Keskustelut Metsänomistus Miisun-kirjoitus

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 86)
  • Miisun-kirjoitus

    Eilen ilmestyyneessä metsälehdessä Miisunkirjoitus asioista.
    Ihan ok tekstiä asiaa kyllä risuliitossa Miisulla työsarkaa
    Piisaa kertoi työnepäkohdista palkkauksesta ei nykypäivänä
    kukaan sahaamista maksa metsäeikan koneet tekee duunit
    Metsurile jää raivuut tienvarrett 1.Enska ei nykypäivänä
    HVA .tukkiaväsäillä Kuin totesi tekstissä raskasduuni
    Meilläkkin usein mukana Moto ponsse 2.ensakankone
    Esim tienvaressa puistometsienhakkuissa.valmistatulee

  • jees h-valta

    Suorittava omituisia oonailee. Tilivälikö pitkä jos otetaan e-puuharvennus väliin?
    Itse puhuu juuri että neljänkymmenen alle olevaa metsää ei kajota koneen nysälläkään!
    Eikös silloin ainakin tiliväli ole piiiittkkä???

    jees h-valta

    Huomautan nyt taas että otin omastani reilusti alle kaksikymppisestä metsästä ensimmäisen kantorahatuloni.

    Pete

    Hienoa, että jeessi ymmärtää koneellisen metsänhoidon päälle. Siinä on tulevaisuus vaikka muutosvastarinta on kauhea. Fixteri voi olla yksi ratkaisu jos metsä on päästetty piloille. Sonnasta ei saa kultaa, mutta tulee edes jotain.

    Koneellistamisen osalta suurimmat mahdollisuudet on viljelyketjun alkupäässä. Koneistutus tekee oikeilla pohjilla KESKIMÄÄRIN jo paremman jäljen kuin manumies. Laatu on parempaa etenkin kokonaisuus huomioiden (mättäiden laatu, taimien kunto, taimien määrä kpl/ha, taimien sijainti mättäillä jne.). Koneellistaminen vaatii kunnollisen kuviokoon joten joka paikkaan se ei sovi.

    Koneellinen kitkentä on myös jo valmis menetelmä. Olen nähnyt aika paljon kitkettyjä kohteita ja jälki on kertakaikkiaan hyvää. Tuloksena yleensä laadukas sekametsä johon ei tarvitse mennä seuraavan kerran kuin kannattavalle ainespuuharvennukselle. Istutustaimien kasvu kiihtyy kun kilpailu vähenee. Jos haluaa viimeisen päälle jäljen, niin seuraavana kesänä voi raivaussahalla paikata jotain kulmia ja reunoja jos haluaa. Kokonaisuuden kannalta se ei isoilla kuvioilla ole tarpeen.

    jees h-valta

    Petellä muuten ok-kirjoitus mutta me emme tiedä vielä mikä on tulevaa metsän kultaa joten sonnasta on turha puhua. Mielestäni koivulla on aivan hyvät markkinanäkymät joten nopeampikasvuisena saattaa olla se vähintäänkin hopealle hohtava. Sitähän sinne Fixterin kitaankin mätetään ja ne hyvät jätetään.

    Ammatti Raivooja

    Samaa mieltä Peten kanssa, että suurimmat mahdollisuus on istutusketjun alkupäässä. Täällä oikeassa maailmassa eikä tutkijoiden kuplassa on yleistymässä tekniikka missä kaivinkonetta ei enää tarvita ja se on huokeampaa mutta tarpeeksi hyvää istutukseen. Siitä tulee viimeinen naula koneistutuksen arkkuun. Manumies istuttaa nopeammin tai ainakin yhtä nopea kuin kone. Johtava koneistutustutkija sano viimeksi tammikuussa, että ei kannata vieläkään. Minusta sitä kannattavuutta ei enää pystytä tutkimuksella tekemään. Istutuspuolella kaivinkonekuskit on ne joiden asema on eniten vaarassa.

    Tuosta kitkennästä niin suhtautuuko Pete siihen ilman varauksia kun tiedetään kuusentaimikon lahoherkkyys, että siellä taimikosta ajellaan koneilla? Minä en muuten usko, että jos maata paljastetaan niin etteikö se kylväytyisi koivulle ja sitä ei tarvitsisi raivata kertaalleen ennen harvennusta. Voi olla , että kaikkialla ei tarvitsekkaan mutta jos se on ainut olettamus millä se on kannattavaa niin saattaa tulla siitäkin ikuisuustutkimuskohde.

    Pete

    Ammattiraivooja ei selvästikkään ole nähnyt kitkettyjä kuvioita. Kitkentä tehdään 4-6 vuotta istutuksesta. Taimet ovat siis pieniä ja juuristo ei ole paljoa mättään ulkopuolelle levinnyt.

    Voi olla, että kokematon kuski talloo pahimmillaan jopa 100 istutustainta hehtaarilla. Hui kauhistus! Nekin säilyvät pääosin hengissä ja voidaan harvennuksessa korjata pois. Tai kasvattaa tukiksi.

    Jatkuvatoiminen mätästäjä on tervetullut lisä ketjuun, mutta se ei ole Suomen oienillä kuvioilla parhaimmillaan. Yleensä kaivinkonetta tarvittaisiin myös jos ei muokkaukseen niin liittymien siistimiseen jne. Istutuskone pystyy molempiin, muokkaus+istutus sekä tarvittava kuivatusoja sinne missä se on tarpeen.
    Oikean menetelmän ja hoitoketjun valinta eri kohteille on avainasemassa. Se vaatii ammattitaitoa ja sitä on valitettavan harvassa.

    Ammatti Raivooja

    Jatkuva mätästäjä toimii yllättävän hyvin kohteilla missä on ojat valmiina tai ei tarvetta ojitukselle ja juuri niissä missä istutuskaivinkoneella päästään parhaimpaan mutta silti kannattamattomaan tulokseen verrattuna perinteiseen. Itsekkin olin eka että näinköhän tulee istutuskelpoista jälkeä jatkuvamätästäjällä mutta olikin ihan hyvä istuttaa.

    Kitkentäkone on niin ronkeli kohteista, että kyllä niihin yrittäjät kyllästyy nopeasti. Kelirikko, yli 2ha kuviot, vetiset, kivikkoiset ja mäkiset maat on riesana niin siinä on sellainen cocktaili, että ei tule yleistymään.

    Ei metsureiden näistä tarvia olla huolissaan, enemmän minä olisin huolissaan, että joku ei metsäasioista hyvin perillä oleva päättäjä saa sellaisen käsityksen, että metsiin on tulossa sellaisia ihmekoneita mitkä ratkaisee kaikki hoitorästit ja nuorenmetsänkunnostuksen jälkeen metsä on priimakunnossa.

    Visakallo

    En tiedä mistä peränurkassa Suomea tämä Ammattimies majaansa pitää, mutta kyllä täällä asfalttiteiden ja katulamppujen Suomessa koneet ovat korvanneet metsurit puunkorjuussa lähes kokonaan.
    Parhaille puunkaatajille löytyy aina erikoiskohteita, mutta eihän niitäkään määräänsä enempää ole. Metsurien työt ovat hoitopuolella.

    jees h-valta

    En koe mitenkään olevan puolustettavissa metsurityön kalleus konetyön verrokkina. Kuten puuntakunenkin toteaa ei niitä metsureita kyllä enää edes varteenotettavaa määrää ole edes kilpailemaan koneiden metsään rynnistystä vastaan. Kaatotyössähän se onkin jo manutyö historiaa ja vaihe kerrallaan näin tulee jatkossakin käymään metsässä. Ei kait metsänomistajan ole mitään mieltä, vaikka olisi kuinka maksukykyinen ruveta harrastamaan tuottamatonta investointia ajastaan taakse jäävään suoritustapaan. Eli käytännössä levittämään rahojaan ympäri pitäjää. Kulkee ennemmin ovelta ovelle ja lahjoittaa pois jos raha on ongelma. En juurikaan usko tämän maan metsätilojen koon perusteella mietittynä. Kun se vain on metsätalouden kehittymisen yksi kynnyskysymys saada mahdollisimman tehokas viljelyketju kannolta (ja jopa sen juurilta alkaen) tehtaalle.

    Metsuri motokuski

    Uusi kemera laki on hyväksytty ja siinä on mielenkiintoinen pykälä energiapuun korjuusta. Nyt tuki on reilut 200 euroo / ha. Ennenhän se oli kuutioperusteinen. Nyt tullaan siihen tilanteeseen ett korjuukulut ylittävät puusta saatavat tulot. Mielenkiintoista nähdä kuka sen erotuksen maksaa. Sama koskee kantokäsittelyä. Nyt tuki on reilut 70 euroo /ha. Tämähän ei riitä kuluihin joten kukahan sen lopun maksaa.

    Taitaa kantokäsittely ja energiapuun teko loppua jos urakoitsijat joutuvat maksumiehiksi. Tuo kantokäsittely jää varmaan päätehakkuukuviolle. Harvennuksien ja e-puumetsien osalta korvaus ei riitä.

    Tässä linkki:

    http://www.mmm.fi/fi/index/etusivu/metsat/hankkeet_tyoryhmat/Metsataloudentukienkokonaisuudistus.html

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 86)