Keskustelut Puukauppa Mhy:n puuntuonti ja puukauppaan sekaantuminen

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 77)
  • Mhy:n puuntuonti ja puukauppaan sekaantuminen

    Täytyy kyllä ihmetellä metsänhoitoyhdistysten toimintaa. Kuinka monella jakkaralla sitä voi oikein samaan aikaan istua? Metsänomistajien edunvalvonta vaihtuu lennossa omiin muroihin kusemiseen. Energiapuuta laivataan urakalla ulkomailta, ja samaan aikaan räyhätään kun ei kotimainen puu mene kaupaksi tai menee liian halvalla. Mhy:n on syytä kiireesti palata toteuttamaan ainoastaan alkuperäisiä tehtäviään – jos niihinkään on enää tarvetta; neuvontaa ja ammattiavun antamista. Puukaupanhan laki suorastaan kieltää, vaikka sitä kaikella venkuroinnilla on silti harrastettu ja silmien läpi katsottu?!?! Metsänomistaja ei siinä pelissä ainakaan voittaja ole! On täysin absurdia kotimaisessakin puukaupassa että sama taho (mhy) joka tarjoukset käsittelee, on samaan aikaan itse yksi tarjoajista ”korjuupalvelunsa” kanssa. Tällä touhulla elätetään vain täysin turhaan massiivisia organisaatioita, ja metsänomistaja aina viime kädessä tämän kaiken maksaa. Ihmetellä täytyy metsänomistajiakin, jotka vuodesta toiseen sokeasti luottaen antavat valtakirjan omaisuutensa myyntiin ja hallintaan. Antaisitteko talonne tai autonne vastaavilla ehdoilla myyntiin? Mhy -toiminta puukaupassa on estänyt ja estää edelleen normaalein liiketaloudellisin periaattein toimivien puunhankintayritysten toimintaa. Mhy:n kautta ei niille juuri koskaan leimikoita ohjaudu, koska pitävät kilpailijoinaan ja koettavat kuristaa hengiltä. Joko mhy:iden on lopetettava ”metsänomistajien organisaationa” esiintyminen ja muututtava normaaleilla säännöillä toimiviksi yhtiöiksi tai lopetettava kaikenlainen puukaupallinen toiminta. Myös se omistamiensa osakeyhtiöiden taakse naamioitu.

  • A.Jalkanen

    Tarkoitin sitoutumisella sitä, että puun ostaja tarjoaa kokonaispaketin sopimusasiakkailleen sisältäen puukaupan ja metsänhoitopalvelut. Tämä on helppo ja vaivaton ratkaisu aloittelevalle metsänomistajalle. Metsänhoito on osaavissa käsissä ja hoituu asiallisesti.

    Olisi alalle eduksi jos puukaupan lisäksi myös metsänhoitotöiden kilpailuttaminen tehtäisiin yksinkertaiseksi, vaikka sitten siellä metsaan.fi:ssä. Näin varmaan jo onkin ja toimii niille jotka sitä käyttävät.

    Mitä tulee kilpailuttamiseen, se kannattaa varmasti aina vähänkään isomman kaupan kyseessä ollen tehdä – siis sekä puukaupassa että metsänhoitotöiden kaupassa. Aivan varmaa lopputulosta puiden parhaasta ostajasta en kuvittele osaavani päätellä ilman mhy:n apua, mikäli tarjoukset ovat lähellä toisiaan. Hakkuun asiallisen toimittamisen sen sijaan ehkä osaisin itsekin valvoa jos asuisin riittävän lähellä.

    suorittava porras

    Kenellä on siihen mahdollisuus ,kannattaa vilkaista tämän päivän Keskisuomalaisen mielipidepalstaa. Siellä Kettusen Arvo kertoo ,mihin metsänkasvatuksessa pitää pyrkiä. Keinot ovat samoja ,joita itsekin olen vuosia palstalla markkinoinut. Poltettavaksi tarkoitettu puuaines on järkevämpää vaikka tuoda. Risujen keräily on kannattamatonta myös metsänomistajan näkökulmasta.

    Puuki

    Rankojakin kannattaa joskus keräillä.  Kannattaisi vielä paremmin , jos metsäyhtiöt ei olisi ominut kemeratukea itselleen.   Mutta koneketju pienpuun hakkuusen kannattaa valita siihen sopivaksi, jos on mahdollista valita.  Hyvä korjuujälki on tärkeämpi kuin kertymä siinä vaiheessa.

    En tiedä mihin Kettusen arvio pyrkii mutta yleensä, jos puhutaan talouden puolelta, niin metsänkasvatuksessa kannattaa pyrkiä hyviin tuloihin ja pieniin menoihin sopivassa suhteessa.  Kuitupuun kasvatukseen ei kannata paljon satsata vaan keskittyä tukkipuun kasvatukseen.  Eikä se tarkoita jk:n harjoittamista joka paikassa.

    suorittava porras

    No pitäisikö virheiden tekemisestä vielä maksaakin??? Kemera on tarkoitettu kasvaneiden työkustannusten kattamiseen. Valitettavasti sekään ei aina riitä ,jolloin yrittäjä tekee työn osin tappiollisesti .

    Puuki

    Ei pidä maksaa virheiden tekemisestä. Siksi kannattaa valita pienempi koneinen ketju ensiharvennuksille. Tulee yleensä parempi jälki eikä liian iso ja -kallis kone tuhlaa aikaansa väärässä kohteessa.

    2000-luvun alussa mm. UPM* alkoi tuottaa biopolttoaineita puuraaka-aineesta mutta sitten sen valmistus lopahti kannattamattomuuden ja hakepuun epävarman saatavuuden takia.  Silloin oli alkuun odotettavissa e-puun korjuun lisääntymistä ja kantohintojen nousuakin, suositeltiin  e-puutaimikkojen perustamista,    mutta ei toteutunutkaan.  Siksi niitä hyvin hoidettujakin e-puukohteita jäi jo silloin rästiin.

    *Korj.   puu-dieselin valmistaja olikin Vapo ja Fortum mutta UPM:llä oli toki silläkin omat suunnitelmansa ja toteutustakin  e-puuenergiapuolella.

    reservuaari-indeksi

    Tilanne puuntuottajan edunvalvonnasta (aloitus).

    MHY:n neuvoja kertoo korjuupalveluvaihtoehdosta, missä kaupan jälkeen puuntuottajan käteen saattaisi pahimman riskin toteutuessa jäädä 1000€.

    Suoraan firmalle myytynä samoista puista käteen olisi tulossa suurella varmuudella vaikkapa 10000€. Puuntuottaja on valitsemassa korjuupalveluvaihtoehtoa.

    Onko toteutumassa puuntuottajan vai kenties jonkun muun etu?

    Niko

    Puuki

    Jos ero on tuo 10  x:nen samassa kohteessa , niin kyseessä  on ollut jonkun toiveuni tai painajainen, riippuen unen näkijän palkanmaksajasta.

    suorittava porras

    ”…kannattaa valita pienempi koneinen ketju ensiharvennuksille.”

    Kone ei ratkaise hoitamattomuusongelmaa eikä kemera paranna pilalle menneen metsän tilaa. Pahinta tietysti on , jos huonoon jamaan on jouduttu liian ruusuisten odotusten ja tekemättömyyden takia.

    Moni odottaa sitä pientä koneketjua kuin messiasta , mutta turhaan. Niitä ei ole liiemmin tarjolla ja tarjonta vähenee koko ajan yrittäjien siirtyessä kookkaampiin koneisin , joiden käyttöalue on laajempi ja vuotuinen käyttöaika pidempi. Hyvin hoidetussa metsässä koneen koolla ei ole väliä ja rästikohteita varten kukaan järkevä ei investointeja tee. Luonto hoitaa rästit tavallaan ,kun annetaan ajan kulua. Vain ajoissa raivuriin tarttumalla rästien kertyminen torjutaan.

    Puuki

    Läheskään  kaikki pienpuuta sisältävät e-puumetsät ei ole niitä pilalle menneitä.

    Pittäähän sitä sopivaa pienkonetta usein odottaa, kun ei ne jouda tulemaan paljojen töiden takia.  Ensi viikolla tulee minun savotallekin vaikka alun perin piti tulla jo joulun jälkeen tammikuussa.

    Koneen ja varsinkin kouran koolla on väliä.  1000 kg:n kaatopää ei kääntyile eikä toimi sulavasti ensiharvennuksilla .  Se on tehtykin päätehakkuita ja myöhempiä harvennuksia varten .

    suorittava porras

    Hyvin toimii isompikin , kun puiden etäisyys on suositusten mukainen. Pienellä kouralla jää ne enskaan unohtuneet ylispuut tekemättä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 77)