Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Tolopainen

    Onpa sellaisiakin tapauksia, että kunta on ostanut sahalle lajittelulinjaston, että ei tarvitse metsänomistajien osallistua maksamiseen.

    mehtäukko

    Kahdelle listalle( kaksi eri palstaa) yhtäaikainen hakkuu on mahdotonta.

    A.Jalkanen

    Jos on itsellä kovasti epäluuloa, niin helpoimmalla saa varmaan hyvän omantunnon ulkoistamalla hakkuun valvonnan metsänhoitoyhdistykselle. Poikkeuksia varmaan on, mutta isoilla toimijoilla lienee jo maineriskin vuoksi ohjeistukset ja käytännöt kunnossa.

    Jätkä

    Sahoilla tapahtuvan tukkien lajittelun ei pitäisi olla kenekään täysijärkisen mielestä ongelma, taikka pettämisen väline.

    Toisekseen, kun saha on ostanut ja maksanut tukkinsa, se saa tehä niille aivan mitä tahansa.

    Lajittelu ennen sahausta on erinomaisen tärkeä vaihe. Siinä tukit erotellaan toisistaan pituuden, paksuuden ja laadun mukaan. Lajittelulinjasto voi olla useiden satojen metrien pituinen ja sen kummallakin puolella on eroitellut taskut kaikille mahdollisille lajeille.

    Jo slinja on lyhyempi, niin jotkut dimensiot voivat joutua uuteen – tarkempaan lajitteluun.

    Kun on tehty oikein iso – hyvä kauppa 50 x 175 mm:n tavarasta, jonka pituusvaatimus on 54 dm, niin sitä pituutta on ostettu ja haettu kissojen ja koirien kanssa. Sitä on ostettu ”kolmelta isolta” ja vastineeksi annettu kuitua jne.

    Tuollaisen sahan koko toiminta tähtää sen aikaa siihen kauppaan kuuluvaan toimitukseen ja huomattava osa muusta sahatavarasta jää toisarvoiseksi – tosin sekin käytetään täysin hyödyksi. Kun oikein näyttää mahdottomalta, sahalaitos ostaa toisilta tuottajilta KO tavaraa ja leimaa sen omalla leimallaan.

    Tolopainen

    Älkää turhaan maksako hakkuun valvonnasta, hakkuukone ei tee mittavirheitä ja jos puu on lenko, tyvestä voi tehdä kuidun. Ei sille mitään valvoja voi.

    Jätkä

    Hakkuujälkeä tulee valvoa, jos itsellä on epätietoisuutta, voi pyytää jonkun ammattilaisen arvioimaan puiden valintaa, mieluiten ennen , aikana ja jälkeen.

    Metsäkeskuksen ”metsäammattilaiset” mittaavat ja arvioivat vain esim keskimääräistä runkolukua, ei sitä, onko puiden valinta mennyt hyvin, onko jäävä puusto koko alueella tasainen, onko ajourat kohtuulliset jne.

    Puiden mittauksesta ei tarvitse olla huolissaan, mutta tavaralajien sisäisestä vaihtumisesta paljon – paljon enemmän.

    Eli katkonnasta pitää olla huolissaan. Myös siitä, että tehdäänkö parrua ja pikkutukkia kuitupuusta, jos kauppa on tehty myös niistä puutavaralajeista.

    mehtäukko

    Niinpä. Mhyn ”omalla korjuullako” ei olisi valvojalle tilauksia?

    Jean S

    Anneli ja Jätkä,

    kahteen listaan ei voi puida samaan aikaan, käsittääkseni, enkä ole sellaista väittänytkään.

    Sen sijaan käsittääkseni mikään ei estä esimerkiksi hakkaamasta ensin yhteen listaan ja sitten toiseen, ja näistä listoista toimitetaan ja tilitetään vain jälkimmäinen. Jos ”virhe”marginaali on esimerkiksi 20 %, juuri kukaan metsänomistaja ei ala laskemaan kantoja isolta alalta ja katsomaan, onko listan mukaan poistettuja runkoja ja kantoja oikeasti sama määrä.

    Ylipäätään lista voidaan katkaista koska tahansa. Multa löytyy sellaisiakin leimikoita, jotka on hakannut jopa kaksi eri puunkorjuuyritystä ennen kun tilitys on lopulta tullut valmiiksi. Lista itsessään voi olla paikkansapitävä, mutta kukaan meistä ei tiedä, mitä on tapahtunut ennen listaa tai sen jälkeen. Paitsi yhtiö, jonka sitä ei ole pakko kertoa.

    Tarkoitus ei ole vaikuttaa paranoidilta. Eikä markiisilta.

    Visakallo

    Jovain: ”Silti tarkkaan ennakkomitatuissa päätehakkuuleimikoissa on tullut vastaan jopa 50 % tai yli heittoja ja muuta puukaupan vastaista saikkarointia on harjoitettu.”

    Tuota on kyllä todella vaikea uskoa, jos ennakkomittaus on vähänkin ammattitaitoisesti ja huolellisesti tehty, eikä sitä ole tehty vuosia aikaisemmin. Jos taas puissa on ollut sisäisiä vikoja, niin ne kyllä näkyvät mittaustuloksessa ja pinossa.

    Mielelläni myös kuulisin, millä keinolla nämä väittämäsi mittausheitot saadaan poistettua puukaupasta?

     

    mehtäukko

    Onpa mielenkiintoista??

Esillä 10 vastausta, 151 - 160 (kaikkiaan 876)