Keskustelut Harrastukset Miilu

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)
  • Miilu

    Mitä osaatte kertoa miilunpoltosta?
    Mitkä puulajit soveltuvat puuhiilen valmistukseen?
    Mihin puuhiiltä on käytetty? Vieläkö tarvitaan jossakin..?

  • H-vallan kriitikko

    Kyllä Korpituvan vaari tuntuu tietävän mitkä ”lamuskat” on, mutta tietääkö joku mitä eroa on ”lamuskoilla” ja ”komppeleilla”?

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Onnistuisikohan puuhiilien teko tavallisessa 200-litran peltitynnyrissä? Latoisi koivu-leppä pilkkeitä tiiviisti pöntön täyteen. Tekisi alaosaan muutamia ilmareikiä, joista sytyttäisi vaikkapa toholla. Tiivis kansi päälle ja odottamaan.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Jep! Tynnyreitä ja kuivia puita on. Pitänee kokkeilla. Neuvoja ja vinkkejä otetaan vastaan mielellään. 🙂

    KeLo

    Tämä miiluasia alkoi kiinnostamaan.

    Minkä aikaa tynnyrillistä klapeja joutuu poltteleman, että niistä syntyy esim.grillaukseen kelpaavia hiiliä?

    Pitääkö koivuklapit olla kuorettomia?

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Leeville ja muille kokeilijoille.

    kyllähän se sillä tynnyripelilläkin onnistuu, Puu kuumaksi ja niin vähän ilmaa ettei pala. Pitää muistaa että hommassa on myös vaaroja.
    Kuumennettava tynnyri pitää olla senverran ”harva ettei pääse kehittymään painetta.
    Kuumennuksen yhteydessä erkanevat kaasut ovat myrkyllisiä, saattaa tulla muutakin kuin päänkipu.
    Pitää myös muistaa että tuo kuivatislauskaasu on herkasti syttyvää, kun kaikkialla on tulta, kuumuutta ja happeakin jo siinä ulkopuolella, niin voi käydä humaus ja poksaus. Paras olisi johtaa putkella kaasu yläilmoihin.

    Tervanpolton voi leikkiin yhdistää kun käyttää pihkottunutta mäntyä, mutta kyllä parhaat sepän sydet ja grillihiilet tulevat lehtipuusta.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    valkia

    Erittäin kiinnostava keskustelu. Kesälomalla voisin kokeilla hiilten tekoa, tynnyri pitää vain jostain hommata. Tervaksia on myös liiterin nurkassa, joten niitäkin voisi kokeilla, vaikka enemmän hiilille on tarvetta.
    Tämähän olisi hyvää hommaa tehdä samaan aikaan kun savusaunaa lämmittelee. Tosin minulla ei vielä ole mitään hajua paljonko aikaa tarvitaan hiilten kanssa. Pitääpä googletella ja kaikki vihjeet otetaan ilomielin vastaan.

    Korpituvan Taneli Korpituvan Taneli

    Aika riippuu puun määrästä, kumuudesta ja monista muista seikoista joita en tunne. Vanhanajan tervahautaa poltettiin viikon, kaksi. Ehtii kyllä sauna lämmetä ja hiipuakkin tynnyrilliselläkin.

    Pitäisi tällä palstalla olla niitäkin, jotka on hommaa tehneet. Asiasta keskusteltiin aiemmin vanhalla palstalla ja joku oli kokeillutkin.

    terveisin: Korpituvan Taneli

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Vanhoja öljytynnyreitä löytyy vaikkapa koneyrittäjiltä. Täytyy olla varovainen kun leikkaa tynnyristä ”kannen” pois. Jos siinä on ollut jotain palavaa ainetta, niin saattaa kipinästä poksahtaa naamalle.

    Sehän tässä on epäselvää kuinka kauan kestää kun tynnyrillinen klapeja muuttuu heliseviksi hiiliksi. Täytyykö välillä kurkkia kannen alle ja vähän pöyhiä?
    Luulisin, että kannattaa käyttää koivukalikoita. Ehkä vähän leppääkin voi laittaa sekaan.

    kisi

    Oikein mainiota, että miilu on kirvoittanut mielenkiintoisia kommentteja tähän ketjuun. Uumoilin muuta, koska arvasin, että asia on ollut varmaankin esillä jo vanhan hyvän palstan aikaan, eikä siihen enää pystyisi puhaltamaan eloa. Olisi kyllä melkoinen paukku, jos löytyisi vielä joku kirjoittamaan kykenevä oikea vanha miilunpolttaja..!

    Kyllähän sydelle käyttöä löytyy nykyisinkin, eikä vähiten kesäaikaan grilleissä. Minulle tuli tässä mieleen eräs kapistus, jonka hankin vuosia sitten jostain antiikkiliikkeestä. Se on esineenä huomattavan kaunis, muistuttaa metallikoppaista slide-kitaraa: pitkä puuvarsi, jonka päässä kannellinen, muistaakseni messinkinen litteä astia. Se on nyt metsämökillä, ja kirjoitan tätä muistin varassa – en ole sitä vuoteenlämmitintä aikoihin katsellut enkä edes muistanut sen olemassaoloa; nyt se pylkähtikin tässä sitten mieleen! Joo tosiaan, vuoteenlämmittimeksi sitä sanottiin siellä kaupassa. Astia täytetään kuumilla hiilillä ja viedään vuoteeseen vällyjen väliin hyvissä ajoin ennen maatepanoa, ja sitten on miellyttävä asettua levolle lämpimään. En ole tullut tuota vielä kokeilleeksi, mutta vakaa oli aikomus aikoinaan. Nyt pitääkin ehdottomasti puuhata lämmittimeen oikeaa syttä. Alunperin ajattelin kokeilla ihan vaan jämähiilillä, kun hellatulet on illalla hiipuneet sopivasti.

    Leevi Sytky Leevi Sytky

    Kisi aikoo ottaa hiilipannun saman peiton alle? Suosittelen harkitsemaan myös vähemmän vaarallisia ”vuoteenlämmittäjiä”.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 27)