Keskustelut Puukauppa Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 407)
  • Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

    Merkitty: 

    Kilpailutin leimikkoni Mhy:n kautta. Kävimme toimihenkilön kanssa tarjouksia läpi ja minua ihmetytti että viereisessa huoneessa istuva toinen toimihenkilö oli myös jättänyt Mhy:n oman tarjouksen joka osoittautui niukasti parhaimmaksi. Kanssani asioinut toimihenkilö kehui vuolaasti heidän omaa korjuupalveluaan (Hakkuujälki ja katkonta).  Homma alkoi hieman haiskahtamaan, otin valtakirjan pois ja jätin leimikkoni sillä kertaa myymättä, jatkossa kilpailutan leimikkoni itse ja asioin suoraan ostajien kanssa. Onko tälläinen toiminta kuinka yleistä ja onkohan se ihan laillistakaan? Paskamaku jäi.

  • mehtäukko

    Jovain avebellan kommenttiin..: ”Vaikea on uskoa että puutavarayhtiöt tai Metsänhoitoyhdistys harjoittaa kyseistä toimintaa. Eli pidetään hyväksyttävänä, että metsänomistajia kusetetaan…” Ja seuraavaksi :

    ”Ei näistä tapauksista ole päästy eroon vielä tänäkään päivänä. Kulisseissa puut vaihtavat omistajaa ja palstalla pistetään mieluummin uunoiluksi, kuin että puututtaisiin…”

    Mitä näillä kommenteilla Jovain tarkoittaakaan? Kumoaako toinen toisen?”

    ”Puukaupassa toimii myös harmaat markkinat, pitäisin sitä myös maan tapana.” Missä tuollaista on esiintynyt, vai onko Jovain ollut osallisena?

    Reima Ranta

    Siitä lienee noin parikymmentävuotta, kun vallankäyttö ja vallan väärinkäyttö metsissä nostettiin pöydälle. Mielivallan käyttäminen syystä tai toisesta puolustuskyvyttömiä metsänomistajia kohtaan oli aivan yleistä. MHY:kin  miellettiin yleisesti lainvalvojaksi, jolla on määräysvalta. Sama taho kun vielä tuotti metsänhoidon palveluja, niin lopputulema on helppo ymmärtää.

    Mielenkiintoista luettavaa oli aikanaan valtiontalouden tarkastusvirastolle tehty pohdinta aiheesta ja siitä annetut lausunnot. Yritin silloin lähestyä mm. Keskustapuoluetta, että eikö teidän tulisi asiassa tehdä jotakin. Kuvittelin Keskustapuolueen ajavan metsänomistajan etua.  Vastauksena oli täystyrmäys. (mm. Kalli)

    Nyt voi tietysti vain tyydytyksellä todeta, että siitä lähtenyt prosessi kaikesta huolimatta on johtanut toimintaympäristön perusteelliseen uudistumiseen.

    Jovain Jovain

    Miksei toimintaympäristöä voisi pyrkiä kehittämään edelleen. Nykyisellään tiimien vastuulle jää aika paljon. Puukaupassa on huono yhdistelmä, jos ostomies sopimusurakoitsija ja ”elinkeinotoiminta” sattuvat samoihin kansiin. Tai jos vastaavasti mhy:n toiminta koetaan puolueellisena.

    Olisikohan noin periaatteessa siinä suurtakaan eroa, toimittaako puut teollisuudelle metsäosaston sopimusurakoitsija tai mhy:n korjuupalvelu tai muu vastaava taho. Teollisuus valvoo ja ohjaa vastaan ottamiaan puita joka tapauksessa.

    Tällä hetkellä ohjaukseen tarvitaan vielä erilliset sopimukset, teollisuudelle omansa ja metsänomistajille omansa. Voisi mennä samallakin sopimuksella. Mistä löytyisi ratkaisu tähän.

    Voisiko siinä olla mitään järkeä, jos teollisuus kilpailuttaa korjuun ja ostaa puuta hinnalla X, niin kuin tekee tälläkin hetkellä.

    mehtäukko

    Tuo ”yhdistelmä” on vuosikymmenten aikana hioutunut kehityksen tulos. Kun on kuitenkin kysymys isoista rahoista, sopimuksista ja velvoitteista moneen suuntaan, eihän klusterin metsäosastot kerta kaikkiaan voi muuta. Se liiketoiminta on varminta pitää omissa näpeissä. Myhistyksen korjuuseen tai muihun vastaaviin ei voi olla luottamista. Ja mahdollisesti toimitetut kalikat kun vastaanotossa todetaankin epäkurantiksi, on myöhäistä alkaa haukotella.

    Jätkä

    Teollisuuden pitää ostajana ja käyttäjänä päästä ohjelmoimaan puunhankintansa niin, että varastoa on sopivasti ja sen korjuu on ohjelmoitu niin, että raaka-ainevirta tehtaalle kestää kaikki mahdolliset muutokset.

    Suuri toimittaja – Metsähallitus, on tehnyt tarkan aikataulun mukaan hakkuut ja puiden toimitukset tehtaalle laatukriteerien mukaan. Näin ollen ostaja pääsee huomattavasti helpommalla sen osuuden suhteen, kun ei tarvitse kinata jokaisesta leimikosta, laadusta, aikataulusta, eli ostohenkilöillä on sen suhteen vähemmän töitä ja murhetta.

    MHY: n pitää olla iso ja vahva, että sen toimitusvarmuus nousee lähellekään samaa tasoa.

    Firmojen omat organisaatiot toimivat myös niin, että tavara on sitä, mistä on kauppakin tehty, eikä lopu kesken. Joku Äänekoskikin tarvitsee niin paljon puuta, että jos raaka-ainevirta tehtaalle pysähtyy, ei mistään löydy niin isoa puutavaravarastoa, että esim kuukauden tarve mahtuisi siihen. Lisäksi kesäaikaan niin pitkä varastointi heikentää raaka-aineen laatua ratkaisevasti.

    jees h-valta

    Mhy:n kasvu ”isoksi ja vahvaksi” on jätkän haaveita jolle ei enää ole perusteita. Miten pieniä metsäpirstaleita omistavat mhy:n jäsenet voisivat saada tuosta edes hiukankaan merkittävän toimijan. Mitä pienempi metsätila sitä änkyrämpi omistaja ja puun myyjä. Sen olen jo aikaa kuullut markkinoilta. Varsinkin kun ikäluokat vielä huononee ei tule mitään. Täysin lopetusvalmis koalitio kymmenen vuoden sisään.

    Jovain Jovain

    Voihan se olla, että paineet lopulta nousevat niin suuriksi, että metsänomistajalle löytyy tila puuhuollossa. En usko lainkaan siihen, että teollisuus onnistuu pidättelemään loputtomasti metsänomistajia, tuskin se on tarkoituskaan. Tällä hetkellä saldo niistä isoista rahoista on 98.5 % teollisuuden hyväksi, eli metsänomistajien osuudeksi jää valitettavat 1.5 % hankinnan osalle.

    Kysymys on todella isoista rahoista, onhan teollisuuden omankin ilmoituksen mukaan korjuun kustannukset yli puolet puun hinnasta. Ja kysymyshän on metsänomistajan rahoista, joilla puuhuoltoa pyöritetään. Mitä kilpailua se sellainen kilpailu on, jossa metsänomistajien rajoitetulla hankintalisällä kilpailutetaan pystykaupan korjuun kustannuksia vastaan tai kilpaillaan mehtäukon väittämillä epäkuranteilla kalikoilla laatua vastaan. Samat laatuvaatimukset ne on metsänomistajallekin.

    Omassa toiminnassani pyrin huolehtimaan siitä, että maksan korjuun, olipa kysymys sitten omasta varatusta osuuskunnan tai yhtiön sopimusurakoitsijan korjuusta. Monelle puunostajalle järjestely myös sopii. SE:nkin olisi syytä hakea vaihtoehtoja metsänomistajan varalle, eikä vaan pelata niillä metsänomistajan isoilla rahoilla siellä meittin metsässä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Paljonko Jovain tienaat kun maksat itse korjuun? Sen tiedon verran ainakin.

    Jovain Jovain

    Tienaan esimerkiksi elinkeinon itselleni, joka toistaiseksi näillä puukauppa järjestelyillä on estetty.

    Visakallo Visakallo

    Paljonko prosenteissa enemmän Jovainilla on tällä järjestelyllä jäänyt viivan alle?

Esillä 10 vastausta, 61 - 70 (kaikkiaan 407)