Keskustelut Metsänomistus Miisun-kirjoitus

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 86)
  • Miisun-kirjoitus

    Eilen ilmestyyneessä metsälehdessä Miisunkirjoitus asioista.
    Ihan ok tekstiä asiaa kyllä risuliitossa Miisulla työsarkaa
    Piisaa kertoi työnepäkohdista palkkauksesta ei nykypäivänä
    kukaan sahaamista maksa metsäeikan koneet tekee duunit
    Metsurile jää raivuut tienvarrett 1.Enska ei nykypäivänä
    HVA .tukkiaväsäillä Kuin totesi tekstissä raskasduuni
    Meilläkkin usein mukana Moto ponsse 2.ensakankone
    Esim tienvaressa puistometsienhakkuissa.valmistatulee

  • suorittava porras

    Jesse voi toki elää uskossaan. Onhan hänellä terveet kädet ja Valtra .
    Hoitamattomien pusikoiden kohtalona on jatkossa valitettavasti kasvaa sellaisenaan luonnon hoitaessa harvennusta . Puuta ostetaan vasta sitten , kun korjuu on taloudellista . Tämä tarkoittaa
    sitä , että puuston ikä on neljänkymmenen vuoden pinnassa , kun ensimmäinen hakkuu toteutetaan .

    Hoitorästejä aletaan purkamaan järeämmästä päästä .
    Jos taimikonhoito ei kiinnosta , siirtyy ensimmäinen hakkuutapahtumakin 15 -jopa 20 vuotta eteenpäin . Luonto on hoitanut (ilmaiseksi) raivauksen tavallaan ja sitä korjaillaan , mitä on jäljellä . Monestikaan ei kovinkaan paljon , laadusta puhumattakaan.

    jees h-valta

    Se nähdään tässä tulevina vuosina. Enkä ainakaan mihinkään neljänkymmenen vuoden alaikärajoihin usko likimaillekkaan.
    Tänne maahamme tulee kahdet varteenotettavat puukauppamarkkinat. Toinen on ainespuu jota Jordankin mieluusti puolusti ja toinen on polttoranka eli e-puu tai bio ja sillä tätä maata nyt sitten aletaan nostaa. Sipilän koalitio sitä alkaa nyt sitten kohta virittää ja tuloksia pitää tulla kuten hän sanoikin. Tavallaan tuo kulku-ura onkin lähes ainoa mahdollisuutemme välttää katastrofi.

    suorittava porras

    Tuohon kuvioon ei kuulu tuottamaton työ . Tämän insinööri Sipilä varmasti tietää . Kun jokainen hoitaa oman osuutensa tuotantoketjusta kunnialla , alkaa tulosta syntyä .

    jees h-valta

    Kannattamaton ei kuulukkaan nykytoimintaan mutta kuten mainitsin se paalaus kannattaa. Sehän oli tutkittua tietoa se. Mutta ainahan pitää epäillä ja vastustaa. Tuo hoitamattomien ongelma vain pitää ratkaista ja nyt ollaan jo sillä uralla. Siihen varmasti tulee pitkälti omat koneurakoijat ja koneketjut koska isojen kylkiäisinä se tuppaa olemaan liian toisarvoista eli siihen satsataan huonosti. Ja se tietää huonoja koneenkäyttäjiä ja huoltojen laiminlyöntejä. Lisäksi työt tehdään aivan miten sattuu.

    rööri roope

    Vaikka myö itäsuomessa holmöjä ollaan niin jokin homma on menny hyvin.Tää risupaalikauppa ja kantojen nosto lopetettiin kannattamattomana varsinkin koneurakoitsijoiden kannalta katsottuna.
    Harmi vaan kun urakoitsijoille jäi ne kalliilla hommatut rojut varastoon.
    Oiskohan siellä Harjavallassa niitä rotteloiden ostajia?

    jees h-valta

    Täällä kyllä ei ole kumpaakaan lajia lopetettu Rööri.
    Jopa Group näyttää nostavan kantojakin. Paalia valtava kasa Kullaantien varressa myös.

    MIISU4F

    Paalain – tai taimikonkitkentäkoneet ovat marginaalissa eikä esim. tällä alueella ole missään muodossa kilpailukykyisiä.
    Sama istutuskoneiden kanssa, vaikka takavuosina povattiin, että ne(kin) korvaa metsurin.
    Kävelevää aitoa oikeata metsuria tullaan tarvitsemaan vielä vuosia ja vuosia. (paitsi Jeessin palstalla?)
    Koneiden voittokulku näyttää pysähtyneen em koneilla, koska hinta/laatu suhde ei pärjää vieläkään metsurille. Sitten on niin vähän sellaisia maastoja, missä koko metsän kiertokulun vaatimat hoitotoimenpiteet voitaisiin hoitaa istuttamisesta alkaen koneellisesti. Hoitorästejä nyt on niin valtavasti, että pitäisi tarttua toimeen heti, eikä odotella parempia päiviä tai koneita.

    Kaikki tuntemani ja tietämäni metsänomistajat Jeessiä lukuunottamatta pyrkivät kasvattamaan tukkia. Kuitukin on siinä kierrossa välttämätön paha mutta siitä vielä saa voittoa toisin kun energiahötön kasvatuksesta.

    Koska joka tapauksessa on vielä n 2500 palkoillista metsuria ja joitain harmaan alueen metsureita, sekä yrittäjät päälle. Metsurin palkkaaminen hoitotöihin ei ole niin iso kuluerä varsinkaan oikea-aikaisesti tehtynä metsänkasvatuksessa kuin mitä tappiota tulee, jos kukaan ei tee mitään. Alipalkalla ei pidä niitä tehdä eikä teettää oli yrittäjä tai työsuhteessa. Ei kai se palkkaaminen sitten kannatakaan, kun on jo rästit ja paras tuleva tuotto menetetty hoidon laiminlyönnin seurauksena.

    On hämäriä rempparetkuja ja hämäriä metsäketkuja. Yhteistä niille suuret puheet, muka hyvät hinnat laadun ollessa myös sitä ja tätä.
    Esim vanhalta mummolta virolaisremparetkue huijasi rahaa kuistin tekoon. Kuisti jäi puolitiehen, äijät hävisi rahojen kanssa. Niin saatetaan myös huijata metsänomistajia, suuria ja pieniä.

    MIISU4F

    Mutta minusta on oikeasti ihanaa lukea Jeessin vaihtoehtomenetelmiä ja rakkautta uusiin tapoihin hyödyntävästä tavasta hoitaa metsiään, sekä saada homma kannattavaksi. Olet sellainen Hannu Hanhi kertakaikkiaan! Mutta koko Suomeen metodisi ei käy, kuten ei Antoninkaan tavat ja Yaralla tehotuotetut broilerimetsät.

    Kaikilla ei kuitenkaan ole aikaa/tahtoa/varaa hypätä jatkuvasti nysväämässä tiluksiaan. Helpommalla ja halvemmalla pääsee, kun antaa taimikolle mahdollisuuden ripeään alkukasvuun ja nitistää taimiston kilpailijat tarpeeksi ajoissa, ettei tule yhtään viivästystä. Sitten voi olla huoletta vuosia ja antaa kasvaa ensiharvennukseen asti tilannetta silloin tällöin silmäillen.

    Suuressa mittakaavassa Suomen talousmetsät tulee pitää tasaisesti tuottavana ja tukkipuu tähtäimenä. Vaikka metsälaki suo monenlaisia menetelmiä ja kiva juttu kokeileville mo:ille. Yhtiöissä vielä onneksi edetään *perinteisin* menetelmin ja suosituksin.

    Ammatti Raivooja

    Nämä koneellistumiskokeilut tuo leivän ainakin yhden porukan leipään ja se on tämä tutkijaporukka joka pyörii näiden kaikkien hilavitkuttimien ympärillä. 100 vuotta metsäntutkimusta niin alkaa jo tutkittavat asiat olla kivenalla. Yhden luken tutkimusesitelmän kuuntelin istutuskainvinkoneeseen liitetystä gps-paikantimesta joka antoi kartan siitä mihin taimet oli istutettu. Ylläripylläri se ei ollut tarpeeksi tarkka mutta mä oon miettiny asiaa ja ei ole minulle selvinnyt mitä sillä tiedolla tekisi vaikka se toimisi? Mutta onpahan sitäkin asiaa tutkittu. Nää koneellistumiskeksintöunelmat on enemmän siellä tutkija päässä kuin, että niillä joku oikeasti tienaisi tarpeeksi. Ainakun keksitään mikä tahansa värkki niin asiaa pitää tutkia 2-3 vuotta.

    jees h-valta

    Jospa sitten otetaan se vanhakantaisempi perustelu kehiin kun nämä ”uusunelmat” ei teille ammattilaisille kelpaa. Mennään sitten metsähistoriaan ja katsotaan sieltä mitä metsissä on tätä ennen tapahtunut. Oliskohan meillä edes ollut metsäteollisuutta edes puolessakaan siitä mittakaavasta jos meillä ei olisi tullut koneet metsiin. Ensin moottorisaha, sitten koneet tavaran kujetukseen, sitten ensimmäiset alkeelliset kaatokoneet. Silloinkin naureskeltiin ja vähäteltiin niiden hitautta ja kömpelyyttä. Taisi ne tutkijat ja kehittäjät silloinkin tietää mitä ajoivat takaa. En yhtään henk.koht. epäile etteikö nytkin. Ja nyt vain kehitys ei kestä mitään kymmeniä vuosia vaan muutamassa vuodessa tästä eteenpäin alkaa koneet vallata koko kasvatusketjun toimet. En maalaile ketään pelotellakseni vaan tiedän vain että näin se menee. Siinä kehityksessä käsityötä ja metsuriakin vielä tarvitaan tosiaan kauan mutta suuri linja on aivan varma. Jos muuten ei tule metsäteollisuuteen mitään ylipääsemättömiä ongelmia.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 86)