Keskustelut Metsänomistus Mikä metsäpolitiikka?

  • Tämä aihe sisältää 48 vastausta, 12 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 10 vuotta sitten kepa toimesta.
Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)
  • Mikä metsäpolitiikka?

    Metsäteollisuuden puunhuollon turvaaminen on ollut takavuosina elintärkeää, ja tärkeä tietysti vieläkin, vaikka puun ylituotanto on jo pitkään ollut huomattava.

    Em. syystä metsien säätelyn keskeinen tavoite on näihin asti ollut liiketalouden näkökulman ohittava puuntuotannon maksimointipyrkimys. Jopa perustuslain omaisuudensuoja on perustuslakivaliokunnan hyvin erikoisen tulkinnan mukaan ohitettu. Liiketaloudellisen näkökulman ohittaminen on väitetty jopa olevan ainakin pitkällä aikavälillä omistajan edun mukaista!

    Tavoitteen saavuttamiseksi metsäalan tutkimus, koulutus, valvonta ja neuvonta, tuet ja jopa metsänhoidon monopolisointi järjestettiin.
    Metla tutki, Tapio laati sääntelyn periaatteet ja ohjeet sekä järjesti metsäkeskusten, metsänhoitoyhdistysten ja muiden toiomijoiden koulutuksen, jotka suorittivat ja valvoivat käytäännön toteuttamista. Koneisto käytti suvereenisti valtaa lain varjolla, oiken ja väärin, jossa toisinajattelulla ei ollut mitään sijaa.

    Metsänomistajat pakotettiin maksamaan jopa neuvontahenkilökunnan kulut. Jos halusit vapautuksen metsänhoitomaksusta, oli saatava suostumus tavoitteen mukaisen koulutuksen saaneen henkilön ammattiavusta.

    Ei siis mikään ihme, jos tämän vuosikymmeniä jatkuneen monopolin murtuminen on aiheuttanut täälläkin valtavan porun.

  • pihkatappi pihkatappi

    Mehän sitä vasta tuota teollisuutta ruokitaankin, jotka ostamme palstoja ja otamme toimeentulon puuta myymällä. Omalla työllä ja/tai puuta myymällä saa palstan tuottamaan hyvin, kun ei erehdy maksamaan palstasta liikaa. Mutta jos teettää kaiken ulkopuolisella, niin kannattaisi mieluummin luopua koko metsän omistamisesta tai siirtyä vaikka siihen ikuiseen kasvatukseen poimintahakkuilla. Ei metsää kannata perintönä antaa metsäasioista tietämättömille.

    jees h-valta

    Pihkatappi aivan oikeassa. Nuo perityt ovat aika murheellisia tarinoita aina silloin tällöin. Itse tiedän lähipiiristä parikin kun pieniä torppia metsineen pilkottiin usealle sisarelle muutaman hehtaarin plänteiksi.
    Aikansa tapeltuaan ei sitten palstoilla juuri muuta ole tapahtunutkaan. Ei ainakaan mitään metsänhoidollista liikettä.

    Reima Ranta

    On teillä mustavalkoinen käsitys metsäekonomiasta. Eikö siihen kannattaisi vähän perehtyä, eikä tehdä omia keksintöjä. Perusasiat ovat minusta varsin yksinkertaisia.

    Minusta on erittäin tärkeää mm. ymmärtää se, koska päätehakkuun ajankohta on taloudellisesti perusteltua. Se on puuntuottajalle rahanarvoista perustietoa. Metsän kannattaa uudistaa, kun puuston ja maapohjan summalle puuston kasvusta saatava tuotto menee pienemmäksi, kuin mitä vastaavalla riskillä saisi hyötyä muualla.

    Maapohjan arvo kuvaa sen tuottoarvoa, joka huomioi uudistamiskustannukset jne. Toisin sanoen, mitä kannattavampi uudistamismenetelmä on, sen suuremmaksi maapohjan arvo muodostuu, joka puolestaan heikentää vanhan metsän tuottoa ja lyhentää kiertoaikaa.

    Em. kertoo myös konkreettisesti sen, että hakuun taloudellista ajankohtaa ei voi nähdä vain metsästä, vaan se on metsänomistajakohtainen, hänen muusta taloudestaan riippuvainen.
    Aivan sama koskee myös metsätalouden investointeja.

    Gla Gla

    Mitkä sijoituskohteet ovat sinulla Reima tarkastelussa mukana, kun haet metsälle vaihtoehtoja vastaavan riskin kohteista? Miten määrittelet niiden tuotto-odotuksen? Mikä on aikajänne, jolla tarkastelun teet?

    Reima Ranta

    Ymmärtänet Gla, että kysymyksesi on vähän liian henkilökohtainen, kun kirjoitan tänne sentään omalla nimelläni.

    Menin parikymppisenä virkamieheksi erääseen Pohjois-Suomen kuntaan. Kunnanvaltuuston puheenjohtajana oli siellä paikkakunnan tunnettu poroisäntä. Kokemattomana pojankloppina kysyin häneltä, että kuinka paljon sinulla niitä poroja on. Kun vastausta ei kuulunut, oletin, että hän ei kuullut kysymystäni ja kysyin uudestaan. Siihen hän sitten sitten vastasi, että kuuleppas, ei siellä teilläpäinkään pidetä siitä, jos kysytään pankkitilin saldoa.

    Sitähän se taloudenpito on, että joudutaan pohtimaan mihin investoidaan tai sijoitetaan varoja tai mihin otetaan lainaa jne. Metsä ei ole mikään elämää surempi ja poikkeava tässä suhteessa. Tuntematon tulevaisuus sitten viimekädessä osoittaa kuinka onnistuimme. Tietoisesti ei itseään kannata pettää.

    Gla Gla

    En kysynyt hehtaareistasi, niistä olet ihan itse ja vapaaehtoisesti jo aiemmin kertonut. Kysyin, mitkä ovat mielestäsi metsään sijoitettaville rahoille vaihtoehtoisia kohteita, kun puhutaan vastaavasta riskistä.

    Visakallo Visakallo

    Minua on hieman vaivannut Reima Rannan palstaesiintymisessä se, – vaikka nykyisin omalla nimellään täällä kirjoittaakin, että hän aika voimakkaasti arvostelee muiden taloustietämystä ja -ratkaisuja, mutta ei juuri ole avannut omia ratkaisujaan talouden-, eikä metsänhoidossa.
    Mielästäni tällä palstalla on aika kattava läpileikkaus suomalaisista ihmisistä jotka ovat varmasti osanneet tehdä aivan kelvollisia talous- ym. ratkaisuja elämässään.
    Työ- ja elämänkokemukset ovat palstalaisilla hyvin monipuolisia.
    Jouduttuani asioimaan hyvin monenlaisten ihmisten kanssa, yksi selvä havainto on tähän ikään tullut:
    Todelliset menestyjät ja osaajat eivät juuri toisia ihmisiä arvostele, sillä heillä ei ole siihen mitään tarvetta.

    kepa

    Juurikin näin niin kuin Reima kerroit.Asiat ovat hyvin yksinkertaisisia jotkut vaan tekevät niistä turhan vaikeita.
    Ihan maalaisjärki kertoo minulle tällä hetkellä esim. sen että tämän hetkisillä lainan koroilla ei kannata uudistushakkuissa hötkyillä.Vaan lainaa voi pitää reilumminkin toki riittävästä kassasta huolehtien.Nämä asiat varmaan voi päätellä ilman ekonomin koulutustakin.

Esillä 8 vastausta, 41 - 48 (kaikkiaan 48)