Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • suorittava porras

    Markiisi on muuten arvonimi herttuan ja kreivin välissä…ja eräänlainen verho. Miten mahtaa ko termi liittyä puukauppoihin ja tietojen käsittelyyn .  ?

    Tolopainen

    Kun tekee rahakkaita metsäkauppoja voi elää kuin markiisi.

    mehtäukko

    Nimi kauppakirjassa tarkoittaa puukaupan ehtojen ja velvoitteiden hyväksymistä puolin ja toisin.Turha sinun on ajaa puu-autoa perästä, epäillä lajittelua pinoissa tai luulla vaillinaisiksi mittalaitteen tulosteita.Matriisitiedot vielä vähemmän joita käytetään katkonnoissa….

    Visakallo

    Tee Jovain näin:  Ennen kuin panet leimikkoasi tarjouskilpailuun, tee tai teetä siitä mahdollisimman tarkka mitta- ja laatumääritys. Älä kuitenkaan kerro ostajaehdokkaille näitä leimikon puumääriä eikä muitakaan tietoja. Tämän jälkeen voit sitten vertailla saamiasi ostotarjouksia, ja näet kyllä heti mitkä tarjoukset on laadukkaasti tehty, ja mitkä on vain sinnepäin. Näin huomaat, että myyjäkin pystyy pettämään  itseään, ei se aina ostaja välttämättä ole.

    Tolopainen

    Ei tuo auta mitään, jos puutavaraa häviää moton tietokonen muistista.

    mehtäukko

    Ennakkomittailu ei tosiasiassa paina yhtään mitään.Pylväsmetsissä tosin kyllä jos kuljet leimaajan mukana ja lopuksi saat leimatut kappalemäärät. Jos pökiö motomies repii tyviä tai kaatelee jutkuloita runkoja kivenlohkateitten päälle tärvellen niitä, lukumäärä ei täsmää.

    Visakallo

    Jos Jovain tietää, kuinka paljon ja minkälaatuista puuta on hän myynyt, niin merkittävä poikkeama mittaustuloksessa voisi laittaakin kellot soimaan, mutta useimmiten taitaa syy olla myyjän liian optimistisissa odotuksissa. Kuinkahan moni meistä on epäillyt mittaustulosta siinä tapauksessa, kun motteja onkin tullut enemmän, ja tukkiprosentti parempi kuin odotettiin?

    Tolopainen

    Jos ihminen on epäluuloinen hän ei usko edes tietokonetta. Ei tuossa motomiehellä tarvitse olla mitään roolia.

    Jätkä

    Visakallo: Kasvatushakkuissa ei vielä päästä kuin puolitiehen totuuden etsinnässä. Jäljelle jäänyt puusto pitää vielä pystymitata  hakkuun jälkeen.

    Sen jälkeen voi ”narkiisin ” kanssa tutkia, mikä meni pieleen, kun motomitta on erilainen kuin poistettujen puiden mittaustulos kertoo. Siellä ei ole esim ainuttakaan 552-litraista runkoa, vaan 553 – litrainen on ilmestynyt  ”markiisiin”, vaikka kasvukautta ei ole mittauksen ja hakkuun välillä ollutkaan.

    Tuollaosen savotan jälkeen – kun katsoo kukkaroonsa, niin siellä ei ole muuta kuin ”Matti”.  (Virallisen mittauksen maksaa hävinnyt osapuoli)

    Tolopainen

    Oikeaa määrää millekään puutavaraerälle ei ole olemassakaan kaikki ovat likiarvoja ja siitäkin saa poiketa plus miinus neljä prosenttia. Mitä olen seurannut metsään. fi määrästä, motomitta aukossa on poikennut n.10% ylöspäin ja tukkiosuus ollut isompia ja kuitumäärä pienempi arviota.

Esillä 10 vastausta, 111 - 120 (kaikkiaan 876)