Keskustelut Puukauppa Mhy:n puuntuonti ja puukauppaan sekaantuminen

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 77)
  • Mhy:n puuntuonti ja puukauppaan sekaantuminen

    Täytyy kyllä ihmetellä metsänhoitoyhdistysten toimintaa. Kuinka monella jakkaralla sitä voi oikein samaan aikaan istua? Metsänomistajien edunvalvonta vaihtuu lennossa omiin muroihin kusemiseen. Energiapuuta laivataan urakalla ulkomailta, ja samaan aikaan räyhätään kun ei kotimainen puu mene kaupaksi tai menee liian halvalla. Mhy:n on syytä kiireesti palata toteuttamaan ainoastaan alkuperäisiä tehtäviään – jos niihinkään on enää tarvetta; neuvontaa ja ammattiavun antamista. Puukaupanhan laki suorastaan kieltää, vaikka sitä kaikella venkuroinnilla on silti harrastettu ja silmien läpi katsottu?!?! Metsänomistaja ei siinä pelissä ainakaan voittaja ole! On täysin absurdia kotimaisessakin puukaupassa että sama taho (mhy) joka tarjoukset käsittelee, on samaan aikaan itse yksi tarjoajista ”korjuupalvelunsa” kanssa. Tällä touhulla elätetään vain täysin turhaan massiivisia organisaatioita, ja metsänomistaja aina viime kädessä tämän kaiken maksaa. Ihmetellä täytyy metsänomistajiakin, jotka vuodesta toiseen sokeasti luottaen antavat valtakirjan omaisuutensa myyntiin ja hallintaan. Antaisitteko talonne tai autonne vastaavilla ehdoilla myyntiin? Mhy -toiminta puukaupassa on estänyt ja estää edelleen normaalein liiketaloudellisin periaattein toimivien puunhankintayritysten toimintaa. Mhy:n kautta ei niille juuri koskaan leimikoita ohjaudu, koska pitävät kilpailijoinaan ja koettavat kuristaa hengiltä. Joko mhy:iden on lopetettava ”metsänomistajien organisaationa” esiintyminen ja muututtava normaaleilla säännöillä toimiviksi yhtiöiksi tai lopetettava kaikenlainen puukaupallinen toiminta. Myös se omistamiensa osakeyhtiöiden taakse naamioitu.

  • oksapuu

    Mikä laki kieltää Myhistyksen puukaupan?

    Metsuri motokuski

    Mhy tekee ihan oikein. Jos he ovat sopineet hakkeen toimituksista yrityksille eikä puuta suomesta saa niin jostain sitä on tehtävä. Tuohan korjaantuu sillä että metsänomistajat alkavat myydä puuta. Se että nurkat ovat täynnä puuta niin kuin tiirola kertoi ei kerro mitään, jos sitä ei olla valmiita myymään.

    Täytyy muistaa että tuontipuusta tehtyä haketta on vain 5%. Eikä se haittaa vaikka olisi enemmänkin Jos ei kotimaasta olla valmiita raaka-ainetta myymään.

    mehtäukko

    JiiKoo rykäisi oikein uuden ketjun tuosta myhistyksen hommelista. No, sopiihan näitä.

    Mehtäukko on jo pitemmän aikaa jurnuttanut myhistyksen peri-aatteista. Tässäkin hakehommassa kyse on kaksinaismoraalista. Tämän jälkeen ei ole siltä suunnalta perusteita päätään aukoa, tulipa puuta mistä päin hyvänsä ja omat lahoo näppeihin.

    Apli

    En kanssa näe mitään väärää mhy:n puukauppa tai haketoimminnassa, jos he eivät sitä tekisi sitä tekisi jotkut muut.. Hyvä että Mhy:t toimii aktiivisesti puukaupassa.

    A.Jalkanen

    Mhy -toiminta puukaupassa on estänyt ja estää edelleen normaalein liiketaloudellisin periaattein toimivien puunhankintayritysten toimintaa.

    On suora kilpailija puunhankintayrityksille. Juuri siksi mhy on hyvä olla olemassa, että puuta ostavien yritysten metsäosastojen lisäksi olisi toinen vaihtoehto. Kun maksaa jäsenmaksun, saa neuvontaa, mutta ei ole pakko ostaa palveluja.

    Mutta mhyn palvelutoiminta toimii myös normaalein liiketaloudellisten periaatteiden mukaan. Ellet JiiKoo usko, ota yhteyttä oman alueesi johonkin mhy-valtuutettuun ja pyydä tilinpäätös nähtäväksi. Mhy:n jäsenmaksu lienee enää muutaman prosentin luokkaa useimpien yhdistysten tuloista.

    Metsäteollisuudenkin puolelta on otettu äskettäin kantaa mhy-ketjun toimintaan puukaupassa. Olen samaa mieltä siitä että toiminnan pitäisi olla täysin läpinäkyvää, esimerkiksi niin että kaikki tarjoukset annettaisiin pelkästään Kuutiossa. Puun myyjälle pitäisi myös antaa tarkka tieto katkonnasta ja lisäksi korjuukuluista, joita hänen puukaupastaan vähennetään, silloin kun operoijana on mhy:n korjuupalvelu. En tiedä tapahtuuko näin jo kattavasti, mutta ketjun kaikista yhdistyksistä pitäisi saada yhtä laadukas palvelu. Laatujärjestelmä auttaa tässä.

    Jutun juurta Metsälehdelle?

    Per Ä Reikäs

    Erottu on tuosta DDR/MHY laitoksesta

    husse

    Lämpölaitos tarvitsee tietyn määrän tavaraa vuodessa ja se pitää saada tietyllä hinnalla sinne.

    Metsänomistajien palstoilta kun lähdetään etsimään puuta, niin resursseja menee ensin kontaktointiin. Pitää soitella ja laitella kirjeitä, että olisiko puukaupan aika. Sitten maastokäyntejä ja neuvottelua tuntitolkulla, niin jo kaupantekoon per kauppa menee työresursseja, eli rahaa. Sitten metsäomistajat ei välttämättä myy, koska juuri tänä vuonna eivät halua, tai hinta ei miellytä. Puunoston tarve ja metsänomistajien myyntihalukkuus ei kohtaa.

    Saattaapi olla helpompaa, vaivattomampaa ja jopa halvempaa tuoda ulkomailta. Laivalla saa valtavan erän kerralla, logistisesti tehokasta ja varmaa.

    Ei ne sahalaitokset, sellutehtaat ja lämpölaitokset toimi siten, että katsotaan paljonko puuta saadaan ostettua, paljonko osto-organisaatio on saanut tehtaan kentälle puuta ja sen mukaan pyöritetään.

    Tilley

    Hyvä aloitus. Ihan hyvin voisi lain metsänhoitoyhdistyksistä kumota ja muuttaa MHY:t osakeyhtiöiksi. Saisi sitten olla asiakkaana siellä kuka haluaa ja maksaa asiakkaanaolomaksua (nyk. ”jäsenmaksu”). Samoja palveluja asiakkailleenhan tarjoavat isot ja pienemmätkin metsäyritykset. Mutta eivät peri mitään maksua jos ei käytä palveluita.

    Poistuisi samalla turha korruptoitunut ”demokraattisesti valittu” hyvävelikerto eli mikä valtuuskunta nyt onkaan nimeltään.

    A.Jalkanen

    Juuri näin. Mhy voisi olla vaikka osuuskunta, jossa jäsenmaksu muuttuisi osuusmaksuksi jolle saa tuottoa.

    isaskar keturi

    Kyllä tässä tavallaan ytimessä ollaan – liiketoiminta on mhy:lle tärkeä toimintakyvyn ylläpitämiseksi. Kun henkilöstöä palveluita varten tarvitaan, niin tarvitaan tuloja palkkojen maksuun, mhy-maksujen poistuttua. Monellakin yhdistyksellä jäsenmaksujen merkitys pienentynyt ja jäsenmaksuja alennettu, ettei väki kaikkoa. Sitten toinen puoli on se, että rekisteröity yleishyödyllinen yhdistys ei ole lain mukaan esisijainen organisaatio liiketoiminnan harjoittamiseksi, vaikka se on sääntöjen sallimissa rajoissa mahdollista-

    Yhdistyksen liiketoiminnan harjoittamiseen liittyy monenlaista sääntelyä, josta kaikki mhy:t eivät tunnu olevan täysin perillä. Aika näyttää, mitä tällä sektorilla tapahtuu?

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 77)