Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Nimetön

    Millä kuitupuun hintaa saatas nostettua niin eilisessä KP24 oli juttua pyöreän puun viennistä, tullitilastoja ei tältävuodelta tietenkään vielä ole mutta  tämän vuoden vienti kummiskin yli miljoona kuutiota. Vienti tuntu olevan helppoa hyvän hinnan ja kovan kysynnän vuoksi ja viennistä tehty pitkiä sopimuksia eteenpäin. Puuta menee ainakin Saksaan, Puolaan ja Ruotsiin.

    Apli

    En ole koskaan epäillyt ostajien katkontaa, eikä tarvitse jatkossakaan… Kuitukasoissa ei ole ollut tukkia eikä tule olemaankaan… ?

    Myyn Tukkileimikot sahoille ja harvennukset selluyhtiöille, eikä tarvitse epäillä mitään…

    Tolopainen

    Sellufirmat maksavat nykyisin sahoille kuidusta enemmän kuin metsänomistajille, aina kannattaa seurata hakkuuta. Sahoihinkaan ei voi enää luottaa, ne on metsäfirmojen renkejä.

    Jean S

    Mulla on edelleen epäilys siitä, että muuan kuitupuunostaja virtsasi allekirjoittanutta silmän keskeiseen valoa taittavaan osaan siten, että leimikko puitiin kahteen eri listaan ja toinen lista hukattiin. Minusta niin olisi todella helppo toimia yleensäkin, eikä olisikin?

    Tolopainen

    Kun ostomies ei taida päästä käsiksi ollenkaan isoissa yhtiöissä motolistoihin. Tietokoneet hoitaa tilityksen eikä kuukausipalkkaisilla ole mitään intressejä puumääriin eikä hintoihin.

    Jovain

    Minkähän takia puutavarayhtiöt investoivat kalliisiin lajittelulinjastoihin ja metsänomistajat osallistuvat kustannuksiin, ihan tahtomattaan.

    Jätkä

    Jos sahalla mitattu puumäärä on pienempi kuin moton tekemä, niin Erkki Epäluulon kannattaisi ensin tarkistaa tukkien lukumäärä. Yleensä tukit eivät matkalla lisäänny – voipi olla, että joku on jäänyt aivan alkutaipaleellekin.

    Jotenkin väite kahteen eri listaan puimisesta tuntuu varsin uskomattomalta, etten sanoisi epäluulojen kyllästämältä. Tieto mittauksista on aivan varmasti jossakin ja listatkin löytyy, mutta minusta pitää olla aivan varma, että näin on tapahtunut, eikä perustaa joihinkin huhupuheisiin itse asiassa yhtään mitään.

    Eikä ainakaan itse levitellä luuloja…

    Nimetön

    Jovain kysy miksi puutavara yhtiöt investoi kalliisiin lajittelulinjastoihin, varmaankin tarkoitat sahain lajittelulinjastoja. Tietenkin sen takia kun tukit pitää lajitella ennen sahausta ja nykyään lajittelijassa röntgeni jonka Japanilaiset vaatii sahatavaran lujuusluokituksessa.

    Jovain

    Jätkä: Tuntuu olevan epäluulo ja kuvitelmat tiukassa. Eihän virallinen mittauskaan ole muuta esittänyt. Ensimmäistäkään ennakkotapausta ei ole. Haloo! Pidänkin virallista mittausta kulissina. Missä ovat toimeksiannot ja toimintakertomukset.

    mehtäukko

    Siis kenellä on epäluulo ja kuvitelmat tiukassa??!  En yhtään ihmettele jos puunostaja sellaisen myyjän liiterin kohdalla purskauttaa autostaan mustat savut.

Esillä 10 vastausta, 141 - 150 (kaikkiaan 876)