Keskustelut Puukauppa MG:n omistus

  • Tämä aihe sisältää 77 vastausta, 14 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 6 vuotta, sitten pihkatappi toimesta.
Esillä 6 vastausta, 71 - 76 (kaikkiaan 76)
  • MG:n omistus

    Sattuuko joku tietämän, paljonko euromääräisesti on laskettu Metsäliiton perusosuuksia ja A-lisäosuuksia? Noista ilmotetaan vain että osuuksien määrä on lisääntynyt tänä vuonna esim. 60 miljoonaa. Kiinnostaa tietää missä mennään, että jos kaikesta huolimatta alkaa tulemaan paskaa tuulettimeen.

  • Korpituvan Taneli

    Kuule Tolopainen, kyllä se vain niin on että ostaja se on joka määrää koivukuidun pituuden oli myyjänä sitten vaikka Metsähallitus tai kuka muu tahansa.

    Koivukuidun pituus ei tosiaankaan oli yksinomaan hakkuu- ja kuljetustekninen kysymys, vaan ratkaisevaa on miten pölleistä saadaan tuohi pois tehtaalla. Sellainenkin rumpu johon voidaan panna havua rankana, kuorii huomattavasti paremmin koivulla jos koivu on 3 metristä. Koivun ja havun kuorinnassa on suuri ero. Koivu kuoriutuu huonosti, mutta taas sen kuori on prosessissa paljon vaikeammin erotettavissa kuin havun kuori.

    Eli koivu pitää saada hyvin puhtaaksi, kun havun puhtausaste on vain lähinnä keittimen kapasiteettikysymys.

    Eli myyjä, oli se sitten vaikka Metsähallitus, ei sanele koivukuidun pituutta!

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Koivu ”tekeytyy” pölleinä hyvin tehokkaasti, eli kuivuessaan kuori irtoaa itsestään, kunhan vain jokin sitä kolhaisee. Olen nyt tehnyt kesän yli olleista koivupölleistä klapeja ja klapit ovat käytännössä kuorettomia, kun ne ovat menneet halkaisuteristä läpi. Koivukuidun käyttäjät ovatkin aika paljolti makuuttaneet kuitujansa tienvarsivarastoissa, vaikka havukuitu onkin lähtenyt liukkaasti.

    Jostain syystä myös koivuhaketta on tehtailla pidetty aumoissa melkoisen pitkään, luutvasti siellä jokin kemiallinen prosessi tapahtuu, jolla saadaan puu helpommin kuidutettua.

    harrastelija

    Kun koivua pitää kesän yli, niin kuori alkaa irtoamaan. Halkaisuterästä saa tuohta repiä usein, myyntiin teen koivut heti hakkuun jälkeen. Kuoreton koivuklapi ei anna nokea niin paljon kuinkuorellinen. Tulee varmaankin palamisessa vähemmän haitallisia pieniukkasia. Savusaunassa poltan kuoretonta koivua ja sauna ei nokeennu läheskään niin paljon kuin kuorellista poltettaessa.

    Korpituvan Taneli

    Nykyinen ostetun puun varasto on niin pieni ettei tuollaista kuorenlähtöä ehdi kuitukoivulla tapahtua, eli se on mennyttä aikaa.

    Tuo koivun makuuttaminen kasalla jonkun aikaa hakkeena oli muotia silloin kun esim. Kaskisten tehdas oli uusi. Puhuttiin koivun uuteaineista jotka sotkivat mm kuivauskuneen viiran jos oli liian tuoretta koivua. Kuitenkin jo paljon ennen tehtaan alasajoa tästä tavasta luovuttiin. Ainakin koivukeittoon ruvettiin silloin lisäämään hiukan mäntyöljyä, olikohan ollut muitakin kemikaaleja käytössä. Eli sekin on mennyttä aikaa

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    Jätkä

    Pohjanmaan radan ratapihojen terminaaleissa ja lastausraiteiden varsilla on, tai ainakin oli, varsin miehekkäät koivukuitupinot. Olivatko ne siellä imeltymässä, vai nopeaa välivarastointia viettämässä, ei ole tiedossani, mutta kaikki niistä ei ollut aivan kasvutuoretta.

    Korpituvan Taneli

    Tuossa Jätkän kommentissa sanalla OLI on erityisen suuri painoarvo.

    Nykyisin ostetun puun varanto on todella niin pieni ettei tälläistä makuuttamista enää tapahdu. Tietenkin jossain aina löytyy se unohdettukin pino, nykyisenä ATK-kirjanpidonkin aikoina.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 6 vastausta, 71 - 76 (kaikkiaan 76)