Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Visakallo

    Tuossa olisi Jovainille ja ehkä muillekin uusi hyödyllinen osoite rötösherrajahtiin:

    Osana korruption torjunnan edistämistyötä oikeusministeriö on avannut uuden verkkosivuston Korruptiontorjunta.fi:n, joka tarjoaa tietoa korruptiosta ja aineksia korruptionvastaisen toiminnan edistämiseen.

    Jovain

    Kiitosta vaan vinkistä, täytyy tutustua paremmalla ajalla. Pitäisi ensin saada jonkinlaiseen säädylliseen lopputulemaan täällä, kun tarkastaja on paikalla ihan pörssiyhtiöstä. Tiedä kenen puolesta, mutta oudolle tuntuu, kun puu ei kelpaa ja uppotukkeja tarjoillaan.

    Tolopainen

    Joovainilla taitaa olla ihan kotikutoisia ongelmia. Kun on epäluuloinen puita katoaa hakkuuanaikanakin. Luulisi urakoitsijoiden saavan rahansa työstä ja vain siitä, kun ovat jatkuvan kontrollin alla tuskin ehtii mihinkään klapikauppaharrastukseen.

    Visakallo

    Kun ajatellaan tätä asiaa vähän laajemmin, niin eikö tavallisen metsänomistajan kannalta ole kuitenkin parempi, että mahdollinen väärinkäytösepäily kohdistuu metsäyhtiöön tai sille työskentelevien suuntaan. Jos metsänomistaja olisi puuntoimittajana yhtiöön päin, epäily voisikin tulla sieltä suunnalta. Siitä kyllä vähitellen kärsisivät kaikki metsänomistajat. Pankkipuolella meillä on jo esimerkki, miten rahanpesu- ja muut turvakäytännöt ovat hankaloittaneet tavallisten pankkiasiakkaan elämää.

    pihkatappi

    Näin päin on takuulla parempi, että mitta on ostajalla. Motosta pitäisi kuitenkin saada pölkkylista myyjälle tai siirtyä runkohinnoitteluun. Minä en epäile että Suomessa montaa oikeaa rosvoa puumarkkinoilla olisi (onko yhtään), mutta kun puut voi apteerata niin monellalailla. Ei ole koskaan tultu edes sanomaan puutavarayhtiön puolesta että tukkiprosentti oli huono, kun sitä tukkia on meillä liikaa ja hyvässä syklissä tilanne olisi ihan toinen, eli ei tietenkään, mutta kun puhutaan luottamuksesta niin eikös silloin sanota miten asia on. Toisin sanoen, kun luottamukseen perustuva katkonta ilman minkäänlaista kontrollia on pahimmillaan farssi, pitäisi asialle jotain tehdä. En haluaisi luoda kuvaa epärehellisestä toiminnasta, haluan ainoastaan että suhdanteesta johtuva katkonnan vaikutus lopputulokseen ei jää pelkästään metsänomistajan kontolle ja aiheuta kyräilyä ja harmitusta kauppakumppanien välille. Mtk ei tähän puutu, kun mhy saa helppoa rahaa hakkuunvalvonnasta. Mtk on tässä suhteessa enempi metsäteollisuuden edunvalvoja.

    Tolopainen

    Aika harva enää myy isoa pääteleimikkoa sellufirmalle, kyllä ne sahoille menevät, jolloin voi olla varmempi, että turhaa kuitua ei tehdä. Pelkällä kauppakumppanin oikealla valinnalla voi taata yöunet. Puukaupan kannattavuuden näkee vasta vuosien päästä, kun näkee miten rahojen on käynyt.

    jees h-valta

    Onko Tolopan mielestä metsä syyllinen siihenkin jos omistaja sijoittaa saamansa kantorahat huonosti tuottaviin?

    Jovain

    Pihkatappi: Mittalista tässä ei auta yhtään mitään, jos puidaan matriisiin tai muulla tavalla ohi ja metsänomistajalta jää osa puistaan saamatta. Katkonnalla tai tmv. motokontrollilla tai puutteellisella valvonnalla, ei niilläkään ole mitään tekemistä tämän kanssa. Tietenkin jos metsänomistaja olisi puuntoimittajaosapuolena epäilys kohdistuisi heihin. Eihän teollisuus tällä hetkelläkään metsänomistajan motomittaa hyväksy ja samasta syystä ei myöskään kauppatavan (pystykauppa) muutos ole mahdollinen. Voidaan sanoa myös niin, että kun riittävästi metsänomistajaa kiusataan, metsänomistaja alkaa puolustamaan kiusaajaansa.

    Runkohinnoittelu könttä tai pinta-ala perusteinen puukauppa olisi hyvä edistysaskel nykyiseen tilanteeseen monestakin syystä. Päästäisiin hankalasta kappaletavarakaupasta eroon ja sen kustannuksista. Kukas muukaan nekin maksaa kuin metsänomistaja. Tulevaisuuden digileimikot antaa mahdollisuuksia  mittaustarkkuudenkin osalta.

    Valitettavasti iloisia rosvoja on enemmän, mitä tiedetään ja halutaan tunnustaa.

     

     

     

    mehtäukko

    Vai pinta-ala perusteiseen puukauppaan Jovain halajaa! Entistä enemmän menee sekallutta.

    ” Mittalista ei auta yhtään mitään jos puidaan Markiisiin tai muulla tavalla ohi…” Voiko tuota ohipuintia paremmin horista??:)

    ollikolli

    Turhaa jorinaa katkonnan ongelmista, siirtykka tekemaan kauppaa runkohinnoilla niin ongelmaa ei ole.  Ostajat eivat sita itse ehdota, mutta jos me kaikki myyjat paatetaan etta vain silla perusteella kauppaa kaydaan, niin ostajat tulevat kiltisti mukaan.

Esillä 10 vastausta, 231 - 240 (kaikkiaan 876)