Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Visakallo

    Jätkä:  ”Jopa on esitys!  Jos halutaan tehdä tarkkaa työtä leimikossa ennenkuin pistetään nimi kauppakirjaan, niin pitää varautua siihen, että se maksaa . Kun vielä jokainen mahdollinen ostaja tekee saman, se laskun summa kertautuu. Kannattaa tehdä vain isoja ja hyviä leimikoita, että vähän jää kulujen jälkeen kantorahaakin. Metsänarvioinnin Suomenmestaritkaan eivät pysty tekemään tarkkoja laskelmia metsästä, vaikka ovatkin taitavia käytämään apuvälineitä ja myös niitä käyttävät.”

    Mikäs sen Jätkän nyt noin riemastutti? Johan sinä kyseenalaistat metsäammatikunnan ja koko metsään.fi -järjestelmänkin! Mitattiin ja myytiinhän sitä pystymitalla puita pilvin pimein, ennen kuin saatiin motomitta käyttöön. Kyllä niitäkin mittauksia tarkastettiin, varmaan oli Jätkäkin niissä hommissa mukana? Ainahan puiden mittaus/arviointi jotain maksaa, sitä ei kukaan kyseenalaista. En vain ole yli neljäänkymmeneen vuoteen myynyt yhtään leimikkoa, jota ei olisi ennen tarjottavaksi laittoa käyty paikan päällä huolellisesti havainnoimassa päällepäin näkyvä laatu ja ottamalla riittävästi koealoja. Tiedät kyllä hyvin mitä tarkoitan. Eipä meillä sitten ole yllätyksiä puukaupoissa tullut, riidoista tai epäilyistä puhumattakaan. Pelin pitää aina olla kovaa, mutta rehtiä.

     

    mehtäukko

    On vielä se seikka, että kun mo valtuuttaa myhistyksen kilpailuttamaan ja valvomaan koko ruletin, ei pitäisi homman reuhaantua valvonnan puutteeseen.Ja kun sekin maksaa.

    On tietenkin joskus virhe mahdollista ja joka portaassa. Mittalaitteiden  ja dokumenttien vääristely on kyllä utopiaa.

    jees h-valta

    Onko Jovainilla joku erityinen syy pyrkiä rikkomaan vakiintuneita puukaupan sääntöjä ja toimintamalleja? Kun ei tämä aivan päivässä-kahdessa luotu järjestelmä ole tuntuu aika kummalta että joku yrittää esittää niitä kuin jotain mafiatyylin toimintaa. Kyllä se sentään aika avointakin on kun juuri tulostin itekkin Metsäverkosta moton puutavaraluettelon ja mitat. Kappalemäärät kaikista että voi vaikka käydä kantoja vertaamassa listan määrään. Toki minun on sitä enää vaikea tehdä kun kannot on kaivinkoneella käännelty tienpohjan tukivärkeiksi mutta riittävän kauan olisi minullakin ollut aikaa niitä käydä laskemassa.

    Jätkä

    Visakallo. Kylläkyllä. Tehtiin pystymittausleimikoita, niille tehtiin kontrollimittauksia ja  puita leimattiin maalivasaroilla. Jokainen mitattu puu merkittiin maalitälillä.

    Isompia samanlaatuisia leimattiin ja otantapystymitalla otettiin koepuut. Kun kuvio oli jopa satoja hehtaareita, Oli linjakoealat paras vaihtoehto.

    Lähellekään samaan tarkkuuten ei päästä vielä keilailemalla, mutta ehkä sekin parantuu.

    Kuitenkin  – kun pystymitalla on mittaryhmä, jossa on 4 -5 henkilöä työssä ja Kenttätyössä 10 – 20 hehtaaria saadaan leimattua ja mitattua ja sen jälkeen ne on vielä lasketettava (Silloin Postipankin tietokoneilla.) Niin kustannuksiahan siitä tuli, eikä kovin vähän.

    Siksi vierastan ajatusta, jossa puhutaan puumäärän mittauksesta etukäteen, eikä kuitenkaan ole värkkejä siihen hommaan. Esim linjakoealat pitää ajaa systemaattisesti ja niiden väli pitää olla oikea. Koepuut pitää valita satunnaismenetelmällä jne.

    En epäile Visa – sinun arviointitaitojasi. Sanonpahan vaan, että ne eivät ole mittausta, vaan arviointia, joiden perusteella ei kannata lakitupaan kovin herkästi lähteä.

    Vieläkin ihmettelen: Miksi pitää tuhansien mottien kauppaa tehessä tietää motin tarkkuudella tuleva puumäärä? Taikka edes kymmenen motin, taikka muutaman sadan motin tarkkuudella?

    Tiedän, että jotkut hankintahakkaajat katkaisevat kolmosen kuidut mitan kanssa, vaikka se on aivan turhaa, mutta sanoppa se heille! Herne menee heti nenään!

    Minua hieman ”Hävetti”, kun kävimme metsäiltamissa, jossa oli metsätaitorata.

    Meitä oli neljän hengen porukka ”hieman juhlatuulella” . Otimme nelosvoiton.

    Myönnän, että keskustelimme reitillä eri tehtävien mahdollisuuksista ja kaikki teimme lähes joka tehtävällä hieman eri vastauksen. Oli tietenkin myö tehtäviä, jossa ei voinut kovin paljoa säveltää, mutta niin se vaan meni. Seuraavana kesänä en mennyt taitoraalle lainkaan.

    Korpituvan Taneli

    Visakallon metsät ovat niin perustteelisen hyvin hoidettuja olleet jo vuosikymmeniä, että siellä nämä nykyisetkin ”pystymittaus tavat” antavat melko hyviä tuloksia. On vähän eri asia esim. minun metsissäni, joissa on vielä yksi aukko tehtävä että saa harsinnan jäljet poistettua. Ei siinä taitavakaan relaskoopin käyttäjä pääse loistamaan arvioinneillaan. Toki minullakin harvennuksissa jo 30 vuotta ollut vähän säännöllisempääkin mukana.

    Metsäsuunnitelman ja leimausselosteen mottimäärillä ja tavaralaji jakaumilla on korkeintaan suuruusluokka arvo.

    Paljon on kuitenkin vielä sellaisia leimikoita että etukäteen pitäisi mitata vain jokainen puu, jos mielisi saada muutakin kuin arvauksen aikaiseksi.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jean S

    Leimausselosteen mottimäärillä ei oikeastaan ole mitään arvoa. Sitten on oma kysymyksensä, että voiko kauppatapa jossain vaiheessa kääntyä siihen, että olisikin ostajan ongelma paljonko kuviolta löytyy puuta.

    Dokumenttien vääristely on uskomattoman helppoa, koska koko tietoketju on yhtiön hallussa. Suurin osa metsänomistajista on lisäksi ensinnäkin joko autuaan tietämättömiä metsiensä todellisista puumääristä tai sen verran hövelejä, että haluavat jatkossakin käydä kauppaa. Iso osa asuu sen verran kaukana palstalta, ettei pysty valvomaan yhtään mitään, ja tukithan lähtevät nopeasti. Hankala sanoa, miten systemaattista vääristely voisi olla, mutta voitte itse miettiä, millaisista summista voisi valtakunnallisesti olla kyse, jos esim. 3-5 % jokaisen leimikon puumääristä katoaisi – ja sellainen menisi lähes kaikilla arviointivirheen piikkiin eikä kukaan metsänomistaja edes ryhtyisi tarkistamaan asiaa. Jos jäätäisiin kiinni, voitaisiin todeta, että kyseessä oli yksittäistapaus, maksettaisiin korvaus ja vannotettaisiin olemaan hiljaa.

    Laserkeilaukseen sen verran, että tämä valtakunnallisesti lentokoneesta tehty keilaus, mikä on metsään.fi-tietojen pohjana, on puun pituuden suhteen lähes varma, ja monessa muussakin asiassa jo aika hyvää tietoa, heikoimmillaan toki epätasaisissa, kerroksellisissa ja tiheissä metsissä. Laserkeilaus on kuitenkin muutakin: pienempi laserkeilain voidaan kytkeä esim. droneen ja puusto voidaan mitata hyvinkin tarkasti näin. Esimerkiksi latvanvaihdot ja lenkous on teknisesti mahdollista jäädä kiinni ainakin männyllä, kuusella oksisto voi joskus olla aika peittävä. Jos haluttaisiin, niin arvioni mukaan viimeistään noin 3-5 vuoden kuluttua puuston ennakkomittaus olisi teknisesti niin kehittynyttä ja laitteet halpoja, että ennakkomittausta laserkeilauksella voisi oikeasti lähteä tekemään. Trestimakin tuottaa siedettävää tulosta, ja se perustuu sentään kaksiulotteisiin kuviin eikä kolmiulotteisen mallin luomiseen kuten laserkeilaus.

    On sitten eri asia, että mennäänkö tähän, koska se voisi johtaa siihen, että kauppatapa muuttuisi niin, että ostaja tietäisi, millaista puusto tarkalleen on ja tiedon pitäisi olla ehkä tällöin julkistakin ja tehtävän puukauppasopimuksen perustana. Tällainen ”rakenteita rikkomaton” runkojen ennakkomittaus johtaisi käytännössä myös siihen, että katkontakeskustelukin loppuisi ja puita voitaisiin myydä jo pystykauppana vaikka niin, että jokainen desimetri hinnoiteltaisiin sen ominaisuuksien mukaan. Tällaisen laadukkaasti ennakkomitatun leimikonhan voi vaikka ”katkoa kirjoituspöydällä etukäteen” ja on sitten ostajan ongelma, jos motokuski vahingossa katkaisee jonkun rungon. Näin siis tulevaisuudessa, jos haluttaisiin olla rehellisiä ja tehokkaita. Eikä välttämättä kovinkaan kaukana tulevaisuudessa.

    mehtäukko

    Tukissa max lenkous 10mm / m, monivääryyttä ei sallita, koroa latvalieriön ulkopuolella….jne.

    Eikun vaan apteeraamaan ja kuutioimaan kirjoituspöytien ääreen 😉

    Tolopainen

    Tällä hetkellä metsänomistajille kuitenkin maksetaan todellista hiukan suuremmasta puumäärästä. Aika helppo noita määriä on seurata, kun tehdään aukko, runkoluku näkyy Metsä verkossa ja eipä tuo paljon poikennut moton ilmoittamasta määrästä. Tukkeja urakoitsija oli jostain tuonut kun niitä kertyi arviota enemmän. En viitsi tuosta kuitenkaan valittaa, kun yhtiö niistäkin maksaa. Kuitupuukertymä jäi reilusti arviota pienemmäksi vaikka hakkuun teki sellufirma.

    Visakallo

    Jätkä: ”Vieläkin ihmettelen: Miksi pitää tuhansien mottien kauppaa tehessä tietää motin tarkkuudella tuleva puumäärä? Taikka edes kymmenen motin, taikka muutaman sadan motin tarkkuudella?”

    Jos on yleensäkin jotain myymässä, tässä tapauksessa puita, tieto mitä ja kuinka paljon tavaraa on, on onnistuneen kaupan kaikkein tärkein tieto. Miten oikeasti voisin vertailla saamiani tarjouksia, jos ei tiedä mitä olen ostettavaksi tarjonnut? Tämä sama asia pätee aivan kaikessa kaupankäynnissä, eli sikaa ei kannata ostaa eikä myydäkään säkissä tai  pimeässä karsinassa.

    Puuki

    Maastolaserkeilauksella metsät luultavasti tulevaisuudessa mitataan . Jokainen poistettava puu harvennuksilla voidaan yksilöidä ja puuston tilavuus saadaan melko tarkasti etukäteenkin.

    Vanha pystymitta oli tarkka menetelmä.  Vanhan Tapion taikakirjan mukaan tarkistusmittaukset osoitti silloisen (-70-luvulla) pystymittauksen tarkkuuden vaihteluvälin olleen  yleensä – 0,4  –  0,3 %  . (Joskus harvoin mittaryhman toiminnasta johtuvaa systemaattista virhettä  saattoi esiintyä.)  Mutta se homma on tietysti ollut historiaa jo pitkän ajan hintavuutensa takia.

    Motomitassa +- 4 % max  on vaihteluväli ja kalibrointia saa mo:kin olla seuraamassa , jos haluaa. En usko että  urakoitsijoilla olisi mitään syytä alkaa temppuilemaan mitan kanssa. Ja jos epäilyttää  , että tulee vedätetyksi, niin kannattaa pyytää apua joltain ulkopuoliselta asiaa tuntevalta. Onhan se tietysti joskus mahdollista, että  ei välttämättä mennä sovittujen sääntöjen mukaan . Ja inhimillinen virhekin voi joskus olla syynä erikoiseen mittaustulokseen.

Esillä 10 vastausta, 201 - 210 (kaikkiaan 876)