Keskustelut Metsänomistus Mihin tarvitaan metsänomistajaa?

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 82)
  • Mihin tarvitaan metsänomistajaa?

    Olen viime aikoina yhä enemmän miettinyt, mihin meitä metsänomistajia tarvitaan? Jos joidenkin suuri haave toteutuisi, ettei metsiä enää hakkaisi teollisuuden eikä energiantuotannonkaan tarpeisiin, niin mitä jäisi silloin jäljelle?

  • sikari

    Maakaapeloinnista vapautuu tulevaisuudessa metsälle maata. Ehkä metsäkato on vähän yliammuttu.

    harrastelija harrastelija

    Lapin luontoa kymmeniä vuosia kuvannut oli huomannut, että tuntureille oli tullut lisää männyn taimia – ehkä ilmaston lämpenemisen myötä?

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jätkä: ei ole sama, häviääkö metsää vai ei. Meille tulee vuositasolla näistä laskennallista päästöä 3 milj. hiilidioksidiekvivalenttitonnia.

    Jonkin arvion mukaan joutomaita tai joutopeltoja olisi jopa noin 300 000 hehtaaria.

    mehtäukko

    Elikkä jos näille joutomaille sytkittäisiin puuntaimet niin…

    Näätä

    Palstalla meinaa ketjussa kuin ketjussa tunteet nousta pintaan ja keskustelu muuttuu totiseksi. Siksi laitankin kevennykseksi tarinan Hölmölästä.

    Olipa kerran maanomistaja, olkoon hänen nimensä Pertti. Pertin mailla oli lampi, joka liittyi puron kautta jokeen. Lampeen oli aikojen saatossa muodostunut luonnonmukainen kalakanta, mikä sisälsi niin kirjolohta, taimenta, harjusta, haukea, ahventa jne. Pertti ajatteli, että hän voisi hyötyä taloudellisesti kalakannasta ja kutsui paikalle neuvonantajaksi paikallisen kalanhoitoyhdistyksen edustajan.

    – ”Kalakanta on päässyt liian suureksi ja lammessa ei riitä ravintoa kaikille. Sen vuoksi onkin järkevää harventaa kalakantaa, poistetaan lammesta pienemmät kalat, jotta isoille riittää ravintoa kasvaa vielä isommaksi”, neuvoi KHY:n edustaja
    – ”Eikö kannattaisi poistaa isoimmat, kun niiden kasvu ei kuitenkaan ole enää suurta”, kysyi Pertti
    – ”Jos poistamme isot, pienemmät kalat eivät selviydy, koska ne ovat eläneet suurempia kalojen taustalla. Lisäksi pienimmät sintin sinun tulee pyytää ensin, jotta ne eivät laske kalanpyynnin kustannuksia”, tarkensi KHY:n edustaja.
    – ”Niin kai sitten, jos se taloudellisesti järkevää”, tuumi Pertti
    – ”Kyllä, näin on toimittu aina ennenkin”, rohkaisi KHY:n edustaja.

    Pertti pyyti lammesta pois pienet sintit ja KHY kilpailutti kalakannan harvennuksen. Yksi kolmesta suuresta ostajasta voitti kilpailutuksen ja hoiti kalakannan harvennuksen voimassa olevien suosituksien mukaiseen alarajaan niin, että isot jalokalat jäivät jäljelle. Pertti sai pienen tilin ja pohti mihin ne voisi käyttää. Ei mennyt kauaa kun KHY:n edustaja soitti Pertille:

    – ”Oletko Pertti miettinyt, että arvokalat kasvaisivat nopeammin, kun sinä hieman ruokkisit niitä”, tiedusteli KHY:n edustaja
    – ”Ruokkisin? Kalat ovat tähänkin asti tulleet toimeen omillaan”, ihmetteli Pertti
    – ”Mieti nyt, kalojen koko kasvaa huomattavasti nopeammin ja saat tuloja aiemmin”, kannusti KHY:n edustaja.

    Pertti investoi kalojen ruokintaan KHY:n ohjeiden mukaan ja tottahan se oli, kalat kasvoivat pikavauhtia. Vuosien päästä Pertti sai soiton jälleen KHY:lta.

    – ”Ne sinun lampesi kalat ovat nyt niin suuria, että ne pitäisi kaikki pyytää pois, nyt teet tilin”, ehdotti KHY:n edustaja.
    – ”Ei muuta kuin verkot vesille ja rahat tilille”, tuumi Pertti.
    – ”Muistathan taas pyytää ne sintit ensi pois”, muistutti KHY:n edustaja

    Kalat kalastettiin ja rahatkin tuli tilille. Pertti mietti, että olihan tässä tuskaa mutta lopussa kiitos seisoi. Ei mennyt kauan kun puhelin soi:

    – ”Kalakeskuksesta päivää, olemme kuulleet, että lammestanne on pyydetty kaikki kalat. Teidän tulisi nyt huolehtia uuden kalasukupolven luomisesta lain edellyttämissä puitteissa”, puhutteli Kalakeskuksen edustaja.

    Pertti soittelikin KHY:lle:

    – ”Laki kuulemma edellyttää, että on saatava tilalle uusi kalakanta. Jäihän sinne lampeen muutama hauki ja ahven. Eivätköhän ne lisäänny ja eiköhän joesta tule uusia sukupolvia”, aprikoi Pertti
    – ”Valitettavasti hauet ja ahvenet eivät ole hyväksyttäviä kalalajeja tämänlaisessa lampiympäristössä. Ainoastaan kirjolohi, taimen ja harjus sallitaan. Niiden syntyminen luontaisesti on hyvin riskistä” KHY:n edustaja jyrähti
    – ”Miksi en saa kasvattaa haukea ja ahventa”, ihmetteli Pertti
    – ”Näin asetukset sanovat, enkä tiedä tarkalleen mistä se on peräisin. Johtuisiko siitä, että kolme suurta kalanjalostajaa käyttävät näitä raaka-aineita eikä haukea ja ahventa. Ohjeeni siis on, että pyydät hauet ja ahvenet pois ja istutat tilalle jotain noista kolmesta kalalajista”, neuvoi KHY:n edustaja.

    Pertti pohti aikansa KHY:n ohjetta. Hän kävi lukemassa ajatuksia lisäksi Kalalehden sivuilta ja siellä enemmistö seisoi KHY:n ohjeen takana. Niinpä Pertti teki kuten muutkin ja pyyti olemassa olevat kalat pois ja istutti tilalle kirjolohia, vaikka sen kilohinta näytti polkevan paikallaan vuosikausia.

    Jälleen kului vuosia ja kalat kasvoivat. Yhtenä päivänä Pertti huomasi, että kalakantaan oli iskenyt tauti ja suurin osa kaloista oli kuollut.

    – ”Nyt tämä kalatuotanto saa riittää, unohdan koko lammen ja kalojen olemassaolon”, puhkui Pertti.

    Asia ei kuitenkaan ollut niin yksinkertainen:

    – ”Kalakeskuksesta päivää. Teidän kalakantaanne on iskenyt epidemia. Lain mukaan teidän tulee huolehtia siitä, että saastuneet kalat poistetaan jotteivat ne vahingoita muita vesistöjen kalakantoja”, ohjeisti Kalakeskuksen edustaja
    – ”Muistattehan myös istuttaa uudet kalat kuolleiden tilalle, lainmukaisesti tietenkin”, muistutti Kalakeskuksen edustaja

    Pertti teki jälleen työtä käskettyä. Saatiin syntymään uusi kalakanta ja vuosia kului. Synkkiä pilviä kuitenkin kertyi koko ajan Pertin kalantuotannon taivaalle. Kirjolohen markkinahinta junnasi paikoillaan vuosikaudet. Sitä ei helpottanut tieto, että Kalalehden sivuilla muut kalantuottajat olivat alkaneet rummuttaa kalatuotannon leivittämisestä muualle Eurooppaan. EU myös pohti kalanpyyntirajoituksia muun hyödyn varjolla.

    – ”Mikä minun rooli tässä ketjussa on? Sekö, että kannan riskin, mutta tuotto on mitätön. Voi kunpa olisin tajunnut vuokrata lammen jollekin jo aikoja sitten”, pohti Pertti

    Tarinassa esiintyvät nimet ja tahot ovat keksittyjä ja tarina on fiktiivinen.

    Gla Gla

    Ydinliiketoiminnassa päätösvallan ulkoistamista konsultille en ole koskaan ymmärtänyt.

    Rane2

    Rane missasi sen vitsinkin…

    Näätä

    Gla: ”Ydinliiketoiminnassa päätösvallan ulkoistamista konsultille en ole koskaan ymmärtänyt.”

    Riippuu täysin siitä miten konsultti on saatu sitoutettua asiakkaan tavoitteisiin. Kiinteähintaisen konsultin palkkaaminen, jonka konsultaatio ei ole mitenkään riippuvainen lopputuloksen hyvyydestä, tuskin kannattaa. Jos konsultti on kytketty asiakkaan tuottotavoitteisiin palkkion suuruuden osalta, on yhteistyö todennäköisesti hedelmällisempää.

    Rane2: ”Rane missasi sen vitsinkin…”

    Minä kirjoitin lauantai-illan ratoksi viskilasin ääressä tarinan, jokainen tulkitkoon itse onko se vitsi vai surullinen tarina Pertti-raukasta.

    Taiki

    ”Olipa kerran maanomistaja, olkoon hänen nimensä Pertti.”

    Mutta, mutta. Perttipä hylkäsi konsultin ehdotuksen heti ensimmäisellä kierroksella ja päätti toimia toisin. Hän pyydysti isot kalat pois ja teki ihan kivan tilin. Harjusta ja taimenta tuli haukien lisäksi ihan kivasti. Tyytyväisenä Pertti jäi kasvattelemaan pienistä kaloista isompia ja nautti saamastaa tilistä. Hän toisti isojen kalojen kalastuksen viiden vuoden kuluttua, odotuksin että taas tulee kivasti massia. Kalat olivat ihan kohtalaisen kokoisia mutta harjusta ja taimenta oli kovin vähän ja saalis enimmäkseen haukia. Ei tullut isoa tiliä ei.

    Hiljainen oli Pertti, ei kertonut tilannetta edes eukolleen. Pertti  ajatteli ajan kyllä korjaavan tilanteen odotti kymmenen vuotta ja toisti kalastuksen. Ei tullut harjusta ei taimenta eikä kirjolohta (ei Pertti katsonut tarpeelliseksi istuttaa kirjolohen poikasia). Tulli haukea ja lahnoja. Harmitti.

    Ja järvessä oli tapahtunut jotakin. Siellä oli vain pieniä kaloja. Paljon ja ravinnon puutteessa kääpiöityneitä. Harjusen ja taimenen poikaset menivät sinttien suihin ja lahnat ja särjet peuhasivat pohjasta mudan liikkeelle. Ennen kirkasvetinen järvi oli pelkää mutavelliä. Näkyvyys lähes nolla. Uimasta tultua piti käydä suihkussa pesulla.

    Pertti oli jo vanha. Muisti vanhat hyvät ajat, mutta voimat eivät riittäneet tilanteen korjaamiseen. Sintit ja lahnat olisi pitänyt tehokalastaa moneen kertaa. Kuluja, kustannuksia ja iso lasku.

    Ajastaan järvi siirtyi ns. luonnollisen poistuman kautta Pertin pojille.

    Samaan aikaan poliitikot päätyivät lehmänkauppojen kautta asettamaan kiinteistöveron järville ( vai oliko se metsä?).

    Vero lankesi maksuun pinta-alan mukaan joka vuosi, mutta tuloja ei ollut.

    Poikia harmitti. Onneksi löytyi kaupungista rikas ymmärtämätön joka osti järven nimelliseen hintaan. Sen pituinen se. Hyvää yötä.

    Mitä tästä opimme: yksisilmäisyys ja vain yhden toimintamallin mukaan tekeminen ei anna parasta tulosta.

    jees h-valta

    Ehkä tuon viimesen virkkeen olisi voinut jättää poiskin, olisimme ehkä osanneet yhdistää tarinan keskustelun ilmapiiriin. Siihen saakka kertomus olikin aivan hauska. Mutta opetuskertomuksia ei tarvitse pilata valmiiksi opetuksen avaamisella. Ei kasvata kuulijakuntaansa nk. Eli heitit sinne lampeen hauskan viritelmäsi.

Esillä 10 vastausta, 71 - 80 (kaikkiaan 82)