Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • mehtäukko

    Tolopainen. Moto mittaa tilavuutta risti mitalla pituudeltaan 100 millisiä sylintereitä. Kontrollimitta tehdään samoin, mutta elekronomisten saksien määräämistä mittauspisteistä.

    Kun näitten monien tonnien vehkeitten tulos on yhtenevä ja paksuuserot milleissä, ei voida puhua enää arvioista. Otetaan sentään huomioon kouran syöttönopeus 4-6 m sekunnissa karvaista puuta.

    Visakallo Visakallo

    Hoidettujen metsien päätehakkuut ovat ennakkomittauksessa helpoimpia. Muutaman motin sisään / ha ovat meillä tähän asti osuneet. Kaikkein suurin heitto tulee useamman puulajin harvennusleimikoissa.

    Tolopainen Tolopainen

    Kaikki motomitat ovat likiarvoja ei arvioita.

    Jovain Jovain

    Visakallo: Siinä käsityksessä minäkin olen ollut. Silti tarkkaan ennakkomitatuissa päätehakkuuleimikoissa on tullut vastaan jopa 50 % tai yli heittoja ja muuta puukaupan vastaista saikkarointia on harjoitettu.

    Vastuuvapaus on laissa määriteltyä ja sille on varattu riittävästi aikaa. Mm. viralliselle mittaukselle on varattu 14 vrk. hakemusaika mittaustuloksen (mittalista) esittämisestä ja kaikki puukaupan vastainen toiminta on myös riitautettavissa. Vasta sen jälkeen ostaja voi tehdä puilleen mitä tekee. Laittavathan puun ostajat kauppakirjaan omia ehtojaan, vaikka kaadettaessa. Niitä ei pidä hyväksyä.

    Jätkä

    Minä en ymmärrä lainkaan tarvetta tietää tarkasti hakattava puumäärä etukäteen. Mihin moista tietoa tarvitaan? -Ei mihinkään.

    Halvatun paljon tärkeämpää on tietää hakattu puumäärä ja vielä tavaralajeittain.

    Metsäammattilaiset, jotka tekevät tarkan puustonarvion ennen hakkuuta, tekevät sen käsittääkseni vain omaa arviointitaitoaan testatakseen.

    Turhaan – Aivan turhaan…. -Lauloi aikoinaan Joel Hallikainen.

    Tolopainen Tolopainen

    Saattaapi olla,  mutta motomittauksen jälkeen ei kannata vaatia virallista mittausta eikö mene kaaliin, se on metsänomistajalle edullisin mittaustapa, antaa enemmän puuta kuin esim. lasermitta sahalla. Noita kuituja nyt ei kannata missääntapauksessa mittautella.

    Nimetön

    https://www.youtube.com/watch?v=EeDmncDs_Jg&t=7s  Tuo video me ollaankin jo aikasemmin katottu, vakuuttavan näköstä hommaa.

     

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    On kaikkien osapuolten, myös ostajan ja urakoijan, etu, että mitta on mahdollisimman tarkka. Jos epäilee motomittauksia, kannattaa vaatia kauppakirjaan maininta, että puita ei saa ajaa ennen kuin myyjä on hyväksynyt mitan. Tarkistusmittaa ei voitane tehdä enää sen jälkeen kun puut on viety tehtaalle.

    Jos lopputuloksen heitto ennakkomittaan nähden on suuri, voi kyseessä olla tukin laatuvaatimusten täyttymättömyys leimikossa?

    Nimetön

    https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/58617/Minkkinen_Aleksi.pdf?sequence=1

    Moto kun mittaa puut ja jonka mukaan tili puunmyyjälle tulee niin aina taitaa olla että sahalla tapahtuva mittaus tulos on pienempi mitä motomitta, eli saha on se häviävä osapuoli ainakin tuon päättötyön mukaan. Moton mittaustarkkuus niin hyvä jo vuonna -13 että päättötyön tekijä ehdottaa jotta voitas ottaa tarkuus vaatimukseksi 2%+-.  Likiten moton ja sahan mittaus ero oli vain 0,2% ja sahalla pienempi ja puu määrä mistä tarkastus oli tehty tais olla vuoden ostot.

    Puuki

    Mittaustapa pitää sopia kauppasopimuksessa samoin kuin muut ehdotkin. Sen puumäärän voi sopia vaikka silmämääräisesti arvioitavaksi, jos se käy molemmille osapuolille (Luovutusmitaksi, ei korjuun tekijöille) . Jos myyjä ei luota ostajan motomittaan  tms. niin voi kysyä mahdollisuutta tehdasmittaan ja mittausasiakirjat nähtäväksi itselle. Virallinen mittaus tehdään samalla mittausmenetelmällä kuin alkuperäisen luovutusmittauskin on tehty. Miksi ei myyjä ole vaatinut virallista mittausta, jos erot on olleet 50% :n luokkaa etukäteen mitatussa leimikossa ?  Jos vm:kaan ei sovi jommalle kummalle osapuolelle, mittauslautakunta (vai mikä sen nimi nykyään lieneekään) mittaa sen erän uudestaan . Siitä päätöksestä ei voi valittaa.

    Ja voi se motomittakin  joskus näyttää vähän vähemmän  kuin vaikka tehdasmitta . Mutta yleensä ei.

Esillä 10 vastausta, 131 - 140 (kaikkiaan 876)