia kuusia.

    Tolopainen

    Huonolta näyttää köyhät ei voi myydä puitansa sahalle eikä sellufirmalle, kun ne pitää katkoa ja aina sahataan väärästä kohti poikki. Tulevaisuudessa tietokoneohjelma laskee tarjoushintojen perustella kullekin leimikolle parhaan ostotarjouksen tehneen ostajan, mutta jos ostajat tekevät vilunkipeliä ostajien kilpailuttamisesta ei ole mitään hyötyä. Tappiota tulee silloinkin jos jättää metsät hakkaamatta kokonaan, mutta vältyy tulemasta huijatuksi. Mihin tuolla jatkuvalla ostajien rehellisyyden epäilyllä päätyy, Jovainille se on tapa protestoida nykyista systeemiä vastaan. Tosin mitenkään ei voi välttää sitä, että ostaja pääse mittaamaan puut ja tekemään laatuluokituksen, vaikka olisi itse tehnyt katkonnan.

    Visakallo

    Tolopainen: ”Tulevaisuudessa tietokoneohjelma laskee tarjoushintojen perustella kullekin leimikolle parhaan ostotarjouksen tehneen ostajan.”

    Näinhän on tehtykin ainakin meilläpäin jo yli kaksikymmentä vuotta. Juuri tämän takia on tiedettävä mahdollisimman hyvin, minkälaista leimikkoa on kulloinkin tarjoamassa. Katkonnan lisäksi huomioidaan kunkin ostajan erilaiset bonus- ym. lisukkeet.

    mehtäukko

    Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Ainakin mutkan kautta se, että sitä tuotetaan mahdollisimman vähän. Taimikon peustamisesta,hoidosta ja harvennuksista kulkien päätehakkuun puun laadun ollessa mitä saavutettavissa on. Venytetty kasvatuskierto toimii toisin.

    jees h-valta

    Mehtäukko, kyllä hieno ajatus mutta nyt vain sitä tavaraa tulee jopa yli tuhannen euron ha-tahdilla. Kyllä hirvieläimet ovat ainakin Harjavallassa omalta osaltaan pitäneet huolta että ensiharvennukseen poistettavaa riittää. Eilen juuri todettua kun männikköä kierreltiin. Ja tuhoalaakin löytyi josta ei juuri ole noussut loppupeleissä kuin joku hiesryhmä sieltä täältä.

Esillä 10 vastausta, 241 - 250 (kaikkiaan 876)