Keskustelut Metsänomistus Mhy:n jäsenistä suoraan MTK:n jäseniä

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 64)
  • Mhy:n jäsenistä suoraan MTK:n jäseniä

    Näin suunnitellan Maaseudun tulevaisuuden mukaan.Samalla alueelliset metsänomistajien liitot on tarkoitus lakkauttaa.

  • Mikko Tiirola

    Minua harmittaa se, että emme ole onnistuneet viestimään metsänomistajien edunvalvonnasta riittävästi. Aivan kuin nimimerkki Gla edellä kirjoittaa, edunvalvonnan tarve on kasvussa.

    EU:lla ei ole virallisesti yhteistä metsäpolitiikkaa, mutta ilmastopolitiikan mukana komissio nostaa metsien käyttöön rajoitteita ja byrokratiaa framille. Vuosi sitten saatiin laittomien hakkuiden byrokratiataistelussa voitto. Nyt tehdään kovasti töitä biomassan kestävyyskriteerien valmistelussa, ettei sieltä tulisi karmeita lisärasitteita. Uskokaa pois, ei siellä Brysselin tuhansien lobbareiden joukossa metsänomistajalähtöistä ruuhkaa ole. Mikään kerho tai muu harrastejärjestö ei pysty siellä uskottavasti toimimaan.
    MTK:lla on Brysselissä oma toimisto ja yhteinen metsälobbari Tatu Liimatainen pohjoismaiden sisarjärjestöjen kanssa. MTK:n puheenjohtaja Marttila istuu Euroopan metsänomistajajärjestön hallituksessa ja metsäjohtaja Hakkarainen on komission metsäkomitean pj. Eurooppalaiset mo-järjestöt kertovat, että he kadehtivat suomalaista metsänomistajien edunvalvontaa. Se on tehokasta, koska sillä on koko alkutuotannon edunvalvontaresurssit ja vaikutuskanavat yhteisen organisaation käytössä. Se on tehokasta, koska missään maassa pelkkä metsänomistajajärjestö ei saa vallan kammareiden keskeisiä ovia auki. Baijerin mo-järjestön pj spiikkasi taannoin Hakkaraisen Juhan lavalle esittelemällä hänet Euroopan vaikutusvaltaisimman mo-järjestön metsäjohtajana. MTK:n metsälinjan asiantuntija Janne Näräkkä seuraa päätyönään Simonkadulla kansainvälisiä metsäasioita. Hän on varmasti maailman parhaimpia asiantuntijoita alallaan. Etujärjestötyö perustuu entistä enemmän tietoon, asiantuntemukseen ja analyyseihin. Sitä Janne tuottaa ja yhdessä MTK:n johdon kanssa tarjoaa sitä meppien ja komission käyttöön. Vaikuttamisessa tarvitaan tietoa ja vaikutusvaltaa. Isojen kammareiden ovat avautuvat MTK:lle niin Brysselissä kuin Helsingissä. Aivan turha sinne on harrastuspohjalta mennä yrittämään.

    Mikko Tiirola

    Mitä MTK:n metsäedunvalvonta tekee Helsingissä? Vaikuttavan etujärjestön pitää olla lähellä päätöksentekoa. Hallituspuolueet linjaavat poliittiset päätökset. Hallitukseen täytyy olla toimivat suhteet, vaikka hallitusta usein kritisoidaankin huonoista päätöksistä.
    Suomalaisessa yhteiskunnassa analyyttisellä tiedolla on vahva rooli. Siksi etujärjestöllä pitää olla resursseja ja osaamista. Tämä ei tietenkään yksinään riitä. Tarvitaan myös uskottavuutta ja vaikutusvaltaa. Se, että MTK pystyy hoitamaan kaikkien maaseutuelinkeinojen etuja saman organisaation ja yhteisen resurssin alla hyödyttää ehdottomasti kaikkia suomalaisia metsänomistajia. Se, että MTK:n pj Marttila on pääministerin johtaman talousneuvoston jäsen, on varmasti suomalaisen metsänomistajan etu. Kiinteistöverojen ja metsätilamaksujen tuhoisista vaikutuksista ei pääse pääministeri kanssa puhumaan analyyttisesti kovin monen mo-järjestön edustajat. Se, että minulla johtavana luottamushenkilönä täytyy olla kuuma linja Koskisen Jariin, on itsestään selvyys.
    Poliitikoille asia pitää pystyä perustelemaan hyvin. Etujen ajaminen on sitkeää ja ammattimaista työtä. Aina tulokset eivät ole hyviä, mutta ne olisivat takuulla paljon huonompia, jos valmistelussa ei oltaisi mukana, ja jos laajaa osaamista ei olisi. MTK:lla on töissä Simonkadulla kymmeniä henkilöitä. Metsäedunvalvontaa päätyönään MTK:ssa Helsingissä tekee kymmenkunta henkilöä – metsänomistajien liitoissa maakunnissa vielä tuplasti lisää. Kun puhutaan esim lunastuslain, maankäyttö- ja rakennuslain, ympäristönsuojelulain, metsälain, puutavaran mittauslain, metsätuholain uudistamisesta, niin vaikuttamassa täytyy olla. Ennen kuin asiat ovat eduskunnan valiokunnissa ja suuressa salissa, on niiden pohjat käytännössä lyöty lukkoon työryhmissä ja valmistelussa. Silti edustkunta päättä laeista lopullisestija siksi kaikkien puoluiden kansanedustajiin pidetään MTK:ssa säännöllistä yhteyttä viikottain.

    Anton Chigurh Anton Chigurh

    Sinulle tiirola on kysymys osiossa ”metsänhoito” ketjussa ”MTK:n metsäjäsenyys”.

    Odotan vastausta, lyhyesti ja yitimekkäästi.

    6tukki

    En usko, että metsänomistajien kritiikki MTK:n toteuttamasta metsänomistajien edunvalvonnasta kohdistuu siihen, että MTK lobbaa Brysselissä tai siihen, että tuottajajärjestön pääpaikka sijaitsee Helsingissä. Kritiikki kohdistuu pääosin MTK:n toteuttamaan edunvalvontaan täällä kotimaassa eli millä tavalla näkyvästi MTK puolustaa metsänomistajan etuja.

    Otetaan yksi esimerkki. Lausuntokierrokselle on lähetetty hirvisuunnitelma, jota on valmistellut laaja sidosryhmä. Suunnitelman tavoitteena on minimoida hirvien metsänhoidolle aiheuttamat vahingot.
    Miksei MTK ole ollut puolustamassa metsänomistajan etuja tuota suunnitelmaa laadittaessa, vaikka puhumme haittatekijästä, joka on vaikeuttanut merkittävästi mänty-, rauduskoivu- ja haapataimikkojen kasvatusta koko maassa?

    Kotimaan edunvalvontaan kohdistuva kritiikki pohjautuu pitkälti siihen, ettei MTK näkyvästi tuo esiin metsänomistajien esityksiä ja näkökantoja. MTK:ta moititaan ns. matalan profiilin edunvalvonnasta (sitä on vaikea havaita).

    tamperelainen tamperelainen

    <<>>

    Osutpa naulankantaa.Hirvituhojen huomiotta jättäminen,jopa vähättely on syy,että en MTK:n jäseneksi ole liittynyt.MTK puhuu maaseudun puolesta ja ei ota alkuunkaan kantaa hirvituhoihin.Tuhot syövät kuin syöpä elinvoimaa maalta.Jotta mo:t hyväksyvät MTK:n etujärjestökseen,niin hirvipolitiikka pitää terävöittää ensitöinä.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Anton ja 6 tukkinen puhuvat kansankielellä ,mutta Mikko uutena palstalaisena,voisit lyhyemmillä ja selkokielisillä vastauksilla saada enemmän ymmärrystä.Esim .paljonko te Mtk:ssa tarvitte rahaa meiltä sinne edunvalvontaa ja herrojen kustannuksiin? Kulut siitä kai n. 3 milj.euroa. /vuosi.

    Toiseksi voihan MTK päättää tehdä MHY.n jäsenistä puulaakinsa jäseniä,mutta eikös jos siitä lisämäksua pukkaa olisi kysyttävä toisenkin mielipidettä?.

    Mitenkä kävi metsäjäsenten hankinnassa,taisi saalis olla surkean sutja,kun ei ole jäsen lukuja mainostettu.

    Nimetön

    ” MTK:n metsäjäsenten lukumäärä arvioidaan useamaasa lähteeessä 6 000 ja 8 000 välin. Muita jäseniä (maanviljelijöitä) on n. 150 000. ”

    Maanviljelijätkö joutuu lähes yksin maksaan metsätilallisten edunvalvonnan? No, nuot 15000 maanviljelijää omistaa kyllä aika ison osan Suomen metsistä. Parantamisen varaa ois kyllä metsätilallisilla. Puskista huuteleminen ei paljon auta.

    Rane

    Rane voi tätä edunvalvontaa maksavana sanoa että se on kallista.Mutta kuitenkin hintansa arvoista kuten viimeksi metsien kiinteistöveron kaataminen.
    Tietenkin kannattavinta on olla käpykaartissa ja ottaa edunvalvonnan hyödyt siipeilemällä,eikä siinä sinänsä mitään pahaa ole.
    Se nyt on todettava ettei tänne niin selkeää ja kansankielistä kirjoitusta pysty laittamaan että kaikki sen ymmärtäisivät.

    Pähkäilijä

    Korpituvan Taneli kirjoitti:

    Tämä puoluesidonnaisuus on tosiaankin ollut riesa monissa etujärjestöissä ja on sitä vieläkin hyvin monissa liitoissa.

    #################

    Samaan ongelmaan törmäsin aikoinani hyvinkin metsäisellä alalla Puu-Ja Erityisalojen liitossa. Vaalien lähestyessä alkoi postia tulemaan liiton vasemmistoliiton edustajalta (sihteeri) ja sdp:n edustalta (puheenjohtaja). Ilmoitin kuuluvani vain ammattiliittoon enkä punakaartiin.

    Metsäkoneala on yhtä huonosti järjestäytynyttä kun itse metsänomistajienkin puoli, mikä aiheuttaa oman koomisuutensa kun aikoinaan mainostettiin ”Suomi elää metsästä”, mutta eihän nälkäviulun vinguttaja ole koskaan päässytkään rikastumaan, viisaammat ovat ymmärtäneet lähteä hankkimaan elantonsa sieltä mistä sen saa helpommalla ja leveämpänä.

    Puunmyyntilakko olisi kädenojennus metsäteollisuudelle. Harvat enää näyttävät muistavan työsulkua tämän vuosituhannen puolelta. Siinä metsäteollisuudelle kannatti seisottaa koneita kun tarjonnassa on ylituotantoa kokoajan. Kärsijöinä olivat kaikki muut tasapuolisesti. Kapasiteetin alasajoa tulee maassamme tapahtumaan edelleen eikä puunostopuolella ole viime vuosina ollut (yhtä piikkiä lukuunottamatta) ääretöntä hinkua kaupan tekoon muutenkaan kun puuta tulee yli omien tarpeiden tarjolle muutenkin.

    Neljännes metsistämme on hoitotoimien ulkopuolella nyttenkin heitteille jätettynä. Tämä on sentäs jonkinnäköinen pelastus puunmyyjille, jos tarjontaa olisi neljännes enemmän mitä siitä sitten seuraisi…

    Aikamoisen faceliftin saa viiden viran vihtorit tehdä jos joku päivä MTKoohon liityn, kuten MHY myös osoitti munattomuutensa samalla tavoin puukartelliaikana, herrojen kanssa marjassa olivat molemmat…

    jees h-valta

    Tyypillistä MTK-liturgiaa Tiirolalta. Sitten kun joku esittää vastakysymyksiä on jo poistuttu sujuvasti takavasemmalle.
    Ei tuo vakuuta ja se että ollaan isossa herraseurassa euroopasssa harvemmin antaa tänne metsänsiimekseen mitään.
    Eipä sieltä EU:sta mitään ole tipahtanut vaikka niin vaikutusvaltaisia ollaan. Esim. bioenergia-asia tuntuu menevän perilleen kovaa kyytiä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 64)