Keskustelut Metsänhoito Mihin suuntaan metsäpolitiikkaamme pitäisi viedä?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 143)
  • Mihin suuntaan metsäpolitiikkaamme pitäisi viedä?

    Merkitty: 

    Suomen pitäisi olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Näin linjataan uudessa hallitusohjelmassa. Hiilineutraalius edellyttää, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä vähennetään ja toisaalta hiilinieluja kasvatetaan. Parhaillaan Suomessa on kuitenkin vireillä useampikin sellutehdashanke, jotka toteutuessaan tarvitsevat kosolti puuta. Miten metsien taloudellinen hyötykäyttö sopii yhteen hiilinielujen kasvattamistavoitteen kanssa? Mihin suuntaan tällä hetkellä suomalaista metsäpolitiikkaa pitäisi viedä?

    Live-lähetyksessä toimittaja Sari Valton kanssa keskustelemassa MetsäGroupin emoyhtiön Metsäliitto Osuuskunnan liiketoimintajohtaja Juha Mäntylä, metsänomistaja ja MTK:n metsävaltuuskunnan pj Mikko Tiirola sekä Suomen ympäristökeskuksen professori Jyri Seppälä.

    Yle Ykkösellä tiistaina 3.9.2019 kello 10. Ohjelma on kuunneltavissa Areenassa lähetyksen jälkeen 3.9.2019 klo 11.30.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Itse alustaisin ainakin näin. Ilmastonmuutoksen tuomat riskit pitää ottaa metsänhoidossa vakavasti. Emme halua meille tuhonäkymää, joka on nyt Keski-Euroopan kuusikoissa. Varautuminen tarkoittaa mm. sitä että: metsiä pitää hoitaa, sekametsäisyyttä pitää lisätä, hirvieläinkanta pitää saada hallintaan, ja myös avohakkuut pitää olla keinovalikoimassa. Samaan aikaan pitää huomioida monimuotoisuuden kehittäminen, ja tässä erityisesti Etelä-Suomessa riittävä suojelualueverkosto.

    Puumarkkinoilla pitää olla reilut pelisäännöt, eikä niin kuin nyt näyttää menevän, että puun ostaja sanelee.

    EU:n ilmastopolitiikka vaatii meiltä tietyn suuruista hiilinielua, ja biotalous runsaasti lisää raaka-ainetta, joten metsien käyttöä pitää tarkastella myös tästä näkökulmasta. Pitää käyttää hyväksi ja ehkä myös tukea kemera-varoista päästöjen vähentämiseen tähtääviä ja kasvua lisääviä toimia. Tällaisia ovat jalostettu siemen, juurikäävän torjunta, jatkuvapeitteinen metsänkasvatus ja tuhkalannoitus turvemailla jne.

     

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Puuta tehtaiden kitaan kuten tähänkin asti.Hyvä metsänhoito pitää hiilinielut kohtalaisena ,joten mitäpä siitä huolilla ressaamaan.Ilmoja on piisannut ja niin myös jatkossa,sekametsää syytä suosia.Puumarkkinoilla tehtaan omistajat ovat yleensä valitettavasti tahdin määränneet ja se taitaa jatkossakin olla.Metsänomistajat omistavat suuren metsäfirman,mutta eipä se suuresti eroa,paitsi hyvää korkoa osuuspääomalle maksaa.

    MaalaisSeppo

    Mikä järki on Annelilla laittaa samaan lauseeseen jalostetun siemenen käyttö ja jatkuvapeitteinen metsänkasvatus? Ensimmäinen lisää hiilinielua ja jälkimmäinen yleensä hidastaa. Jatkuvapeitteinen sopinee joihinkin tapauksiin, mutta on yleistyessään hiilinielulle haitallinen.

    Jatkuvapeitteisen etuna lienee monimuotoisuusedut, jolloin sen osuuden kasvulla voidaan perustella jaksollinen kasvatuksen korkeaa tasoa, joka taas on hiilinielujen lisääntymisen edellytyksenä (vrt jalostetut siemenet ja taimet).

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Ei jatkuvapeitteisessä itsessään ole monimuotoisuusetuja, paitsi mahdollinen mustikan varvuston säilyminen hakkuissa. Tuo lause kuuluu lukea näin: jatkuvapeitteinen metsänkasvatus ja tuhkalannoitus turvemailla. Jos turvekerros on paksuhko, jatkuvapeitteisyys antaa mahdollisuuden tavoitella korkeampaa pohjaveden pinnan tasoa, joka vähentää turpeen hajoamista. Vai kuuluuko sanoa matalampaa? Joka tapauksessa matalammat ojat. Lisänä vielä tuhkalannoitus, joka antaa kasvulle vauhtia.

    Tolopainen Tolopainen

    Jokainen voi harrastaa sellaista metsäpolitiikkaa kuin haluaa. Laitan vanhat kuusikot nurin silloin kun ovat hakkuukypsiä ja puunhinta kohillaan ja maksimoidaan bonukset tietenkin. Ja harvennukset kun Kemeraehdot täyttyy ja rahat tietenkin sijoitetaan, euroakaan ei tuhlata autoihin eikä muihin turhuuksiin, metsää en  osta lisää.

    MaalaisSeppo

    Tällä hetkellä metsäalalla Kemera lienee ainoa poliittinen ohjauskeino. Mitähän poliittisia keinoja halutaan lisäksi? Tuuleen huutelua toistaiseksi. Yleisen jutustelun sijaan poliitikkojen pitäisi esittää, mitä keinoja aikovat edistää ja miten.

    pihkatappi pihkatappi

    Oma veikkaus lähi vuosien metsäpolitiikan perusteista. Hakkuumäärä Suomessa pienenee, kun sahatavaran vienti tökkii pahasti. Voi olla että metsäpolitiikan keinoja käytetään, että puuta saadaan jatkossa riittävästi sellutehtaille. Ongelma on metsäteollisuudelle todellinen, tukkia on pystyvarantona jo tarpeeksi ja kuituleimikoista ei kilpailla puun hinnalla. Eikä puhuta hiilinieluista vaan työpaikoista.

    sitolkka

    Oma arvaus, että lama alkaa Kiinasta ja sellumarkkinakin sakkaa kokonaan. Hakkuusäästöjä tulee taas kun lama-aikana hakkuumäärät laskee. Uudet tehdashankkeet pistetään ehkä jäihin. Tässä arvaukseni.

    Tolopainen Tolopainen

    Näin tulee käymään, ei kuitupullakaan ole kysyntää, kun pelaavat hintoja alas. Metsäkaupoissa kannattaa vetää nyt henkeä ja lähteä talvella etelään lomalle, vaikka Floridaan, Trumpikin pyytää asukkaille Jumalan siunausta, ei polonen tajua, että myrsky on juurikin jumalan lähettämä rangaistus tälle pahalle pojalle. Tottakai hän on tämän myrskynkin suunnitellut, ehkä nyt tuulta laittoi vähän liikaa, mutta vanhalle näitä sattuu.

    Visakallo Visakallo

    Älä hakkaa metsiäsi, matkusta lentokoneen sijasta junalla Espanjaa, ja osta sähköauto. Olet hyvä ihminen ja maailma pelastuu.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 143)