Keskustelut Metsänomistus MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 104)
  • MHY:kotisivut/ Metsänomistajat

    Katselin pakkaspäivien kuluna Metsänhoitoyhdistysten kotisivuja,kovin olivat samalla muotilla ja yhtä vähällä tiedolla pihdattuja.Joulukuusi kätköilyä ja Krotian matkaa oli ajan kohtaisina uutisina.Pokara työkalu tarjouksessa kesän talven kanssa jäsenetuna.

    Ei yleensä valtuuston kokouksista mitään,mitä jäsen maksuksi tälle vuodelle esim. päätetty.Myös jäsenmäärän kehitys näkyy vain siten,jos muistaa aikaisemman luvun,voi nykyisestä laskea.yleensä kolmannes taitaa liki pudotusta olla, hehtaareissa neljännes.

    Muut voisivat otta Päijänteen mhy;kotisivuista mallia,sieltä voi lukea jäsen kattavuuden,jäsen maksun v.2016 ja ennakkotiedon kuinka yhdistys on sopeutunut ja pärjännyt ilman pakolista metsänhoitomaksua markkinataloudessa.Edellä mainittu yhdistys kertoo tekevänsä positiivisen tuloksen viime vuodelta,joten on onnistunut hyvin mukautumaan kilpailukykyisesti uuteen aikaan.

    Epäilen monen yhdistyksen tekevän jopa satojen tuhansien tappion.Päijät-Hämeen mhy:n sivuilta löytyy myös tietoa enemmän ,kuin yleensä.Toimintakertomus ja hintatietoa,myös tarjouksia.

    Liikevaihdoltaa nämä kaksi suurta Hämäläistä yhdistystä ei paljon eroa,mutta jäsenmaksun suuruus ja liiketulos eroavat.Toinen voitollinen ja toinen taitaa tehdä lähes puolen miljoonan tappion,eikä varmaa jää ainoaksi sillä saralla viime vuodelta.

    Lopuksi toteaisin,että plus tulokseen yltävät yhdistykset ovat osanneet ennakoida hyvin muutokset ja tulevaisuus näyttää valoisalta.Tappiollisten ryhdyttävä tehostamaan toimintaansa ja tarjottava metsänomistajille kilpailukysyisesti niiden kaipaamia ja tarvitsemia palveluita .
    i

  • pihkatappi

    Toimitus sopimuksista se on kiinni. Jos sopimuksissa on pelivaraa, eri pituuksia paljon ja laatu tyvet yms. niin korjuupalvelulla saa lisä hintaa. Toisaalta toimitus sopimuksissa voidaan haluta tiettyjä mittoja ja yhdistykselläkin voi niistä olla pula.

    jees h-valta

    Jos metsä on oikein laitettu kasvuun päätehakkuulta ei pitäisi pikkutukkia tulla lainkaan. Aivan turha hegemonioida sen perään.

    pihkatappi

    Niinhän se on, itse en myy päätehakkuuseen pikkutukkia. Ja aikoinaan tuttu ostomieskin sanoi että sellaista kauppaa hän ei sinun kanssa tee että päätehakkuussa olisi pikkutukkia. Mutta kyllähän sitäkin tehdään, että otetaan pikkutukki latvasta ja vielä lyhyt kuitu.

    Metsuri motokuski

    No ei se nyt ole noinkaan. Sehän riippuu ihan minkä kokoista puuta on päätehakkuussa. Jos on paljon riukuuntunutta ja kooltaan pienikokoista niin voi olla että pikkutukki on ihan järkevä valinta. Mutta jos on perinteinen järeäpuustoinen aukko niin ilman muuta jos pikkutukki otetaan saattaa tukkiosuutta siirtyä pikkutukkiin.

    Tuo pikkutukin ottamattomuus tai otettavuus on paljon kiinni puustosta.

    Jovain

    Muutoksen myötä Mhy:n toiminta edellytykset ja neuvotteluasema ovat vahvistuneet ja sen myötä sopeutuminen uuteen tilanteeseen on alkanut. Ei epäilystäkään tulevasta kehityksestä, Mhy:n korjuupalvelu tulee lisääntymään.
    Myönteisestä kehityksestä ja siihen kohdistuvasta vastustamisesta huolimatta, tässä yhteydessä olisi syytä toteuttaa puukaupan ja korjuutyön harmonisointi.
    Olisi saatava aikaiseksi yksi yhdenvertainen järjestelmä, puiden vastaanotto ja mittaus kaikille osapuolille. Yksi yhdenvertainen puukauppatapa ja yksi yhdenvertainen korjuupalvelu kaikille. Järjestelmä, jossa Mhy:set ja muut vapaat puuta välittävät organisaatiot toimivat yhdenvertaisina toimijoina metsäosastojen kanssa.

    Metsuri motokuski

    Jovain: Laitappa esimerkki kuinka haluat että nuo mainitsemasi kohdat toteutuvat. Et varmaankaan tarkoita että korjuupalvelun malli olisi se tavoitetaso. Sehän kun on periaatteessa ihan sama kuin muillakin yhtiöillä. Ainostaan korjuun osuus laskutetaan erikseen metsänomistajalta, mutta korjuupalvelunyritykset tekevät kuitenkin hakkuusopimuksen yhtistysten kanssa.

    Jovain

    Metsuri motokuski, ei se ole periaatteessa eikä käytännössä sama kuin….
    Kiinnität huomiota ihan oikeisiin asioihin. Näin se pitääkin olla kuin esität. Palvelusta laskutetaan palvelun saajaa. Näin sen pitäisi olla myös teollisuuden pystykaupassa. Myös siellä pitäisi laskuttaa palvelun saajaa, eli metsänomistajaa.
    Pystykaupassa noudatetaan tilitysmallia, jossa mallissa korjuun kustannukset peritään puun hinnasta. Siinä mallissa ei laskuteta ja jos laskutettaisiin, voidaan perustellusti kysyä, ketä laskutettaisiin? En tunne yksityiskohtia, mutta lähden siitä, että lasku kuuluu metsänomistajalle. Tällaisessa kytkykaupassa palvelun saaja menettää helposti palvelun saajalle kuuluvat oikeutensa.
    Eivät ne tällaiset hämärähommat kytkykaupat ja pimeät tilitykset nykyaikana sovi maksuksi palveluista, eivätkä varsinkaan puukaupassa, jossa metsänomistaja ei tiedä maksamiensa palvelujen perusteita.
    Kyllä siinä tässä asiassa paljastuu mm. tämän tyyppisiä asioita, josta syystä Lauri Vaara esittää pystykauppajärjestelmän purettavaksi korruptoituneena ja esittää siirtymistä avoimeen malliin. Yhden puukauppatavan ja korjuupalvelun malliin, jossa puuhuollon toimijat välittävät puuta teollisuudelle, yhdenvertaisina toimijoina ja yhdenvertaisilla toimitusehdoilla.

    jees h-valta

    Tyytyväiset metsänomistajat eivät tarvitse uusia tuputuksia vaan tekevät kauppaa selkeimmällä ja helpoimmalla tavalla kuten tähän astisestikin. Jovain, siitä vain, teet kauppaa vaikka pienviljelijäyhdistyksen kanssa hakkuuttamalla mutta suurta muutosta ei ole tulossa koska kukaan ei lähde tuolle linjalle temppuilemaan. Ei ainakaan yksikään koneurakoija.

    Timppa

    Otetaanpa esimerkki maataloudesta. Kun maidon tai lihan tuottaja myy tavaraansa meijerille tai teurastamolle, niin kuljettaako hänen kustantamansa auto tuotteet jalostuslaitokseen. Eipä taida tehdä. Eikä se maajussikaan tiedä kuljetuskustannuksia. Ja autotkin kulkevat tuotantolaitoksen aikataulun mukaan.

    Mitä seuraisi, jos joka tilallinen alkaisi neuvotella autoilijoiden kanssa ja kuljetuttaa tuotteensa omaan laskuunsa? Jokainen ymmärtää, että siinä olisi seurauksena kaaos tuotantolaitoksissa. Joskus tavaraa puuttuisi joskus olisi taas liikaa. Kuljetuskustannukset nousisivat, kun autoilijoiden pitäisi käyttää aikaansa maajussien kanssa neuvotteluun eikä reittejäkään pystyisi optimoimaan. Ja tietysti riskinä olisi sekin, ettei halukkaita autoilijoita jatkossa löytyisi..

    Aivan sama tilanne olisi metsäteollisuudessa, jos metsänomistajat joutuisivat organisoimaan puunsa määräpäivänä tienvarteen ja vieläpä niin, että aikataulu sopisi eri tuotantolaitoksille. Kyllä olisi melkoinen kaaos. Kyllä siinä metsän tuotto romahtaisi ja ulkolaiset puunmyyjät nauttisivat.

    Metsuri motokuski kyseli Jovailta, miten asiat pitäisi järjestää. Ei tuo edellä oleva vastaus kyllä asiaa tainnut selventää.

    Minusta nykyinen metsänhoitoyhdistysten toimenkuva on kohdallaan. Hoitotöillä turvataan metsien tulevaisuus. Puukaupoissa autetaan halukkaita. Korjuupalvelut auttavat paikallisten piensahojen toimintaa, joiden ei tarvitse panostaa omaan hankintaan. Sopivissa kohteissa metsänmyyjällekin voi joku ylimääräinen euro jäädä. Tietysti joskus saattaa olla ainoakin keino saada pieniä leimikoita kaupaksi.

    A.Jalkanen

    Kuten aiemminkin on tässä ketjussa tuotu esille, yksi oleellinen syy, miksi puun korjuun tilaaja on nykyisin puun ostaja eikä myyjä, on se, että palvelun tilaaja myös määrittää palvelun sisällön, eli hakkuun ajankohdan sekä tehtaalle toimitettavan puun laadun ja mitat. Puun käyttäjälle lienee suuri merkitys sillä, että raaka-aine tulee juuri oikeaan aikaan, oikeaan paikkaan, oikean laatuisena – erityisesti tukkikaupassa.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 104)