Keskustelut Metsänomistus Mhy-laki toteutuu suunnitellusti….

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)
  • Mhy-laki toteutuu suunnitellusti….

    Kovin hiljaista on porukka täällä ollut noinkin tärkeän asian suhteen. Aikataulut kuitenkin pitivät ja valmista alkaa tulla.
    Eli pakkomaksuhan poistuu jo vuoden vaihteesta ja kaikki muukin lähes suunnitelman mukaan 2015 alusta.
    Täälläkin eräät hurjan varmasti olivat sitä mieltä ettei toteudu eikä ainakaan vielä pitkään aikaan. Olisi mukava kuulla tuntoja heiltäkin. Tuli vain mieleen kun eilen olin yhdistymiskokouksessa ja tulevaisuus enempi kuin auki ja ammollaan. Yhdistymisetkin pelastaa jos pelastaa. Ammottava aukko rahan puolelle ainakin.
    Vanhastaankin repaleisia yhdistyksiä jo. Miten eletään sillä edunvalvonnalla?

  • jees h-valta

    Nopeaa uudistusta juuri kuten ammattimies yllä päätteli.
    Mutta kun noissa kokouksissa ei voi välttyä todella taantuneelta ja pysähtyneeltä mielikuvalta, ei vaikka kuinka yrittäisi. Jotenkin tuntuu että uskallus on nolla ja tyhjä on polla.
    Ja kenttätyön kritisointiakin kuului jo nytkin vaikka asioita varmaan hiukan on hoidettukkin. Nyt kun yhdistymiset tuo saman kassan päälle pilvin pimein porukkaa eri mhy:stä ja pelko on jo muutenkin persvärkissä niin mitä tästä tulee?
    Ammattimies on optimisti ja niin yritän minäkin olla mutta …..

    Puun takaa

    Metsänhoidolle tapahtuu nyt samaa kuin julkiselle terveydenhoidolle on jo tapahtunut.
    Suomessa on jo runsaasti paikkakuntia, joissa ei enää ole terveydenhoitopalveluita.
    Niillä joilla on varaa, hakevat palvelut yksityisiltä, mutta vähävaraiset jäävät ilman asianmukaista hoitoa.
    Valitettavaa, mutta täyttä totta nyky-Suomessa.

    jees h-valta

    Onkohan vähävaraisillakin metsää puuntakunen?
    Eikö tunnu vertaus hiukan ontuvalta kuitenkin. Toki samaa mieltä että loppuu mikä loppuu mitä todennäköisemmin mutta koskeekohan kuitenkaan vähävaraisia?

    Puun takaa

    Eihän ihmisten terveydenhoitoa ja metsänhoitoa voi sellaisenaan rinnastaa, mutta tuleva kehityskulku tulee kyllä noudattamaan samantapaista rataa.
    Tähän asti olemme tottuneet siihen, että metsillä on jonkinlainen arvo lähes jokapuolella valtakuntaa.
    Samoin olemme tottuneet siihen, että pienempiä ja syrjäisempiäkin metsäpalstoja on hoidettu edes jollakin tavalla.
    Jatkossa tulevat nolla-alueet laajenemaan ja uuden metsälain sallimien ”uus-määrämittahakkuitten” jäljiltä pilattuja metsiä ei välttämättä hoida enää kukaan, etenkään jos ne sijaisevat syrjäisemmillä alueilla.
    Mhy-laikiuudistus on vain yksi pieni osa tätä kurjistumiskierrettä.
    Yksi merkittävämpi on parhaillaan käynnissä oleva satojen siltojen painorajoittaminen. Se jos mikä lisää syrjäalueiden kurjistumista,
    kun uusilla suuremmilla rekoilla ei enää pääsekään kuljetuksia tekemään.

    Gla

    Määrämittahakkuut olivat sen ajan käsitys metsätaloudesta. Nykyään tiedetään, miten metsiä hoidetaan kestävällä ja tuottavalla tavalla. Miksi siis omistajat uuden lain aikana tuhoaisivat tieten tahtoen omaisuutensa? Toki nykyäänkin näin jossain määrin tapahtuu, kun esimerkiksi taimikot jätetään hoitamatta. Yksilöimättä enempää syitä rästeihin, todennäköisesti kyse on eri asiasta kuin tietoisesta pienaukojen uudistamisvelvollisuuden laiminlyönnistä.

    Puun takaa

    Pienaukoista puhuttaessa minua kiinnostaa eniten se, kuinka monta 0,3 hehtaarin pienaukkoa voi tehdä esim. 10 hehtaarin alalle?
    Samoin kuin se, mitkä ovat pienaukkojen väliin jätettävillä kaistaleilla puustolle asetettavat vaatimukset?
    Tätä ilmeisesti selvitellään parhaillaan.
    Mielestäni nämä ovat aivan ratkaisevan tärkeitä asioita.
    Metsälakivalmistelua on tähän asti leimannut vapauden hurmos niin paljon, että vasta nyt ollaan heräämässä elämän realiteetteihin.

    Gla

    Hurmos kuvaa hyvin henkeä, jolla tässä asiassa on edetty. Merkittävä syy muutokseenhan on se, että nykyinen laki perustuu taloudellisesti kestämättömään määreeseen eli puun kuutiomääräiseen tuotavuuteen. Talousmetsässä kriteerinä on kuitenkin euro. Esimerkiksi eduskunnan keskustelussa en huomannut kenenkään noteeranneen tätä asiaa, puhuttiin vain vapaudesta ymmärtämättä sen taustoja.

    Huomio on kiinnittynyt aivan toisarvoiseen asiaan. Toisaalta kun nykyinen laki on Lipposen sateenkaaren aikaansaannos vuodelta -96, haluttomuus korostaa tehtyä munausta on ymmärrettävä. Tiedä, vaikka Kepu ja MTK olisivat nekin olleet lain takana samanlaisella yksimielisyydellä kuin uudenkin lain suhteen ollaan.

    Puun takaa

    Pienaukko onnistuu, jos siellä on ennen hakkuuta olemassa riittävästi taimia ja niiden pituus on yli metrin.
    Muussa tapauksessa on odotettavissa vain heinää, vadelmaa ja pihlajaa, ja niitä hirviä.
    Minulla on sattumalta kolme vuotta sitten hakattu 0,3 hehtaarin pienaukko.
    Oli tarkoitus ottaa siitä kuvia, mutta sade pääsi yllättämään.
    Hoidetusta hieskoivikosta ehdin kuvat ottamaan ennen sadetta.

    Santtu

    Kumoamalla laki Metsänhoitoyhdistyksistä viiden vuoden päästä tai mieluummin heti käynnissä olevan eduskuntakäsittelyn aikana metsänomistajat pääsevät itse hallitsemaan omia metsänhoitoyhdistyksiään niin kuin normaaleissa muissakin yhdistyksissä yhdistykten osakkaiden kokous käyttää yhdistyksen ylintä valtaa.

    Toivottavasti valiokunta käsittelyissä nähtäisiin, miten tarpeeton Laki Metsänhoitoyhdistyksistä on ja lopullisessa eduskunnan käsittelyssä laki kumottaisiin tarpeettomana ja joiltain osin metsänomistajien oikeuksia loukkaava. Metsäpoliittiset tehtävät ei kuulu meidän metsänomistajien maksettaviksi, jos ne vielä sattuvat olemaan vastaan meitä metsänomistajia, kuin tähän asti MTK järjestö on seikkaillu Metsänhoitoyhdistysten sisällä Metsänomistajien liittojen avulla.

    Minä en ossaa eppäillä, että Metsänhoitoyhdistykset ei pärjäisi vapailla metsäpalvelumarkkinoilla. Metsänhotoyhdistysten tehokkuuden nosto on tärkeimpiä, mikä vaikuttaa Metsänhoitoyhdistysten pärjäämiseen tulevassa ja näin voidaan myös uskoa palauttaa Metsänomistajien keskuuteen, mikä horjui MTK järjestön sekaantuessa metsänhoitoyhdistyslaki prosessin kulkuun. MTK kannaattaa metsänomistajien pitää kaukana, ettei vaan MTK pääse hallinnossa ajamaan omia etujaan.

    Metsänomistajien vaatimus koko lain kumoamisesta on otettu huomioon hallituksen esityksessä: Kuiten Hallitus esityksessään….
    Erityislain säilyttämisen tarvetta arvioidaan viiden vuoden siirtymävaiheen jälkeen. Tämä auttaa Metsänomistajia säilyttämään päätösvallan Metsänhoitoyhdistyksissä 🙂

    Viiden vuoden päästä laki on kumottavissa aivan luonnollisesti, jos ei nyt jo eduskunta käsittelyssä. Tämä on ehdottomasti oikeansuuntaista hallintovallan käyttöä lain avulla. Metsänomistajia ei lailla hallita, eihän muitakaan yhdistyksiä 🙂

    jees h-valta

    Santtukin on optimisti että mhy:t pärjäävät vapailla markkinoilla mutta onko santtu mahtanut tutustua jo nykyiseen palvelutarjontaan ja palveluaktiviteettiin muissa kuin mhy:ssä?
    Kun ero alkaa olla kuin yöllä ja päivällä en oikein ihmeisiin usko.
    Kun koko toimihenkilöpopulaa ei voi vaihtaakkaan ja isoin osa kärkkyy vain jatkoaikaa että pääsee alta pois eläkkeelle.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 12)