Keskustelut Puukauppa Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 407)
  • Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

    Merkitty: 

    Kilpailutin leimikkoni Mhy:n kautta. Kävimme toimihenkilön kanssa tarjouksia läpi ja minua ihmetytti että viereisessa huoneessa istuva toinen toimihenkilö oli myös jättänyt Mhy:n oman tarjouksen joka osoittautui niukasti parhaimmaksi. Kanssani asioinut toimihenkilö kehui vuolaasti heidän omaa korjuupalveluaan (Hakkuujälki ja katkonta).  Homma alkoi hieman haiskahtamaan, otin valtakirjan pois ja jätin leimikkoni sillä kertaa myymättä, jatkossa kilpailutan leimikkoni itse ja asioin suoraan ostajien kanssa. Onko tälläinen toiminta kuinka yleistä ja onkohan se ihan laillistakaan? Paskamaku jäi.

  • jees h-valta

    Sitä ei todella ole sekoitettu sitä pakkaa millään sököpakalla!

    Metsuri motokuski

    Vaikka täällä aiemmin arvostelin mhy:n toimintaa niin onhan se parempi metsänomistajalle että mitä enemmän toimijoita sitä parempi se on.

    Täytyy vain muistaa että kukaan ei tee tätä hommaa toisen puolesta tai toisen hyväksi hyväntekeväisyydestä. Jokaisessa tapauksessa on liiketoiminta kyseessä ja mahdollisumman hyvä taloudellinen tulos. On sitten kyseessä kanta-asiakkuus tai valtakirjakauppa.

    oksapuu

    Jep jep…

    Mhy on toimija muiden joukossa. Itse tein valtakirjakaupan kun erikoispuulle löytyi ostaja ja vanhaa (hinta) kauppaa oli jäljellä. Olen ihan tyytyväinen…

    Yksi uuno 🙂 …

    avebella

    Itse kilpailutin muutama vuosi sitten 700m3 kaupan pikitien varresta kesä kohde. Tarjouksen otin kahdelta suurelta toimijalta, toinen firma ei osta juurikaan paikkakunnalta mutta näin hyvä kohde niin tekivät tarjouksen joka oli huomattavasti parempi tukissa 5€ kuidussakin 1.5. Mutta olennaista tässä kilpailutuksessa oli että toinen fima kyseli viikon päästä että koska paperit tehdään, siihen totesin että kilpailijalla on huomattavasti parempi hinta ja katkonta jolloin ostomies totesi ”että en tiedä tuon firma hintoja” johon totesin että ei sinun kuulukkaan. Tuosta jäi kyllä pikkasen p… maku suuhun.

    Jovain Jovain

    Vaikea on uskoa että puutavarayhtiöt tai Metsänhoitoyhdistys harjoittaa kyseistä toimintaa. Sen estää luottamuksen säilyttäminen ja tiettyjen toimintatapojen noudattaminen puukaupassa. Kysymys jää helposti tiimien toiminnaksi ja osoittautuu epäluottamustilanteissa jopa henkilökohtaisen edun tavoitteluna. Jää uupumaan jostain, kuutioista tai kaupan ehdoista, joista kauppakirjalla on sovittu, eli toimitaan toisin. Kauppakirjaa voidaan pitää myös raamisopimuksena muulle toiminnalle.

    Jovain Jovain

    Eli pidetään hyväksyttävänä, että metsänomistajia kusetetaan. Ei näistä tapauksista ole päästy eroon vielä tänäkään päivänä. Kulisseissa puut vaihtavat omistajaa ja palstalla pistetään mieluummin uunoiluksi, kuin että puututtaisiin. On uskaliasta tehdä puukauppaa esim. yhtiön tiimin kanssa, jonka taustalla harjoitetaan elinkeinotoimintaa. Tai hyväksyä korkein tarjous ja menettää samalla kolmannes puumäärästä ja vielä puutavaralajeihin kohdistuvat saikkaroinnit siihen päälle.

    Puukaupassa toimii myös harmaa talous, pitäisin sitä myös maan tapana. Kuka tietää paljonko puuta liikkuu näillä markkinoilla. Eivät ainakaan näy tilastoissa ja metsänomistajan tilinauhalla.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Jos omistaa tuoreen metsäsuunnitelman, ennen puukauppaa arvioidut ja toteutuvat puumäärät näyttävät (äskettäisen kauppani perusteella) olevan aika jämptisti lähellä toisiaan. Metsäsuunnitelma tuntuu kalliilta, mutta saattaa hyvän puustoarvion takia kannattaa maksaa. Erityisesti jos on tarkoitus tehdä sukupolvenvaihdos, niin kannattaa teettää suunnitelma – siinä saa melkein kaupan päälle tila-arvion.

    Ellei suunnitelmaa ole tai jos se on vanha, saattaa isoa leimikkoa myydessä kannattaa teettää leimikko ihan vanhaan malliin maastokäynnin kanssa, niin tietää mitä ja kuinka paljon on myymässä.

    Huono kello kauas kiirii… Toivottavasti mhy-ketjussa ollaan ryhdistäydytty eikä näitä epäselvyyksiä enää tulisi. Mhy:n rooli puun välittäjänä myyjän ja ostajan on selkeä ja siinä roolissa sen olisi hyvä pysyä. Valtakirjakaupan ja korjuupalvelun toiminnan katteet ovat myös erittäin maltilliset.

    Metsuri motokuski

    Niinhän se olisi. Mutta kun siirryttiin tähän nykyiseen järjestelmään niin yhdistyksistä tuli liikelaitoksia ja rahaa pitää todellakin tulla liiketoiminnasta. Siinä monesti hämärtyy tämä edunvalvonta. Mutta kun sen tiedostaa eikä suuria toiveita rakentele niin pärjäähän sitä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Juuri noin Mm mutta mhy:n valtuusto valvoo sen toimintaa ja vahvistaa mhy:n budjetin. Se siis myös määrittelee millaiseen liikevoittoon pyritään.

    Reima Ranta

    Kukin toimija ajaa lähinnä omia etujaan. Se on lähtökohta, joka on hyvä muistaa. Jos itse et kykene huolehtimaan eduistasi, niin sinua viedään, kuin kuoriämpäriä – oli sitten toimija kuka hyvänsä.

    Metsänhoitoyhdistystenkin toiminta oli aika härskiä pakollisen metsänhoitomaksun aikana niitä kohtaan, jotka pyrkivät itse hoitamaan metsiään. Haitanteko oli aivan yleistä, vaikka saivat tuloja tekemällä vahinkoa.

    Kilpailun lisääntyminen on varmaan jo nyt muuttanut asetelmaa, mutta tietämättömällä metsänomistajalla on syytä varovaisuuteen, eikä tukeutua umpimähkään vain yhteen tahoon.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 407)