Keskustelut Metsänhoito Mihin suuntaan metsäpolitiikkaamme pitäisi viedä?

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 143)
  • Mihin suuntaan metsäpolitiikkaamme pitäisi viedä?

    Merkitty: 

    Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Näin linjataan uudessa hallitusohjelmassa. Hiilineutraalius edellyttää, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään ja toisaalta hiilinieluja kasvatetaan. Parhaillaan Suomessa on kuitenkin vireillä useampikin sellutehdashanke, jotka toteutuessaan tarvitsevat kosolti puuta. Miten metsien taloudellinen hyötykäyttö sopii yhteen hiilinielujen kasvattamistavoitteen kanssa? Mihin suuntaan tällä hetkellä suomalaista metsäpolitiikkaa pitäisi viedä?

    Live-lähetyksessä toimittaja Sari Valton kanssa keskustelemassa MetsäGroupin emoyhtiön Metsäliitto Osuuskunnan liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä, metsänomistaja ja MTK:n metsävaltuuskunnan pj Mikko Tiirola sekä Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä.

    Yle Ykkösellä tiistaina 3.9.2019 kello 10. Ohjelma on kuunneltavissa Areenassa lähetyksen jälkeen 3.9.2019 klo 11.30.

  • mehtäukko

    Vallalla olevavasta sivullisten ajamasta syyllistävästä metsätalouteen puuttumisesta ei ole ennenkään seurannut hyvää. Kaikenlaista ennakoivaa on tapahtunut. Viherkauhtanainen piiperö joka laumasieluna ei haluakaan oikeita töitä yhteiskunnan ja itsensä hyväksi, ei saa kummoista arvostusta. Siltä paikalta heillä kyllä riittää monipuolista terrorisoivaa toimintaa ja trollausta.

    Kyllä mehtäukolla on suurempi oikeus omaansa puolustaa kuin velvollisuutta taipua tyhjänpäiväisten tuulenpuuskien vietäväksi.

    jees h-valta

    Täysin mehtäukon linjoilla. Suojeltu on ja riittämiin. Nyt suojellaan välillä metsänomistajaa ja hänen metsäomaisuuttaan ulkopuolisten hyökkäyksiltä. Onhan tuokin edesvastuutonta nykyhallitukselta satsata metsään vain museointiin. Rahaa jaetaan höllästi ikääntyvien mo:en plänttien suojeluun. +muuten suojeluintoa puhkuvien perillisten metsäperintöpalstoihin.

    Remie

    Mehtäukko on oikeassa , vihreät voisivat tökkiä tikuilla niitä kuluttajia jota törkeästi tärvää metsän tuotteesta tehtyä materiaalia. Mainitsen ainakin puutavaran jota surutta ajetaan kaaropaikoille mätänemään, Kartonkia käytetään aivan liian tuhlailevasti, mainoksia painatettaan tuotteista jotka eivät täytä mitään vaatimuksia eikä minkään näköistä elinkaarta ole odotettavissa, särkyy oitis jo kokeilun aikana. Huonekaluteollisuus syylistyy kaiken aikaa tuohon tuhlailuun. Otan vaikka keittiön kaapistot. Tuotteet oli tehty ihan viimeisen päälle oikein , jokainen ja sarana oli laskettu ihan juuri kuten pitääkin. Sitten tehdään roskaämpärin sija siten että hajoaa viimeistään 2 vuoden kuluttua, toinen tuotteen pilaava tekijä oli pintakäsittely joka oli tehty niin ohueksi että muutaman kuukauden kuluttua alkoi puu näkyä ja kosteus pääsi vaikuttamaan puuhun. Näistä seuraa väistämättä se että tuotteet on vaihdettava uusiin joissa ilmenee aivan sama ilmiö. Eihän sellaista lantalan seinää asunnossa kukaan viitsi katsoa. Eikä nämä ole ainoita tuotteita. Ulko käyttöön tehdään erilaisia tuotteita jotka yhden kesän käytön jälkeen on uusittava. Puhuin nyt puusta tehdyistä tuotteista. jotka ovat levytuoteita huomattavasti hintavampia. Lasulevy ja MDF tai mitä se lienekään nykyään ennen siitä käytettiin nimitystä kovalevy saadaan niin painavaksi etteivät sovellu mihinkään kaapistoon. Alun alkaen levyt tehtiin sisäseiniin. Kyllä täyspuu on painonsa arvoista kullassa , kyllä sitä pitäisi käsitellä sen mukaisesti.

    MaalaisSeppo

    Katselin hieman viennin (90 Miljardia) suhdetta työllisyyteen. Yhden % lisäys vientiin lisää työllisyyttä n 25000. Pari suurta sellutehdasta kun pykätään, niin kerrannaisvaikutuksineen saadaan 50000 työllistettyä. Kemijärvikin ym lisää, niin siinäpä se. Avainasemassa on metsien kasvun parantaminen.

    On huomattava, että metsäteollisuudessa tuontipanosten osuus on keskimääräistä selvästi pienempi.

    A.Jalkanen

    Hieno havainto MaalaisSeppo! Näinhän se menee.

    Hesari kirjoittaa että Financial Times ja muutkin kapitalistitahot vaativat markkinatalouden uudistusta. Suunta olisi suurempaan yhteiskuntavastuuseen, niin että yritysten pitää ottaa se vakavasti eikä keskittyä vain voiton maksimointiin. Samoin Hesarissa kirjoitetaan että monella alalla osuuskunta voisi olla ratkaisu. Esimerkiksi Pohjois-Karjalan Osuuskauppa PKO  on osoittanut halua kehittyä yhteiskuntavastuussa. Toinen toimiva esimerkki palvelujen yhteisestä järjestämisestä on metsänhoitoyhdistys jolla ei myöskään ole voiton maksimoinnin vaatimusta.

    Tulevaisuudessa palvelujen tarvitsijat voisivat järjestäytyä osuuskunnaksi ja tuottaa/ostaa yhdessä palvelut. Onnistuisiko malli esimerkiksi niin että joukko vanhuksia perustaisi hoito-osuuskunnan joka tuottaisi kodinhoitoa ja palveluasumista? Palvelun laatu ja hinta olisi täysin osuuskunnan omissa käsissä.

    Meillä on jo 30 vuotta ollut käsite joka kattaa tämänkin ajatuksen eli kestävä kehitys. Metsäpolitiikan on pyrittävä noudattamaan näitä periaatteita. Metsänomistaja osoittaa  metsäsertifioinnilla olevansa sitoutunut tähän periaatteeseen. Metsän omistaminen ei ole muusta yhteiskunnasta erillinen saareke. Jos uusia tehtaita halutaan, metsätalouden on oltava kestävää.

    Remie

    Mitä tehdään jos metsien kasvu ei riitäkään noiden 50 000 työttömän elättämiseen niillä kun on aikaa syödä ja aikaa mällätä

    Tolopainen

    Meneeköhän, viennin arvo on kuitenkn vähän yli 60mrd€/y ei 90mrd. Yksi sellutehdas työllistää tehtaalla muutama sata henkilöä ja muualla viisinkertaisen määrän ihmisiä, eli yhden tehtaan vaikutus voisi olla hiukan yli 2000  työpaikkaa. Vientiteollisuudessa tehokkaat koneet hoitavat tuotannon, ei se oikein muuten toimisikaan, kun Suomessa työvoima on kallista ja kuljetuskustannukset korkeita. Diesel on jo nykyisin aivan järkyttävän hintaista. Viennin arvo nousee ja laskee vuosittain hintojen vaihdellessa, vientiteollisuutta Suomeen ei ole tullut enää lisää vuosikymmenniin, päinvastoin tehtaita on suljettu. Eihän Suomessa ole ollut talouskasvuakaan ennen Sipilän hallitusta kymmeneen vuoteen. Nykyhallituksen naurettava talouspolitiikka ei perustu yhtään mihinkään, jokaisen puolueen vain piti saada jakaa kannattajillee hiukan rahaa, joka uhataan ottaa myöhemmin pois, jos ei työllisyys kasva, kuka tuohon uskoo, valtion menoja ei leikata koskaan. Ne kasvavat vuodesta toiseen.

    A.Jalkanen

    Kieltämättä 25 000 työllistä kuulostaa paljolta, mutta joka tapauksessa metsävientimme on niitä harvoja aloja, joilla on mahdollista pitää asemat ja jopa lisätä osuutta kakusta.

    Tuolla edellä koetin mehtäukolle ja muille epäilijöille perustella, miksi metsätalouden maine on tärkeä ja että maine perustuu todellisiin edistysaskeliin eikä viherpesuun. Jos maine menee, menevät myös markkinat ja siihen meillä ei ole varaa. Muun muassa siksi yhteiskunnalla on suuri intressi huolehtia metsätalouden kestävyydestä, eli jopa puuttua yksityisomaisuuden käyttöön. Toinen puuttumisen syy on se, että ihmisten arvot ovat muuttuneet – ympäristöstä halutaan huolehtia paremmin, kun perustarpeet on tyydytetty eikä eletä enää ihan kädestä suuhun kuten sotien jälkeen.

     

    MaalaisSeppo

    Palveluviennin kanssa on em luku kasassa. Metsäteollisuus ei tietysti työllistä suoraan paljoakaan. Kun yhteiskuntaan tulee taserajan ulkopuolelta lisää rahaa, niin ajan kuluessa työllisyyskin paranee etenkin välillisten vaikutusten johdosta.

    Nykyinen viennin ja työllisten suhde antaa em luvut. Olkiluotokin kun saadaan käyntiin muutaman sellutehtaan ohella, niin valoisa lähitulevaisuus on edessä. Vihreätkään eivät kotimaassa pääse pullikoimaan. EU:n kautta Vihreiden voimakaksikko luonnollisesti yrittää torpata em kehityksen.

    mehtäukko

    AJ. Edelleenkään perhemetsätalouteen perustuva ja siten kestävä yksityismetsätalous ei paskanna housuunsa.Eihän siinä olisi mitään järkeä! Missä näemme mo näin toimivan, ja mainostavan siitä?

    On eri asia, kuinka kunnioittavasti virkaporras ja poliitikot näkevät metsätalouden järkevän kehittämisen. Ja on kokonaan eri asia, annetaanko narua joutavan päiväiselle paskan syytämiseksi alan imagon tärvelemiseen.

Esillä 10 vastausta, 121 - 130 (kaikkiaan 143)