Keskustelut Puukauppa Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 407)
  • Mhy kilpailuttaa ja osallistuu itse omiin kilpailutuksiin?

    Merkitty: 

    Kilpailutin leimikkoni Mhy:n kautta. Kävimme toimihenkilön kanssa tarjouksia läpi ja minua ihmetytti että viereisessa huoneessa istuva toinen toimihenkilö oli myös jättänyt Mhy:n oman tarjouksen joka osoittautui niukasti parhaimmaksi. Kanssani asioinut toimihenkilö kehui vuolaasti heidän omaa korjuupalveluaan (Hakkuujälki ja katkonta).  Homma alkoi hieman haiskahtamaan, otin valtakirjan pois ja jätin leimikkoni sillä kertaa myymättä, jatkossa kilpailutan leimikkoni itse ja asioin suoraan ostajien kanssa. Onko tälläinen toiminta kuinka yleistä ja onkohan se ihan laillistakaan? Paskamaku jäi.

  • A.Jalkanen A.Jalkanen

    Sori, pilkkuvirhe!

    Peal

    Mehtäakka, ei torpparit osaa ajatellakaan.

    MJO

    MJO ?

    Mitä on tuo työ kun tavaraa ei RDS nähdä, saatikka kosketella. Se on välistä vetoa. Eihän se tavara edes kuje heidän osoitteen kautta, tulee suoraan valmistajalta tilaajalle. Trokausta se on. Valmistaja olisi toimittanut tavaran tai laitteen 1/10 osa hintaan.

    Sinun Trokarisi hoitaa tavaran tilauksen, laskutuksen ehkä rahdin jne.. Miksi se tekisi sen ilmaiseksi sinulle? Se on hyvä, jos sinä onnistut sen tekemään itse. Nähtävästi kaikki eivät tee, kun näitä välittäjiä on olemassa.

    Samalla tavalla toimii esim. MHY taimienvälitys. MHY ei kasvata, kuljeta yms. taimia. MHY pelkästään kerää tilaukset ja tilaa taimet ja niiden rahdit. Siitä huolimatta et välttämättä saa taimia yhtään halvemmalla suoraan taimitarhalta ainakaan perille toimitettuna. Samoin rautakaupat toimittavat tavaran suoraan tilaajalle. Usein se tulee suoraan tehtaalta ilman myyjän ” tavaran koskettelua ja hipelöintiä”.

     

    uudehko metsänomistaja

    ”Trokari” ei ole nätti sana. Sen käyttämistä pahassa mielssä olisi syytä harkita tarkkaan. ”Trokariksi” voidaan myös kutsua puun välittäjää hyvässä mielessä.

    Itse pidän suomalaisen puunmyynnin heikkoutena sitä, että Suomesta puuttuum likimain kokonaan ”trokausporras”. En tarkoita porrasta, joka vain vetää välistä osuuden kauppahinnasta vaan asiantuntijaa, joka tiedoilla tai taidoilla saa puusta keskimääräistä paremman hinnan ja ottaa osansa siitä lisähinnasta, joka juuri hänen toimiensa ansiosta puusta maksetaan

    Juuri tuo lisähintaa kohottava tieto tai taito on se, mistä olen valmis maksamaan. Tuollaisia tietoja voivat olla esimerkiksi hyvä paikallistuntemus, jolloin ”trokari” tuntee kaikki alalla toimivat puun ostajat ja lisäksi näiden todelliset tarpeet, aikataulut, eli koko ostohalukkuuden olipa sitten kyse laaduista, aikatauluista tai mitoista tai joistain muista erikoisominaisuuksista. Suuri monialayritys saattaa periaatteessa ostaa kaiken puutavaran, mutta yleensä vain ns listahinnalla.

    ”Trokarin” taito voi olla kyky valmistaa myynnissä olevasta puutavarasta juuri sellaista laatua tai mittaa, joka kiinnostaa jotain alueen erikoispuun ostajaa. Näin myös pienissa erissä. Tälläinen toiminta ei ole helppoa ison kombinaatin ollessa ostajana.

    Lisää nousua puun hintaan saattaa aiheuttaa myös se, että alueen puunostajien täydellisellä tuntemuksella ”trokari” saattaa olla kykenevä toimittamaan halutun puutavaran hakkuupaikan lähellä olevalle käyttöpaikalle. Alentuneet kuljetuskustannukset saattavat merkitä lisää hintaa puulle. Tällöinkin hyväksyn tuon lisähinnan jaon trokarin ja puun myyjän välillä.

    Eli uudelleen. Hyväksyn puun ”trokauksen”, mikäli sen ansiosta puusta saatava hinta nouseen tavanomaisesta listahinnasta juuri ”trokarin” tietämyksen tai taidon ansiosta. Mielestäni tuollainen ”trokari” on puun myyjälle hyvä ystävä eikä suinkaan tarpeeton välistä vetäjä.

     

     

     

     

    Remie

    Kyllä, ylösostaja on paikallan josta puhuit. mutta , trokarilla tarkoitetaan yleensä ketjua jossa tavara kulkee nimellisesti monen välikäden kautta ehtimättä edes liikahtaa alkuperäiseltä kaupantekijältä. Tämä porrastettu trokaus ei palvele tuottajan etua missään muodossa. No tietysti olen väärä henkilö arvioimaan muiden kykyä kun olen koko ikäni opetellut kantapään kautta näitä asioita. Joskus antaa mennä kun näkee että ei ole suuresta kiinni.

    Jovain Jovain

    AJ. Tuolla aiemmin. Voihan se olla niinkin, että on verrattava  bruttohintoihin, eli lähtöhintaan, toimituskaupan hintoihin ja niistä tehtäviin vähennyksiin. Tulee ainakin näkyväksi ja eihän nettohinnoista voi tehdä vähennyksiä.  Ei edelleenkään istu, että pystykaupan korjuu olisi metsänomistajalle ilmaispalvelu. On se miljardiluokan isännätön raha siellä olemassa.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Pitkään samalla paikkakunnalla toimiva myhistyksen toimihenkilö oppii tuntemaan ostajien tarpeet ja voi varmasti toimia trokarina hyvässä mielessä.

    Jovain. En oikein vieläkään ymmärrä miksi puunkorjuun hinta on niin kiinnostava asia. On tietenkin kiinnostava hankintahakkaajille mutta pystykaupassa tuotteen ulosmyyntuhinnasta vähennetään kaikki kulut ja loppu jää voitoksi. Puun kantohinta on sen käyttäjän vinkkelistä katsottuna yksi kulu muiden joukossa.

    Jätkä

    Ei Trokariksi aleta ihan tyhjästä Siinä pitää olla laajat piirit ja suhteet toimittajiin ja kuluttajiin kunnossa. kunnon trokarilla on lisäksi omaa tuotantolaitteistoa / tilaa niin, että pystytään lajittelemaan, mitallistamaan, kuivaamaan ja höyläämään. Rahaa pitää olla niin paljon, että pystyy käteisellä maksamaan rekkakuormittain sahatavaraa ja käsittelemään sen vientieriin, eli jopa laivalasteihin.

    Tuo vaihe alkaa jo metsässä, josta ostetaan määräätyä laatua ja mittoja. Sahauksen postausohjelmat ovat yksi keino välttää epäkurantin tavaran kertymistä käsittelimön taakse.

    Totuus puutavarakaupassa on, että hyvä trokari tekee tilin valkkaamalla oikeaan paikkaan oikeat tavaralajit ja lajittelu tuottaa niin hyvin, että puunmyyjäkin saa siitä oman siivunsa ihan tekemättä mitään.

    Remie

    Joo ei olekkaan kyllä myyjä joutuu tuon korjuun maksamaan. Kyllä myyjä voi tehdä vähennyksiä yhtä lailla vaikka hän on myynyt alvittomasti jos hänellä metsänhoidollisia kuluja , ei siinä estettä voi olla. Myyjä on tällöin maksanut ALV liikaa ja hän voi hakea alvin palautusta, tai siirtää seuraavaan myyntiin. Näinhän se kirjanpidollisesti muilla aloilla menee. Minä myyn tietotaitoa ja mallikappaleita , ovat verottomia tuloja , voin vähentää mallikappaleissa käytettyjen kulut  joissa on ALV ,näin saan ALV palautusta. Tilit eivät voi olla harmaita, ne on aivan kirkkaita aina. Tilien on täsmättävä molemmin puolin. Yrityspuolella ei tunneta verovelkaa tilikauden lopussa. Niin se pitää olla kaikessa rahaliikenteessä.

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Metsätaloudessa syntyy väkisin aina puuta myydessä verovelkaa koska alvit maksetaan valtiolle vasta puukauppatuloa seuraavan vuoden helmikuussa kun tehdään veroilmoitus.

Esillä 10 vastausta, 211 - 220 (kaikkiaan 407)