Keskustelut Metsänhoito Mielenkiintoinen uutinen Kemeratuista

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 87)
  • Mielenkiintoinen uutinen Kemeratuista

    Metsäuutiset kertovat esimerkiksi sen, että tulevaisuudessa tukea saisi vain hyväksytyn ennakkohakemuksen perusteella. Ilmeisestikin anottujen tukien määrä vähenee, mutta virkamiehiä kaiketi tarvitaan lisää.

    Luonnonvahingoista ei tukea enää saisi. Taitavat vakuutusmaksut vähän nousta. Päätös kyllä sinänsä perusteltu. Eihän valtio vakuuta muutakaan yksityistä sijoitusomaisuutta.

    Energiapuun tuki metsänomistajille poistunee. Kuten tuolla toisessa keskustelussa perustelin, niin e-puun kasvatus on tosi tappiollista metsänomistajalle. Päätös johtanee siihen, että kenties maksetaan lämpölaitokselle, joka ostaa kannattavasti hakattavaa e-puuta. Ei risukkoa.

  • Timppa

    Minä luin suorittavan tekstiä niin, että se e-puun hinta polttolaitoksessa on joku vakiohinta. Jos korjuu-+ kuljetuskustannus ylittää sen, niin kantohinta muuttuu miinusmerkkiseksi. Tappionjakokysymys on sitten kuka siitä tappiosta vastaa. Metsänomistaja vai hakkaaja. Jos kumpikaan ei halua maksaa, niin ne puut jäävät metsään ja metsänomistaja kärsii vahingon myöhemmin vähentyneinä hakkuumahdollisuuksina.

    suorittava porras suorittava porras

    Lainaus :

    ”Suorittavalla portaalla taisi kotimaisen ja tuontipuun hintojen vertailussa unohtua mitä verrataan, tuontipuun hinta on hinta rajalla, tai satamassa, ja kotimaisen hinta tien varressa, eli kummassakin hinnassa korjuukustannukset ovat jo ”sisällä”, ”

    Halusin heittää mietittäväksi onko Suomesta yleensä mahdollista saada tuontipuuta vastaavaa määrää kotimaista puutavaraa halvemmalla , kun mitä tuontipuusta joudutaan maksamaan . On mahdollista , että tarjolla ei ole sopivalla hetkellä , kun ”jessen vatukoita” , joista korjattavan puun kaikki kulut sisältävä tienvarsihinta ylittää kirkkaasti tuontipuun hinnan rajalla .

    Ja se junalasti järeää puuta kiinnostaa taatusti enemmän , kun satoja muutaman kuution nökkösiä pieniläpimittaista puuta pitkin pitäjiä kelirikkoteiden varsilla.

    Kuitupuunkasvattaja

    Keskustelu itäpuun kalleudesta ja edullisuudesta on ihan oikeilla raiteilla. Tietenkin nyt mennään otsikosta sivuun.

    Puuntuojien julkisesti kertomia syitä:
    – ostaminen on kallista, myyjiä Suomessa on niin paljon
    – leimikkokoot pieniä
    – korjuu arvokasta, vaikka korjuulogistiikka on viritetty hyvin tehokkaaksi
    – joudutaan pitämään isohkoa osto- ja markkinointiorganisaatiota metsänomistajien suuntaan

    – idästä saa vaikka kymmeniä junakuormia yhdellä sopimuksella

    Epävirallinen syy puuntuontiin:
    – puuntarjonnan hintaodotukset pidetään maltillisina

    Rane

    Tältä meidän ”Valittavalta portaalta” unohtuu lahjakkaasti että nämä hankintapinot ovat teollisuudelle halvempaa raaka-ainetta kuin yhtiöiden omien organisaatioiden harvennuksilta korjaamat puut.
    Ensiharvennuksilta maksetaan 11-14e kuutiolta kantohintaa ja urakoitsijalle 20-30e korjuusta ja ne pinot on ihan samojen teiden varressa kuin 30e/m3 hankintapinotkin.

    oksapuu

    Joopa joo

    Eipä tarvita ”suorittavaa” eikä paikallista autoilijaa venäjänkaupassa, toistaiseksi ovat vielä suostuneet ottamaan rahaa vastaan puu kuin
    kivihiilikaupassa.
    Ostokieto on tosiaan ”paikallisilla” päällä ei energiassa vaan hankintatukissa, on vissiin liian pieniläpimittaista

    Kyllä taas puupula vaivaa

    Pähkäilijä

    Rane,

    jos hankintapuulla pitäs teollisuutemme pyöriä niin kuinka monesta metsänomistajasta edes olisi hankintapuiden tekoon? Kun usein ei edes ennakkoraivaus onnistu niin hankintapinon teko tien varteen sentäs vaatisi hivenen enemmän…

    Kuinka paljon prosenteissa hankintapuuta vuodessa tulee kokonaispotista?

    EDIT

    ”Hankintakauppoina puuta ostettiin vuonna 2013 yhteensä 5 miljoonaa kuutiota ja niiden osuus laski edellisen vuoden 18 prosentista 15 prosenttiin. Noin kolme neljäsosaa hankintakauppojen ostoista oli kuitupuuta”

    http://www.metsateollisuus.fi/uutishuone/tiedotteet/Puukauppa-kavi-keskimaaraista-vilkkaammin-vuonna-2013—puukustannukset-korkeat-1810.html

    Onnistuukos hankintapuukaupat ettei ostaja käy metsässä, myyjä ilmoittaa koordinaatit ja tehdasmitta?

    Rane

    ”Pähkäilijällä” jälleen hyviä kysymyksiä joten Rane tietenkin vastaa:
    -Teollisuuden puuhuollon ei tarvitse perustua hankintapuuhun,eikä kukaan ole tällaista esittänytkään.
    -Kaikkien metsänomistajien ei tarvitse pystyä tekemään hankintakauppoja eikä kukaan ole tällaista esittänytkään.
    -Hankintakaupoissa ostomiehen/erityisasiantuntijan ei välttämättä tarvitse käydä metsässä.Sen sijaan pinon sijaintikoordinaatit on automiehelle välttämättömät.Mittaus esim auton kuormainvaakalla.

    MaalaisSeppo

    Itselläni on loppusuoralla energiapuusavotta (karsittua rankaa) hankintana. Puusto on sen verran järeää, että vähintään 90 % täyttää normaalin ainespuun mitat. Jonkin verran tukkiakin on joukossa, mutta niin vähän, ettei kannata erotella.

    Hintakin tällaisella energiapuulla on selvästi parempi kuin hankintakuitupuulla. Lisäksi hakkuu on helppoa, kun kaikki puulajït voi laittaa samoihin kasoihin. Mutkistakaan yms. vioista ei ole haittaa.

    Hyvin pieniä puita ei tietysti kannata hakana energiapuuksi. Jos kohdalle osuu, kaataa vain maahan. Bensan kulutusta en ole vielä laskenut, mutta arvioisin, että yhdellä litralla saa n. 2 kuutioo puuta hakattua.

    Mielestäni pientä risukkoa ei kannata hakata energiapuuksi. Parempi raivata raivaussahalla maahan ja odottaa, että jäljelle jäävä puusto saavuttaa kuitupuun mitat. Sitten vasta energiapuukaupoille. Mahdolliset tuetkin kannattaa käyttää vasta tässä vaiheessa, eikä taimikon raivauksessa. Hankintana kuitupuuta ei kannata myydä, jos energiapuulle on kysyntää. Tuokoot Venäjältä.

    Mitä tulee tähän ennakkohakemukseen energiapuuhakkuun tukipäätökseen, niin voi olla päättäjien juoni, jolla lyödään kapuloita energiapuumarkkinoiden rattaisiin. On virkamiesten ja kuitupuiden ostajien etu. Myös tuulivoiman kannattajat kiittävät.

    Rane

    Missä hinnoissa liikutaan jos jos energiapuu on selvästi kalliinpaa kuin hankintakuitu?

    jees h-valta

    Aika kovalta kuullostaa e-puun hintataso jos se ylittää hankintakuidun tienvarsihinnan.

Esillä 10 vastausta, 21 - 30 (kaikkiaan 87)