Keskustelut Metsänomistus MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 104)
  • MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

    Katselin pakkaspäivien kuluna Metsänhoitoyhdistysten kotisivuja,kovin olivat samalla muotilla ja yhtä vähällä tiedolla pihdattuja.Joulukuusi kätköilyä ja Krotian matkaa oli ajan kohtaisina uutisina.Pokara työkalu tarjouksessa kesän talven kanssa jäsenetuna.

    Ei yleensä valtuuston kokouksista mitään,mitä jäsen maksuksi tälle vuodelle esim. päätetty.Myös jäsenmäärän kehitys näkyy vain siten,jos muistaa aikaisemman luvun,voi nykyisestä laskea.yleensä kolmannes taitaa liki pudotusta olla, hehtaareissa neljännes.

    Muut voisivat otta Päijänteen mhy;kotisivuista mallia,sieltä voi lukea jäsen kattavuuden,jäsen maksun v.2016 ja ennakkotiedon kuinka yhdistys on sopeutunut ja pärjännyt ilman pakolista metsänhoitomaksua markkinataloudessa.Edellä mainittu yhdistys kertoo tekevänsä positiivisen tuloksen viime vuodelta,joten on onnistunut hyvin mukautumaan kilpailukykyisesti uuteen aikaan.

    Epäilen monen yhdistyksen tekevän jopa satojen tuhansien tappion.Päijät-Hämeen mhy:n sivuilta löytyy myös tietoa enemmän ,kuin yleensä.Toimintakertomus ja hintatietoa,myös tarjouksia.

    Liikevaihdoltaa nämä kaksi suurta Hämäläistä yhdistystä ei paljon eroa,mutta jäsenmaksun suuruus ja liiketulos eroavat.Toinen voitollinen ja toinen taitaa tehdä lähes puolen miljoonan tappion,eikä varmaa jää ainoaksi sillä saralla viime vuodelta.

    Lopuksi toteaisin,että plus tulokseen yltävät yhdistykset ovat osanneet ennakoida hyvin muutokset ja tulevaisuus näyttää valoisalta.Tappiollisten ryhdyttävä tehostamaan toimintaansa ja tarjottava metsänomistajille kilpailukysyisesti niiden kaipaamia ja tarvitsemia palveluita .
    i

  • Timppa

    Jovain et taida oikein hahmottaa vieläkään markkinoiden logiikkaa. Kuten tuolla edellä kirjoitin, niin maanviljelijän tuotteet hakee meijerin tai teurastamon auto. Toisaalta betonitehtaan tuotteet kuljettaa työmaalle betonitehtaan auto. Oleellista on, että toiminta on pitkäjännitteistä, jolloin kuljetuskapasiteetti on täydessä käytössä ja siis tehokasta ja taloudellista. Yksityismetsänomistajan myynnit ovat vähäisiä, joten toiminta ajautuu väistämättä epätaloudelliseksi ja lisäksi aikataulullisesti epävarmaksi, koska metsänomistajalla ei ole hallinnassaan korjuukoneistoa. Niin hullua suurta teollisuusyritystä ei ole, että antautuisi epävarmojen raaka-ainetoimitusten varaan. Tästä on kysymys. Ei mistään ihmeen ”korruptiosta”.

    Kuten tuolla aiemmin kirjoitin, jos minulla olisi niin suuri metsä, että voisin työllistää yhden korjuuyksikön kokovuotisesti, olisin periaatteessa samalla lähtötasolla yhtiöiden metsäosastojen kanssa. Sittenkin olisi ongelmia. Miten onnistuisin saamaan kaikki eri puutavaralajit samanaikaisesti markkinoitua. Nythän yhtiöiden välinen vaihtotoiminta ohjaa merkittävästi puuvirtoja kilpailijoiden tehtaiden välillä.

    Miksi suuretkaan metsänomistajat eivät perusta omia toimitusorganisaatioita? Olisivat varmaankin samoissa lähtöasetelmissa yhtiöiden osto-organisaatioiden kanssa. Eiköhän siinä raha ratkaise. Esimerkiksi naapurissa Tornator möi aikanaan suuren leimikon Versowoodille.

    Jovain

    Metsänomistajat edustamansa Mhy kautta sen päättävät, miten vastaavat kilpailuun. Timpan selitykset viittaavat tällaiseen sosiaalitalouteen, joskus 90-luvulla sos. päättäjät viestittivät osittaisesta kansallistamisesta. Niistä hedelmistä ja pystykauppaan pesiytyneestä korruptiosta nyt nautimme. Timpan sanoin: ”Yksityismetsänomistajan myynnit ovat vähäisiä, joten toiminta ajautuu väistämättä epätaloudelliseksi ja lisäksi aikataulullisesti epävarmaksi, koska metsänomistajalla ei ole hallinnassaan korjuukoneistoa”. Voiko tätä paremmin sanoa. Tuskin metsänomistajan hallintaan edes korjuukonetta uskotaan, omistuksessa on, mutta sillä ei ole käyttöä.

    H-vallan kriitikko

    ###Jovain et taida oikein hahmottaa vieläkään markkinoiden logiikkaa. Kuten tuolla edellä kirjoitin, niin maanviljelijän tuotteet hakee meijerin tai teurastamon auto. Toisaalta betonitehtaan tuotteet kuljettaa työmaalle betonitehtaan auto.
    Lähetetty: 27.01.2016
    Lähettäjä: Timppa ###

    Vähän huonoja olivat Timpan esimerkit vertailuna puun pystykauppaan.
    Eikös tuon maanviljelijän osalta toimitukset olisi verrattavissa puun
    tienvarsi kauppaan.
    Betonin toimitus on taas täysin verrannollinen puun tehdas toimitukseen.

    Timppa

    ”Kriitikolle”
    Maanviljelijä tuottaa maitoa tai teuraseläimiä omissa tiloissaan omilla laitteillaan siihen vaiheeseen, että viedään jalostettaviksi. Sitten tulee noutaja, joka tekee sitä duunia päivästä toiseen ja on aikataulullisesti ohjelmoitu teollisuuslaitoksen prosessiin. Metsänomistaja taas kasvattaa metsänsä istuttamalla ja perkaamalla. Kaato ja kuljetus määräpäivänä tien varteen ei onnistu kuitenkaan omin voimin, koska metsänomistaja ei omista korjuukonetta eikä hänellä ole varmuutta, että juuri silloin se olisi käytetävissä. Tilanne on siis toinen kuin maidontuottajalla, jolla on lypsykone. Siksi on loogista, että korjuusta huolehtii taho, joka voi ajoittaa sen oman prosessinsa mukaan.

    Betonitehtaan kuljetuksista huolehtii tehdas. Kuljetuskalusto sopii vain betonin kuljetukseen, siksi kaikkien rakennusliikkeiden ei kannata niitä hankkia, koska yksittäisen liikkeen tarpeet vaihtelevat. Tulisi tyhjäkäyntiä ja puutetta ja kauhea kaaos siellä tehtaalla, jos useamman firman autot tulisivat hakemaan. Ja välillä taas tuotanto seisoisi.

    Tulikohan tämä nyt selväksi?

    A.Jalkanen

    Onhan meillä ”oma” korjuuosasto ja -koneisto, siellä mhy:ssä.

    pihkatappi

    Kyllä, tien varteen tavara saadaan ilman pystykauppaakin MHY:n korjuupalvelun tms. toimesta, vieläpä leimikot järkevästi ketjutettaen edulisesti. Kaukokujetuksenkin pystyy hoitamaan MHY, mutta tuskin edullisemmin kuin iso yhtiö kujetusten sunnittelullaan.

    Timppa

    Tietysti MHY:n korjuupalvelu saa puita tienvarteen ja onkin tärkeä toimija hankalissa leimikoissa ja pienmyyjien/-ostajien kanssa.

    Ongelma on, ettei MHY omista metsänomistajien puita ja ei voi siksi sitovasti luvata toimittaa niitä. Tietysti Anneli voisi antaa MHY:lle valtakirjan, jonka mukaan yhdistys saisi myydä Sinun puusi sopivaksi katsomaansa aikaan ja hintaan. Antaisitko?

    Saha tarvitsee varmuuden raaka-aineen saannista harjoittaessaan erityisesti vientikauppaa kaukomaille ja ainakin minun mielestäni ainoa järkevä tapa on nykyinen.

    Tuolla toisella palstalla vertasin Ruotsin ja Suomen sahatavaratuotantoa. !5 vuodessa Ruotsissahan tuotanto kasvoi 20 % kun Suomessa samaan aikaan väheni 15 %. Antaa kyllä aihetta monenlaisiin tutkailuihin. Esimerkiksi sellaisiin kuinka puukauppaa saataisiin entistä tehokkaammaksi. Nyt jotkut tuntuvat yritettävän edetä aivan toiseen suuntaan.

    pihkatappi

    Onhan noita toimitussopimuksia yhdistyksillä ja muilla toimijoilla vientisahoille. Varmaan on sanktiot jos ei määrät täyty määräpäivään mennessä ja uskon että täyttyvät sitten. Ja kyllä isommat toimijat saattaisivat haluta varastoida puutavaraa siellä myyjän laanissa ja käyttää omaa autokalustoa kaukokuljetukseen. En minä näe kauhean suurta ongelmaa siinä että luovuttaisiin vähitellen pystykaupasta, mutta en toisaalta näe pystykauppaakaan kauhean huohona, kunhan säilytetään mahdollisuudet hankinta- ja toimituskauppoihin.

    pihkatappi

    Pystykauppaahan se tulisi olemaan ihannemallissakin, olisi vain jobbareita jotka hoitasivat toimituksia jalostajille ja ostaisivat leimikoita. Eihän siitä tulisi mitään että saha ostaisi kaikilta isänniltä puut tienvarteen toimitettuna, tai niin, tulisi surkeita hakkuita, joissa isännille ei jäisi korjuukustannusten jälkeen mitään.

    Metsuri motokuski

    Yllättävän sitkeessä on vielä nuo mhy:n vanhat toimintatavat Timpan mielessä kun tuollaisia kirjoittaa.

    Se voin oikaista että kun mhy:n korjuupalvelu tekee sopimuksen puunmyynnistä ja toimittamisesta niin silloin on puille osoite selvillä. Oli aikoinani töissä ko yrityksessä ja silloinkin oli puille osoite selvä ja pinonpäälappuihin merkittiin mihin puut menevät.

    Toinen on valtakirjakauppa. Jos antaa mhy:lle valtakirjakauppaoikeuden niin aina mhy:n neuvoja tekee myös vertailun ostajista ja esitelee sen myyjälle. Myyjä tekee viime kädessä päätöksen kenelle puut myydään vai myydäänkö ollenkaan. On myös sellaisia tapauksia että mhy hoitaa kaiken työn, mutta silloin pitää olla sopimus myyjän kanssa. Valtakirjakauppa ei tarkoita sitä että ulkoistaa koko kaupan mhy:lle.

    Mhy on hyvä apu puunmyynnissä ja metsänhoidosta jos itsellä ei ole kokemusta asiasta. Siihen saumaan se organisaatiokin on luotu. Turha sitä on mustamaalata vaikka ei olisikaan asiakas.

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 104)