Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Nimetön

    Nykyään ”tutkivajournalismi” ja tiedonkulku muutenkin niin tehokasta ettei mitenkään kahteen listaan hakkaaminen pysyis salassa ja kun ensimmäisestäkään kahteen listaan hakkaamisesta  ole minkäänlaista edes epäilyä niin eikö ois Jovainin yöunille eduksi kun moiset epäilyt unohtas tykkänään.

    Tolopainen

    Isoissa yhtiöissä hakkuut hoitaa metsäosasto ja miten ne sinne yhtiöön saisivat ostettua ylimääräistä puuta ohi kirjanpidon sehän olisi mahdotonta. Nykyisin yhtiöissä on sellaiset tietojojärjestelmät, että siellä on tarkkaan rajattu kuka pääsee tekemään muutoksia tietojärjestelmään, sehän on samalla kirjanpito-ohjelma. Ei vilunkipelit onnistu, sehän näkyy heti kirjanpidossa kaikista muutoksista jää korjausjäljet. Kyllä metsäyhtiöiden kanssa asioidessa on huomannut että siellä ollaan tarkkoina kaikessa toiminnassa, mitään ekstempore muutoksia ei hyväksytä missään asioissa ja hierarkia on tarkasti rajattu. Kaikki hoitavat vain omaa tonttiaan.

    Maallikot voivat väittää mitä tahansa, mutta toimihenkilät eivät ala työpaikkojaan riskeeraamaan omilla välistävedoilla.

    mehtäukko

    Tiedonsiirto on sähköistä ja päivittäin ,jossa luvut on tarkastettavissa moneen otteeseen. Esitetyt sekamelskat ovat mielikuvituksen tuotteita, joita voi tietysti omissa kammioissaan yötä päivää puntaroida.

    derHorst

    Kovasti näyttää keskusteluketju menneen epäilyksi vallitsevista puukauppatavoista. Niille on varmasti paikkansa, mutta oma keskusteluketju olisi hyvä avata siihen. Kovin paljon itse aiheeseen ei ole uutta viennin lisäksi löytynyt.

    Nyt olisi kiinalaisilla tuhannen taalan paikka vetäistä pystyyn ’metsänomistajien osuuskunta’ tai osakeyhtiö, rahoittaa 51 prosenttia firmasta ja alkaa pohjoissuomalaiseksi / kainuulaiseksi sellutehtailijaksi. Lupaisivat omistajille takuuhinnan kuidulle, niin kauppa kävisi ilman suurempia ponnisteluja. Ja tuon hinnan eron vallitsevaan ei tarvitsisi kovin iso olla, +10-20 % ja kauppa kävisi.

    Se saattaisi olla tilanne, jossa kolme suurta rosvoa alkaisivat puolustaa puumarkkinaa jonkinlaisella hinnannousulla.

    anttik

    Tuohon on helppo yhtyä..!

    Rane2

    Jos tehtäisiin ”kahteen listaan” niin kummastakin pitäisi kuitenkin maksaa urakoitsijalle.Kirjanpidosta löytyisi siis kuitenkin sekä ostetut että urakoitsijalle maksetut motit tositteineen.Rikos olisi liian helppo tarkistaa ja todistaa joten en usko että firmat yrittäisivät tällaista.

    Rane2

    Ps.Kahteen listaan tekeminen vaatisi myös yliluonnollisen lojaaleja urakoitsijoita ja kuljettajia jotka eivät juovuspäissäänkään juorua tai saa potkuja tai häviä tarjouskilpailuja.

    mehtäukko

    Jovainille pitäisi hevosmiesten kyllä myötää joku rautaristi. On niin uskottavat legendat markiisissa..?

    Jovain

    Oma keskusteluketju olisi paikallaan. En tiedä löytyykö vapaaehtoista avaamaan.

    Toisaalta harva tänne uskaltaa mitään sanomaan. Heti on valvoja paikalla, jotain ala-arvoista heittämässä sotkemassa.

    Kysymyshän ei edes ollut puutavarayhtiöiden toiminnasta. Oli harmaasta taloudesta ja tiimien toiminnasta. Yksi keino edelleen on matriisiin puiminen. Ei näy missään, pimeään puiminen ja pimeään myyminen. Jää näkymättä myös metsänomistajan ja puutavarayhtiön kirjanpidosta, tuotoista puhumattakaan.

     

    Visakallo

    Avaisitko Jovain vähän tuota matriisiin puimista. Miten se tehdään?

Esillä 10 vastausta, 161 - 170 (kaikkiaan 876)