Keskustelut Metsänomistus MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 104)
  • MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

    Katselin pakkaspäivien kuluna Metsänhoitoyhdistysten kotisivuja,kovin olivat samalla muotilla ja yhtä vähällä tiedolla pihdattuja.Joulukuusi kätköilyä ja Krotian matkaa oli ajan kohtaisina uutisina.Pokara työkalu tarjouksessa kesän talven kanssa jäsenetuna.

    Ei yleensä valtuuston kokouksista mitään,mitä jäsen maksuksi tälle vuodelle esim. päätetty.Myös jäsenmäärän kehitys näkyy vain siten,jos muistaa aikaisemman luvun,voi nykyisestä laskea.yleensä kolmannes taitaa liki pudotusta olla, hehtaareissa neljännes.

    Muut voisivat otta Päijänteen mhy;kotisivuista mallia,sieltä voi lukea jäsen kattavuuden,jäsen maksun v.2016 ja ennakkotiedon kuinka yhdistys on sopeutunut ja pärjännyt ilman pakolista metsänhoitomaksua markkinataloudessa.Edellä mainittu yhdistys kertoo tekevänsä positiivisen tuloksen viime vuodelta,joten on onnistunut hyvin mukautumaan kilpailukykyisesti uuteen aikaan.

    Epäilen monen yhdistyksen tekevän jopa satojen tuhansien tappion.Päijät-Hämeen mhy:n sivuilta löytyy myös tietoa enemmän ,kuin yleensä.Toimintakertomus ja hintatietoa,myös tarjouksia.

    Liikevaihdoltaa nämä kaksi suurta Hämäläistä yhdistystä ei paljon eroa,mutta jäsenmaksun suuruus ja liiketulos eroavat.Toinen voitollinen ja toinen taitaa tehdä lähes puolen miljoonan tappion,eikä varmaa jää ainoaksi sillä saralla viime vuodelta.

    Lopuksi toteaisin,että plus tulokseen yltävät yhdistykset ovat osanneet ennakoida hyvin muutokset ja tulevaisuus näyttää valoisalta.Tappiollisten ryhdyttävä tehostamaan toimintaansa ja tarjottava metsänomistajille kilpailukysyisesti niiden kaipaamia ja tarvitsemia palveluita .
    i

  • Timppa

    Metsäkupsa tuossa edellä totesi luonnollisen tosiasian. Nimittäin sen, että isot puutaostavat firmat työllistävät luonnollisestikin ensiksi oman hankintaorganisaationsa. Sillehän joudutaan joka tapauksessa maksamaan palkka. Vasta toissijaisena toimittajana ja ruuhkahuippujen tasaajana tulee MHY.

    Onkin turha haikailla asiaan muutosta. Metsänhoitoyhdistyksien hankintapalveluilla on luonnollisestikin se oma paikkansa etenkin pienten ja/tai muuten ongelmallisten leimikoiden saamisessa markkinoille. Nimittäin pienikin hinta on parempi kuin pilata metsänsä hoitamattomuuden takia.

    Jovain

    Mm. Sehän pystykaupan korruptio olisi ratkaistu, jos teollisuuden metsäosastot toimisivat samalla tavalla, kuin Mhy:n korjuupalvelu toimii. Mhy:set kilpailuttavat puun ja korjuun erikseen, laskuttavat metsänomistajaa, (niin kuin kerrot) ja tekevät pitkäkestoiset sopimukset teollisuuden ja urakoitsijoiden kanssa. Näinhän ne toimivat teollisuuden metsäosastotkin periaatteessa, mutta kun ne eivät toimi. Kytkevät puukaupan ja korjuutyön kytkykaupaksi, jolla sulkevat puuhuollon vapaan kilpailun, varmistavat toimintansa puukaupassa monopoliasemassa, perivät kulujaan pimeästi, rajoittavat puun hinnan vapaata kehittymistä jne.

    Kirjoitat, kyllähän Mhy:n korjuupalvelua koskee samat määräykset puun toimituksesta kuin yhtiöitäkin. Jos nämä ehdot hinnan, mittauksen, laadun, puiden vastaanoton jne. osalta ovat yhteneväiset metsäosastojen vastaavan toiminnan kanssa, on näiltä osin vapaa kilpailu ja metsänomistajien puuhuollon järjestäminen mahdollista. Näinhän se tällä hetkellä toimiikin.

    Ei epäilystäkään, puukaupan ja korjuuhuollon harmonisointi edellyttää tämän suuntaista kehittämistä.

    Timppa

    En vieläkään tätä Jovainin ajatusmaailmaa ymmärrä. Väität ettei ole puuhuollossa ole vapaata kilpailua. Kuten tuolla edellä kirjoitin, noin korjuuyrittäjät vaihtuvat, jos joku on valmis tekemään halvemmalla. Varmaan sama koskee kuljetusyrittäjiä. Kyllä sitä vapaata kilpailuakin löytyy.

    Ainoat, jotka eivät vaihdu ovat puunostajat. Hehän ovat niitä avaintyöntekijöitä, joita ei voi korvata ostopalveluilla. Hyvä puunostaja on luonut suuren määrän luottamuksellisia asiakassuhteita ja ottaa toimessaan sekä myyjän että tietysti työnantajansa toiveet huomioon. Toiminta on tehokasta ja taloudellista. Eräskin hyvin tuntemani kertoi, että hänen toimialueellaan tehdään vähänlaisesti valtakirjakauppoja, koska monet metsänmyyjät tekevät kauppoja vain hänen kanssaan. Taas vasta uransa aloittanut kertoi, että joutuu tekemään paljon enemmän töitä kuin edeltäjänsä. Myös monet kaupunkilaismetsänomistajat pitävät tutusta palvelutoimiston yhdyshenkilöstä. Äitini möi perikunnan puita vielä yli 85-vuotiaana suoraan ja sai niistä myös hyvät hinnat. Hänelle oli tärkeää tavata ostajat, tarjota kahvit ja keskustella monista asioista. Nykyjärjestelmän muuttaminen törmäisi kyllä myös erittäin laajasti metsänmyyjäpuolen vastustukseen.

    On luonnollisestikin erittäin hyvä, että on sitten toisenlaisille myyjille tämä valtakirjasysteemi.

    Jovain

    Timppa hyvä huolesi on aiheellinen. Ei tässä olla puuttumassa puuhuollon kilpailuun, sen palveluihin, asiakassuhteisiin, organisaatioihin tai… Puuhuolto on toimiva systeemi. En ole toimivaa systeemiä minnekään hajottamassa tai purkamassa.

    Kysymys on korruptoituneesta pystykaupan järjestelmästä ja sen kehittämisestä, josta keskustellaan.

    Käsitykseni mukaan, muutokset pystykaupan järjestelmässä ovat hallinnollisia ja lähinnä puuta toimittavien organisaatioiden menettelytapoihin vaikuttavia, mutta eivät varsinaisesti ole muuttamassa puuhuoltoa ja se toimintatapoja miksikään.

    Itsekin metsänomistajana olen pyrkinyt hahmottamaan Metsänhoitoyhdistysten osuutta tässä muutoksessa ja koen sen merkittävänä.

    jees h-valta

    Kunhan Jovain selvität itsellesikin ensin että missä kohtaa se korruptio piileskelee siellä pystykaupassa?
    Tuosta korruptiosta on tullut jonkinlainen muotikirosana jota heitellään aivan minne tänne sattuu. Kuka korruptoi ja ketä?

    Puuhastelija

    En pidä kovinkaan huonona tuota pystykauppasysteemiä, kun sillä pystyy hyvin vertaamaan hintoja ja paremmin tietää etukäteen mitä leimikosta tulee rahaa. Valtakirjakauppojakin olen tehnyt yhdistyksen kanssa lähinnä semmoisista kohteista, joita olisi ehkä muille ollut vaikea saada kaupaksi. Nuissa valtakirjakaupoissa minua hieman ärsyttää, kun ei voi tietää paljonko on tilille tulossa rahaa, että voisi suunnitella omaa taloutta. Kuitenkin mielestäni yhdistyksen valtakirjakaupoille on paikkansa.

    Jovain

    Jesse! Teollisuus hallitsee yksityismetsien puukauppaa n. 90 % osuudella ja korjuuta samoin n. 90 % osuudella ja loput n.10 % ovat metsänomistajien hankintakauppoja ja tekemiä korjuuta. Mhy:n valtakirjakaupat ovat pystykauppoja ja ovat teollisuuden korjuupalvelun alaisia.
    Näin teollisuus hallitsee monopolin tavoin puukauppaa ja korjuuta. Se on valmis asetelma korruptiolle. Kilpailua ei ole ja metsänomistajat on pakotettu heikoille tässä teollisuuden hallitsemassa järjestelmässä lähes kaikessa.
    Teollisuus ei hyväksy samaa kauppatapaa, ei samaa korjuun logistiikkaa, hinnoittelua puulle ei korjuulle, mittausta (motomitta) ei. Puiden vastaanotto on erilainen. Jo yksistään alhaisella puun hinnalla ohjataan (pakotetaan) metsänomistajat tekemään pystykauppoja.
    Onhan se tämä hankintakauppa sellainen teollisuuden hylkykauppa jäännös, mutta edullinen teollisuudelle sekin, sillä saadaan ne hylkyleimikotkin vielä ja vielä metsänomistajien itsensä tekeminä?
    Tarkoitan tällä sitä, metsänomistajat kuvittelevat olevansa (jopa) huipulla, mutta käytännössä olemattomasta se on metsänomistajien lähdettävä, jos aikovat oikeuksiansa puolustaa.

    Timppa

    Etkö Jovain ole huomannut, että ”teollisuus” koostuu monista eri yrityksistä, jotka nykyään todella kilpailevat keskenään. Minäkin edelleen ihmettelen, että missä se ”korruptio” ihan käytännössä esiintyy.

    Jovain

    Ettei vaan Timpalla ole lukihäiriö, vai oiskoon tuo yskä päässyt yllättämään? Voi se olla ne saavutetut etuudet myöskin, on se niissäkin pidättelemistä.

    Jovain

    Sori Timppa, jouduin harhaan näin yksinkertaisessa asiassa kuin ”teollisuus”, sillä omassa kirjoittelussani tarkoitan teollisuudella aivan muuta. Tarkoitat puutavarayhtiöiden välistä kilpailua. Tottahan puutavarayhtiöt kilpailevat keskenään markkina osuuksista ja puun hinnasta, konemiehistä jne. Eihän pystykaupan järjestelmäkään toimi ilman kilpailua, mutta se kilpailu on osoitus myös siitä, miten korruptoitunut pystykaupan järjestelmä toimii tällä hetkellä. Järjestelmästä, jota kaikki teollisuuden puutavarayhtiöt noudattavat.
    Pystykaupan korruptio tulee metsänomistajien sulkemisesta järjestelmän ulkopuolelle. Pystykauppa on teollisuuden lanseeraama puukauppatapa (kytkykauppa), jolla metsänomistajat (kilpailija) suljettiin järjestelmän ulkopuolelle. Nämä ovat vaikeasti hahmoteltavia asioita, mutta ovat pystykaupan korruption lähtökohta.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 104)