Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Jovain

    Käytössä vielä tänäkin päivänä. Paljonko tarjotaan, olisiko 30 % tai 50 % tai jopa yli.

    Jätkä

    Onko tosiaankin vielä joku, joka uskoo ennekkoveikkaukseen puumääristä?

    Miten on tuo Joulupukki-kysymys? Ollako vai eikö olla?

    Puuki

    Kauppasoppariin merkintä puiden omistusoikeuden siirtymisestä maksettaessa.  Tarvittaessa kaupan jälkeen tarkistusmittaus pinoissa, jos korjattavien puiden määristä on epäselvyyttä .   Sitten jos ei vieläkään helpota epäilyahdistusta, niin sitten on vain opeteltava tai palkattava joku mittaamaan leimikon puut etukäteen vaikka  linjoittaisella koealamittauksella. Sillä päästään jo sen verran lähelle oikeaa tulosta, että isommat epäilyt kuprujen teosta voi unohtaa.

    Visakallo

    Jovain: ”Olen ollut osapuolena.”

    Kerro Jovain jotain mistä on kysymys. Ajankohta, onko kysymys yhdestä vaiko usemmasta tapauksesta, onko ollut pääte- vaiko harvennushakkuuta, millä tavalla puumäärä oli ennen hakkuuta arvioitu, miten asioiden selvittely eteni?

    Visakallo

    Jätkä: ”Onko tosiaankin vielä joku, joka uskoo ennekkoveikkaukseen puumääristä?”

    Meillä on kyllä silloin hyvin perusteltu huoli Suomen metsäopetuksen tasosta, jos metsäammattilaiset eivät pysty selvittämään leimikon puumää ja päällepäin näkyvää laatua ennen hakkuuta!

    jees h-valta

    Varsinkin jos alan ex-ope ei itekkään ole uskova omaan opetukseensa?

    mehtäukko

    EnnakkoVEIKKAUS ja konemitta eivät ole keskenään kontrollimittauksia!! Pinomittakin on aivan sinnepäin monien kehysmittatekijöiden ja kertoimien lopputuloksena.

    Joulupukit taitaa vaikuttaa…

    Jovain

    Jätkä: Eihän ennakkomittausta ennen korjuuta ja tarkistusmittausta korjuun jälkeen ole tarkoitettu loppumitaksi tai siihen verrattavaksi mitaksi. Vaan oli tarkoitettu vertailumitaksi, SILLOIN KUN MOTOMITTAAN KOHDISTUVA MANIPULOINTI ON EPÄILTÄVISSÄ JA ON PERUSTELTU SYY SEN OSOITTAMISEKSI.

    Metsänomistajat ovat heikoilla puutavaran mittauksessa. Motomittaan ei oikein ole puuta pidempää, kuin näitä vastapuolenkin arvioiksi tmv. haukkumia vaihtoehtoja. Ne eivät riitä näytöksi riitatapauksissa.

    Maaperä väärinkäytöksille on ollut otollinen, sillä puut kyllä saadaan mitattua korjuun jälkeen laanissa, mutta sitä ei yleensä tiedetä, paljonko niitä puita oli ennen korjuuta metsässä.

     

    mehtäukko

    Mehtäukon mielestä nykyinen motomitta on niin kaukana edellä Aatamin aikuisia pino-, tms. mittoja, että syntyy näköjään voimakasta haukottelua 🙂

    jees h-valta

    Mehtäukon linjoilla. taidan lähteä sinne rööriliikkeeseen päivystämään kun on näillä tasoilla kirjoituskertoimet.

Esillä 10 vastausta, 181 - 190 (kaikkiaan 876)