Keskustelut Metsänomistus MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 104)
  • MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

    Katselin pakkaspäivien kuluna Metsänhoitoyhdistysten kotisivuja,kovin olivat samalla muotilla ja yhtä vähällä tiedolla pihdattuja.Joulukuusi kätköilyä ja Krotian matkaa oli ajan kohtaisina uutisina.Pokara työkalu tarjouksessa kesän talven kanssa jäsenetuna.

    Ei yleensä valtuuston kokouksista mitään,mitä jäsen maksuksi tälle vuodelle esim. päätetty.Myös jäsenmäärän kehitys näkyy vain siten,jos muistaa aikaisemman luvun,voi nykyisestä laskea.yleensä kolmannes taitaa liki pudotusta olla, hehtaareissa neljännes.

    Muut voisivat otta Päijänteen mhy;kotisivuista mallia,sieltä voi lukea jäsen kattavuuden,jäsen maksun v.2016 ja ennakkotiedon kuinka yhdistys on sopeutunut ja pärjännyt ilman pakolista metsänhoitomaksua markkinataloudessa.Edellä mainittu yhdistys kertoo tekevänsä positiivisen tuloksen viime vuodelta,joten on onnistunut hyvin mukautumaan kilpailukykyisesti uuteen aikaan.

    Epäilen monen yhdistyksen tekevän jopa satojen tuhansien tappion.Päijät-Hämeen mhy:n sivuilta löytyy myös tietoa enemmän ,kuin yleensä.Toimintakertomus ja hintatietoa,myös tarjouksia.

    Liikevaihdoltaa nämä kaksi suurta Hämäläistä yhdistystä ei paljon eroa,mutta jäsenmaksun suuruus ja liiketulos eroavat.Toinen voitollinen ja toinen taitaa tehdä lähes puolen miljoonan tappion,eikä varmaa jää ainoaksi sillä saralla viime vuodelta.

    Lopuksi toteaisin,että plus tulokseen yltävät yhdistykset ovat osanneet ennakoida hyvin muutokset ja tulevaisuus näyttää valoisalta.Tappiollisten ryhdyttävä tehostamaan toimintaansa ja tarjottava metsänomistajille kilpailukysyisesti niiden kaipaamia ja tarvitsemia palveluita .
    i

  • Jovain Jovain

    Ei tämä ole aikataulutuskysymys, eikä myöskään laatu tai mittauskysymys. Ostaja aikatauluttaa puutoimitukset tehtailleen ja määrittää laadun, niin kuin on tehnyt tähänkin asti. Ostaja toimii niin, riippumatta siitä, mitkä tahot puuta toimittavat. Ei metsänomistajat yhtenä puuntoimittajaorganisaationa tee poikkeusta tässä suhteessa. Puuhuollon logistiikka säilyy entisellään, korjuuyrittäjät myös säilyvät entisellään, menettelytavat vain muuttuvat.

    jees h-valta

    Hienoa teoriaa, käytäntö vain saattaa olla aika kaukana tuosta.

    Metsuri motokuski

    Niin jos sovelletaan tuota mhy:n korjuupalvelun loigiikkaa muihin yhtiöihin niin muutostahan on aika vähän. Kyllähän mhy:n korjuupalvelua koskee samat määräykset puun toimituksesta kuin yhtiöitäkin. Mhy toimittaa puuta joko tehtaalle, sahalle tai junaan tietyn aikataulun perusteella.

    Ainoa muutos on se että korjuun hinta erotellaan kauppahinnasta ja korjuu tulee periaatteessa ”isännän hankkimaksi” korjuuksi vaikka mhy:n korjuuorganisaatio sen tekeekin oman aikatulun mukaan. En ole varma mutta luulen että autokuljetusta ei näissä kauppahinnoissa kuitenkaan eritellä.

    Tässä se hyvä puoli että myyjä voi vähentää korjuuhinnan omassa verotuksessaan, joka on merkitävä etu. En näe etteikö yhtiöt voisivat jatkossa tehdä samoin että kauppahinnassa olisi selvästi merkitty korjuun ja ajon osuus. Jos siitä ei saa jatkossa verohyötyä niin olisihan se vaikka informaationa myyjälle.

    Tämä ei tarkoita sitä että myynnissä mentäisiin Vaarran tarkoittamaan traktorikorjuuseen sillä se on niin epävarma ja kutannustehoton tapa, että kukaan metsäyhtiö ja toimija ei kyseistä tapaa voi ottaa käyttöön.

    Timppa

    Tietystikään mikään firma ei julkista jotain yksittäistä hintatietoaan, esimerkiksi ei korjuukulujakaan. Siitähän sitten kilpailijat ja hankkijat voisivat tehdä omat johtopäätöksensä. Firmojen välillä myös kustannusrakenteet voivat vaihdella Sinänsä meikäläiselle sopisi tietojen julkistaminen, kun meidän leimikot ovat yleensä suuria ja hyvien teiden varsilla. Hinnat eivät taida aina kuitenkaan välttämättä noteerata kaikkia etuja, joten taidetaan vähän sponssata pienempiä myyjiä. ”Korruptionakin” tulee peräti kalenteri. Oleellista kuitenkin on, että pienten ja suurten myyjien metsistä puuta lähtee kaukomaillekin. Siitä kaikki hyötyvät.

    En kyllä ymmärtänyt, että mitä verotuksellista etua on korjuupalvelun hinnan vähentämisestä myyntihinnasta, joka on sen verran korkeampi.

    MHY:hän ei voi ottaa hintariskiä puun myyjän puolesta. Sillähän ei ole omia pääomia kattamaan tappioita, joita kaikessa liiketoiminnassa väistämättä joskus tulee. Toisaalta MHY ei voi tehdä laajoja toimitussopimuksiakaan, koska se ei omista puun puuta. Sitäkin ihmettelen, että kuinka pitkiä sopimuksia korjuu-urakoitsijoiden kanssa pystyy tekemään. Edelleen siis ihmettelen joidenkin intoa purkaa nykysysteemiä. Epäilemättä MHY:illä olisi harvennusleimikoissa oma mahdollisuutensa, koska ne eivät ole tarkkoja aikatauluista ja paikallisuus helpottaa yhteismyyntien järjestämistä. Mutta, mutta. Siinäkin tulee luultavasti kateus vastaan, kun kaikki leimikot eivät olekaan yhtä hyviä. Miten silloin tulot ja kulut jaetaan?

    Jovain Jovain

    Onhan se kiintoisa aihe tämä pystykauppa ja siihen sisältyvä perinteinen vastakkainasettelu. Selitellään mitä selitellään, saavutettuja etuuksia puolustellaan, mutta ei se vanhan puolustaminen vielä tarkoita uutta järjestelmää tai saavutettuja etuuksia siihen.

    Pystykaupan monopoli ja korruptio tai miksikä sitä nyt voidaankin kutsua, on eräänlainen ”jäävuoren huippu”, joka pitää sisällään vastakkainasettelulla saavutettuja etuuksia.

    Se, että noudatettaisiin normaalia puukauppatapaa ja puun korjuuta, sisältyy tähän pystykaupan järjestelmään etuuksia, joita mitataan ns. ”laillisina etuuksina”, mutta myös varastetaan metsänomistajilta korjuun yhteydessä.

    Pystykaupan järjestelmää on puolusteltu jopa kauppatavan helppoudella. Puuta myydään kertahinnoittelulla ja luotetaan siihen, että hinnassa on huomioitu myös kaupan arvo-osat. Usein käytäntö kuitenkin on toinen. Näin tapahtuu myös valvotuissa olosuhteissa. Kaupankäynti metsänomistajan puilla alkaa vasta sen jälkeen, kun nimet on saatu papereihin. Käytännössä jo puukaupan alusta alkaen ja viimeistään katkonnan yhteydessä. Eikä metsänomistaja voi aina olla varma, saako hän edes sitä, mistä kaupat on tehnyt.

    Niin kuin edellä on todettu (jätkä pätkät), Metsänhoitoyhdistysten on syytä olla avainasemassa metsänomistajien puukaupoissa ja korjuupalvelussa.

    Portimo

    Meillä pohjoisessa Riuotsi on lähellä. Mhy:n kautta osa puusta menee rajan taakse sahoille ja paperitehtaille sen mukaan, kuka maksaa parhaiten.

    Metsuri motokuski

    Tietääkseni mhy neuvottelee vuosittain oman korjuupalvelunsa puun myyntisopimukset. Yleensä sopimus tehdään vanhojen yhteistyökumppaneiden kanssa ja niissä neuvotteluissa vahvistetaan kiintiöt sekä puulle hinta. Korjuupalveluiden urakoitsijoiden kanssa tehdään pääosin vuoden sopimukset mutta olen kuullut myös useammankin vuoden sopimuksista.

    Tuo yhtiöiden välinen korjuuhinta ei ole mikään liikesalaisuus. Eri yhtiöiden korjuuhinta on hyvin tiedossa yrittäjäportaalla ja myös metsäpuolen yrittäjäjärjestö julkaisee niitä omilla sivuillaan. Ehkä se ei ole metsänomistajien tiedossa, mutta mitäpä ne sillä tiedolla tekevätkään. Puun yksikköhinta ja katkonta lienee tärkeimmät kriteerit.

    Tuosta Timpan mainitsemasta kateus kohdasta en kyllä osaa sanoa mitään sillä pääsosinhan korjuupalvelu työskentelee niillä ”paskaleimikoilla” jotka eivät ole menneet valtakirjakaupoissa kaupaksi. Mutta nekin on jonkun tehtävä.

    Timppa

    Mm:lle
    Eivät ne korjuuhinnat taida olla vakioita. Ainakin meillä päin vaihtui erään ison konsernin leivissä ollut korjuuyrittäjä, koska ei kuulemma pärjännyt hintakisassa. Puun ostajat olivat tilanteesta huolissaan ja surullisiakin vanhan yhteistyökumppanin puolesta.

    Edelleenkin ihmettelen sitä, kuinka MHY voi sopia joistakin toimitusmääristä, jos ei omista puita. Silloinhan vuoden alussa pitäisi kilpailuttaa riittävä määrä leimikoita ja sopia sitten metsänomistajien kanssa myynnistä ja puun kantohinta ja taas ostajan kanssa tienvarsihinta. Toimitaanko näin?

    Olettaisin, että mieluummin kyse on ns puitesopimuksista, jotka eivät sido lopulta enempää MHY:tä kuin esimerkiksi puita käyttävää sahaa. Kuitupuun osalta varmaan voidaan sopia ehkä sitovammin tienvarsihinta siihen SE:n ehdottamaan tyyliin, että kantohinnaksi jää tienvarsihinta vähennettynä korjuukuluilla. Joskus varmaan hyväkin joskus taas ei.

    kepa

    Pidetään vaan systeemit mahdollisimman yksinkertaisina jotka suuri osa metsänomistajista nytkin ymmärtää.Tahtoo nimittäin olla että kun toimivia järjestelmiä yleensäkkin ruvetaan sorvaamaan niistä tahtoo tulla vain äärimmäisen monimutkaisia ja hankalia.
    Kyllähän nytkin pystytään tekemään hankintakauppaa joista voi puut kaupata kelle haluaa ja kaikki kulutkin saa selville.
    Mutta itsekkin myyn isohkoja leimikoita pystykaupalla joihin liitän monasti myös samaan kauppaan huonompia rääseiköitä joista kuitenkin saan huippu hinnan muitten mukana.Jos niitä rupeaa oikeilla korjuukustannuksilla myymään niin hinnat jäis varsin huonoiksi.

    Metsäkupsa Metsäkupsa

    Meillä yhdistys tekee toimitusmääräsopimukset puunkäyttäjien kanssa, yleesä vuoden sopimus,jonka jälkeen korjuupalvelu tietää mikä on hinta.On toimituskauppoja sahan/tehtaan laanille toimitettuna ,tai tienlaitaluovutuksella.

    Ongelmia tuottaa usein sopimushinta,jonka puunjalostajat ovat valmiita maksamaan.Jos toimitushinta alhainen,silloin korjuukulujen jälkeen metsänomistajan siivu ohenee.Myös kuitupuun toimitusosoitteet usein kivenalla.Suomessa kolme suurta kuidunkäyttäjää,joista kaksi tällä hetkellä suhtautuu nuivahkosti yhdistysten korjuupalvelun hakkuista tulevaan puuvirtaan.

    Puusta kun pulaa,silloin on hyvä sauma mhy:n korjuupalvelulla toimia ja hintakin kilpailukykyinen.Mutta kun puuta tarjolla muutenkin,silloin isot firmat saavat puut oman hankintaorganisaationsa kautta.Samalla myös epäsuorasti näytetään kaapin paikka,ken puuvirtoja Suomessa tällä hetkellä ohjailee.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 104)