Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Reima Ranta

    Kappalematriisi tulisi aina kuulua mittaustodistukseen, josta näkyy jokainen katkottu kalikka mittoineen. Jos sitä ostaja ei uskalla vakiona laittaa mukaan, jää aina epärehellinen maku.

    Puukaupan uskottava ja rehti kilpailu vaatisi pelisääntöihin monenlaisia toimia. Se on metsänomistajien kannalta surullista, että edunvalvonta on mitä on. MTK ajaa vain omia etujaan. Maksajia kyllä tarvittaisiin, mutta sellaisiin ongelmiin ei puututa, jotka eivät sada suoraan MTK:n omaan laariin.

    Puhtaalle metsänomistajalle MTK on haitta eikä hyöty.

    mehtäukko

    Just se, että jos ei tiedetä leimikkonsa olosuhteita, mutta jos ei tajuta käytännön mahdollisuuksia ja mahdottomuuksia. Ei puunkorjuukaan mahtane pyöriä ainaisessa päivän paisteessa, putkisuorissa puustoissa tai että lyhyet tukkimitat olisivat rajoituksetta voimassa.

    sitolkka

    Oma kutina on nimen omaan se, että joillain ostajilla tuppaa tukkipuuta siirtymään pikkutukkiin. Siinähän saa sitten hyvää tukkipuuta halvalla.

    oksapuu

    Hakkuun aikana metsänomistajan paikka on olla työmaalla…

    Mukaan voi ottaa tarvittaessa kaulaimen, 4m onkivavan tai relaskoopin. Epäkohtiin pitää puuttua heti, jälkikäteen on turha rutista…

    Ja sen tukkilistan olen kyllä aina saanut kun olen sitä pyytänyt…

    harrastelija

    Nythän jotkut sahat ovat ottaneet järeän tukin (180+) katkontaan. Missä suhteessa tavallisesta, alle puolen kuution tukkipuusta, tulee järeää ja normitukkia?

    sitolkka

    Kovasti hankalaa se katkonnan valvonta on vaikka olisi työmaalla. Joka runko kun pitäisi päästä itse näkemään ja mittaamaan kun on pötköllään. Puut kun sekaisin rojoon tehdään, niin eihän siitä enää ota erkkikään selvää mitä ja mistä rungosta.

    Jovain

    Pihkatappi tuolla edellä: Onnistuu se ihan motolla ja puukaupasta. Jos luotto toimijaa ei ole, on syytä selvittää puusto etukäteen ja varata varaumat jälkimittauksille. Kymmenien prosenttien heitot kyllä selviävät.

    Toinen on katkonta. On syytä epäillä, jos tehdään uusia puutavaralajeja. Katkotaan kauppaan kuulumattomille mitoille. Lajitellaan laatuluokkia tyviä. Pätkitään kuitu mitoille tmv. Raportointi salataan, mittalista evätään jne. Toimitusosoitteet ovat muuta mitä on sovittu. Tällaista esiintyy.

    Nämä yhdessä puuttuvien kuutioiden kanssa kertovat aivan muuta puukaupasta. En epäile puutavarayhtiöitä tällaisesta toiminnasta. Eli on jäämässä tiimien puuhasteluksi (bisnekseksi).

    Ajatus onkin. Puiden liikkeitä ja maksuliikennettä on syytä selvittää.

    Korpituvan Taneli

    Minulla ei oikein ymmärrys yllä Jovainin kirjoituksen tajuamiseen kaikilta osin

    Yksi esimerkki epäselvimmästä päästä:

    Jos on myyty kaikki puut yhdelle yhtiölle, niin mitä tarkoittaa:

    ” Toimitusosoitteet ovat muuta mitä sovittu”

    Minä en ole ainakaan pystykauppa paperissa koskaan nähnyt mitään puiden toimitusosoitteita. Ostajan nimi siinä on ja ihan tavallista on että osa puista menee jonkun muun kuin ostajafirman laitoksille suoraan hakkuupaikalta.

    Nykyisin MG ja UBM myyvät tukit täällä paikalliselle sahalle ja vastaavasti sahat myyvät kuidun jommalle kummalle näistä. Aikanaan kun Kaskisissa vielä tehtiin sellua, myi mänty- ja koivukuitua kenelle vaan, niin se kuljetettiin suoraan Kaskisiin.

    Kysymys kuuluu: Pitäisikö myyjien valvoa ettei tälläisiä vaihtokauppoja päästä tekemään????

     

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    suorittava porras

    …ja mitähän mahtavat nämä puukauppaan kuulumattomat mitat olla?  Pieni esimerkki olisi paikallaan.

    Mitä Jovain tarkoittaa tiimillä ?

    Tämä kuutioiden katoaminen vaatisi myös lisäselvennystä.

    Motit eivät nimittäin katoa tänä päivänä yhtään minnekään . Jos kauppa ei satu tulemaan täyteen , se johtuu 99%:sti virheellisestä puustoarviosta joko määrän , laadun tai molempien edellä mainittujen suhteen.

    mehtäukko

    Haluaisinpa nähdä myös hankintahakkaajien katkontamatriisit pölkky pölkyltä, ihan esimerkin vuoksi.

    En ummarra Jovainin skenaarioita, on ne niin utopistisia. Onkohan hän itse jymäytellyt puoleltaan puunostajat niin huonolle hapelle, etteivät lähde retteloimaan yhden ukon saavutuksista?

Esillä 10 vastausta, 91 - 100 (kaikkiaan 876)