Keskustelut Puukauppa Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 876)
  • Mikä nostaisi kuitupuun hinnan?

    Merkitty: 

    Elämme tällä hetkellä ns. hyvässä puukaupan syklissä. Tukkipuun hinnan huitovat parhailla päätehakkuuleimikoilla 70 eurossa ja ylikin. Hinta on jo sitä tasoa, että sahatkin ovat lähteneet hakemaan halvempaa raaka-ainetta kakkosharvennuksilta. Kuitupuun hinnassa ei tasokorotusta kuitenkaan ole näkynyt, vaikkakin lievää nousua vuosikymmenten hintalaskettelun jälkeen on ollut. Toisaalta sellulla on samaan aikaan tahkottu satumaisia voittoja.

    UPMn toimari totesi lehtihaastattelussa firman ostavan puuta markkinahintaan ja sillä selvä. Toimittaja kysyi tuossa yhteydessä kuitupuun hinnannousun perään. Eli ei toiveita sillä puolella, mikä tietysti on selvä: firma pyrkii luonnollisesti minimoimaan raaka-ainekustannuksen.

    Jos ajatellaan kuitupuun ostajapuolta, niin heitähän on noin kolme. Ei tarvitse olla Sherlock, jos ajattelisi, että heillä olisi toimiva mekanismi hinnan kurissa pitämiseen. Vaikka ei Suomessa kartelleja ole… Ei tarvitse maksaa, kun saa halvallakin.

    Jos ajatellaan tarjontapuolta, niin ylitarjontaa kuitupuuhun on vuosikymmenten aikaan tahkottu niin paljon, että se ei sula koskaan. Ja kuitupuun kasvu yltyy ilmaston lämmetessä. Lisäksi tukin laatuvaatimuksia voidaan tarvittaessa muuttaa, jotta kuitupuun tarjonta pysyy hyvällä tolalla.

    Kuitupuun hintaa voisi nostaa vain ja ainoastaan kuitupuuhun kohdistuva lisäkysyntä. Huom! ei siis selluun kohdistuva lisäkysyntä, koska nämä kolme edellä mainittua firmaa hallitsevat kuitupuumarkkinaa, eikä sellun hinta siirry kuitupuun hintaan, ei sitten millään.

    Onko kiinalaisten tehdashankkeet vastaus tähän kuitupuun liian alhaiseen kysyntään? Ehkä on, mutta todennäköisesti vain paikallisesti, jolloin nykyfirmat voivat siirtää hankinta-aluettaan toisaalle ja nollata vaikutuksen. Tai sitten kiinalaiset opetetaan nopeasti vallitsevaan hintatasoon nykytoimijoiden toimesta. Pidän kahta viimeistä aika todennäköisenä skenaariona, jos joku ulkopuolinen tehtaan Suomeen saa rakennettua. Nythän tehdashankkeita jarrutetaan nykyfirmojen puolelta lobbaamalla  huolia kuitupuun riittävyydestä, vaikka puutetta on vain ilmaisesta puusta.

    Keksiikö joku perustellun mekanismin, jolla puun hinta nousisi Suomessa pysyvästi ja niin paljon, että siitä hyötyisi myös metsänomistaja? Ja vielä sellaisen mekanismin, ettei joku vedä mahdollista nousuvaraa välistä kasvavina korjuukuluina, välityspalkkioina tms? Metsänomistajat tarvitsisivat jonkun edunvalvontajärjestön.

  • Puuki

    Pääsy päästöoikeuskaupan saajapuolelle. Sekään ei ole kovin  tod. näköistä , kun monet maat ei juuri noteeraa hiilinielujen kasvatusta puun avulla.  Kuitupuun yksikköhinnoille ei ole odotettavissa mitään merkittävää nousua.     1. – Kasvatuskulujen laskeminen tuottoa lisäämällä ja/tai kuluja karsimalla siellä missä se toimii lisää nettotuottoa vaikka myyntihinta/kuutio pysyykin tutulla min. tasolla.   2. – Kuitupuiden liikatarjonnan  takia  kannattaa yksityisen mo:n keskittyä kasvattamaan  pikkutukkia ja tukkia ja ottaa myös taimien jalostushyöty käyttöön.

    petep

    Kaupat jäihin puoleksi vuodeksi. No sellaista ihmettä ei näy joten menetetty peli.

    anttik

    Annetaan vaan nuorten metsien kasvaa tukkipuun kokoisiksi. Kun pitää nuorta metsää harventaa, niin tihennetään harvennusväliä. Valitettavasti nykyisin harvennusväli on aivan liian suuri. Ahneudelle ei pidä antaa valtaa. Eikö ookki yksinkertaista..?

    Metsäkupsa

    Aloittaja luettelee kattavasti kuitupuumarkkinoiden realiteetit.Metsänomistaja on samassa asemassa,kuin kehitysmaan hedelmän kasvattaja,ei toivoa paremmasta.Kuitupuun hinnat pohjolassa ja baltiassa ovat markkinatalouden määrittämät,nykyisillä hinnoilla puuta riittävästi saatavilla,joten hintaa lisää ei suuremmin odotettavissa.

    suorittava porras

    Toiset saavat paremmat tulot tekemällä asiat fiksummin,ei odottamalla parempia päiviä. Hehtaarituottoon kasvukierron puitteissa kannattaakin kiinnittä enemmän huomiota ,kun yksittäisen tavaralajin hintaan. Moni käytännössä tuottaa kuitupuuta tarpeettoman paljon , kun eivät anna puustolle mahdollisuutta järeytyä nopeasti. Sitten vielä itketään kuitupuun alhaista hintaa. Risukon tuottaja saa vain sen ,mitä ansaitsee.

    Jean S

    Suorittava ystävämme ei pidä tästä kommentista yhtään, mutta paras lääke on varmaan se, että ensiharvennus tehdään hyvin varhain ja myydään energiaksi, ja seuraavaa harvennusta viivästetään hiukan ja se myydään yläharvennuksena sahalle.

    PekkaPuuntuottaja

    Kuitupuun hinta tulee laskemaan merkittävästi lähivuosina, jos kaavailtuja tehdasinvestointeja ei saada maaliin ennen seuraavaa lamaa. Kuitupuun kasvu kiihtyy ja hakkuurästit lisääntyvät vuosivuodelta. Puuta kyllä on saatavilla, tarvitaan vain enemmän ostajia.

    kkiila

    Nostetaan myyjänä hintaa.

    anttik

    Löytyisköhän niin paljon yhteisymmärrystä, että onnistuis? Kuitenkin metsäteollisuus lisäisi ulkomaan tuontia, vaikka hinta olisi jopa kalliimpi.

    Metsäkupsa

    Kysymykseen mikä nostaisi kuitupuunhinnan,todennäköisesti ainoa varteenotettava vaihtoehto on puupula.Puunmyyjiä on,sillä tukkia jos aikoo kohtuu kierrolla järeyttä kasvattaa,niin harvennuksia on tehtävä.Suorittava koneen puikoissa varmaan monasti pääsee ihmehtelemään maanomistajien kuitupuupankkeja,joissa harvennus aikanaan olisi pelastanut paljon.Nyt tupsulatvakasvatusta piisaa,niin myös kuitupuuta.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 876)