Keskustelut Metsänhoito Metsurit – kallispalkkaista köyhälistöä

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 67)
  • Metsurit – kallispalkkaista köyhälistöä

    Tuttavapiiriini kuuluu metsuri, ja sain häneltä tutkittavakseni tuoreimman metsäalan TES:n. Erityisesti minua kiinnostivat palkkataulukot, joita metsureiden työssä sovelletaan. Osasin jo ennalta odottaa karua luettavaa, mutta todellisuus onnistui kuitenkin yllättämään minut karuudellaan.

    Tiedän että tuttavametsurini on aina elänyt hyvin vaatimatonta elämää. Se on ollut välttämätöntä, jotta hän ylipäätään olisi voinut tulla toimeen. Tämä kokenut ammattimies on saanut raskaasta työstään palkaksi vain perustoimeentulon, joka sekin on ollut ajoittain niukanlainen.

    Metsurin työ jos mikä on kausiluontoinen matalapalkka-ammatti. Sulan maan aikana raskasta työtä tehdään palkalla, joka liikkuu jossain naurettavan ja säälittävän välimaastossa. Talvikaudet kituutetaan lomautettuina työttömyyspäivärahalla.

    Syitä metsurien kurjaan palkkatasoon on useitakin, ja monet niistä perustuvat yksinkertaisiin reaalitalouden lainalaisuuksiin. Mutta yksi kiistaton syy on myös se, että työnantajapuoli käyttää säälimättä hyväkseen useimpien metsureiden kyvyttömyyttä vaihtaa johonkin muuhun, parempaa palkkaa ja työoloja tarjoavaan ammattiin.

    Kaikkein lohduttominta kuitenkin on, että suomalainen metsuri on kuitenkin edelleen kallispalkkaista työvoimaa. Hänen tuleva toimeentulonsa on yhtäältä lisääntyvän koneistumisen, toisaalta ulkomaisen halpatyövoiman puristuksessa. Tiedämme jokainen varsin hyvin, kuinka tässä väännössä lopulta tulee käymään.

    Elämme markkinataloudessa, jossa suomalaisen metsurin huippuammattitaito ei paina paljoakaan, kun ulkomailta aletaan toden teolla tuoda halpatyövoimaa. Nämä ulkomaiset metsätyöntekijät ovat vielä suomalaista metsuriakin epätoivoisemmassa asemassa, ja ovat riemumielin valmiita tekemään metsätöitä reilusti alle nykyisten TES-palkkojen. Raivaussahaa he oppivat käyttämään parin tunnin koulutuksella, sillä työn jäljellä ei ole merkitystä kuin juhlapuheiden korulauseina.

    Raaka-Aarne

  • raivuri

    MV:n mielestä oikeat metsurit ei tee muuta kuin metsähommia. Nykymaailmassa on voitava muuttua ja tehtävä sitä mistä maksetaan. Muutama vuosikymmen sitten ei varmasti olisi uskottu nykyisestä energiapuusta maksettavan. Omaan käyttöön otettiin, mutta ei sitä myydä voinut.

    Ja oon päässyt touhua katsomaan ja kyllä se on moninverroin kovempaa ja vaativampaa työtä kuin raivaussahan kanssa taimikoissa juokseminen.

    metsänvartija

    Pitkällä tähtäyksellä kannattaa tehdä niitä töitä mistä saa tuloksia. Hyviin viljelytaimikoihin…siellä on hieno olla.

    Korpituvan Taneli

    Kolmannen kerran pyydän anteeksi maalaisuuttani.
    Mikä oli, Mikander, väittämäsi yhteys tämän Lepolan/puuliiton ja MTK:n välillä.

    Tiedän kyllä AY historiasta sen että aikanaan työnantajat perustivat ”työntekijä” -liittoja ja -yhdistyksiä hajottamaan AY rintamaa. Onko jostain tällaisesta kysymys, siinä yhteydessä?

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    MIKANDER

    Ei se tienvarsien siivoaminen pahaa duunia.
    Ole jos joku neuvoo siitä vaan itse olen
    sosiaalinen ja.Avoin tykkään keskustella
    ihmisten kanssa.Aina parenpaa kuin
    jossakin korvessa. missä ei mitään.
    pursekella jäistä leipää ryypätä.
    Termarista kahveeta ei kiitos.

    jees h-valta

    Alkaa jo pikkuhiljaa mietityttämään tuo ”ammattimiehen” metsurityö. Jos ohikulkijakin jo alkaa neuvomaan.
    Hiukan pitää tönkäistä että ei kait sitä vain olla semmonen raivurinrääkkääjärehjake? Onkos totelliset metsurintaidot ruostunu ”kultaa kaataessa”?

    Nuorimetsämies

    Kauanko nämä aukkohakkuu metsurit eli sitä työtä kun tekivät? Hurjia lukuja hakkasivat päivässä. Kuulin yhdeltä joka tekee hankinta työtä vieläkin että 100mottia oli kovin päivätuotos jossain järeässä männikössä? Onko kovempia tuloksia? On siinä jumaliste paikat kovilla kun isoa puuta pistettiin nurin ja lyötätettiin konkeloita vieläkin pahempaan jamaan toisella puulla….

    Rivinelonen

    Elinikä oli varmaan 60-70 vuotta riippuen vedetyn viinan ja poltetun tupakin määrästä

    jees h-valta

    Kait sitä aukkohakkuuta aika kovaa paketoi moteiksi. Eihän siinä konkeloita juuri tarvii harrastaa kun tyhjään saa kaadella. Kyllä järeässä männikössä aika kovan päivätuloksen vähällä lumella pitkänä kevättalven päivänä voi tehdä. Mutta tappotahtiahan tuollainen.

    metsänvartija

    Metsureiden lukumäärä on tippunut 1980-luvulta (1984; 28000 metsuria) nykymäärään n. 8000.

    20.000 hiljaista työvuotta huokuu metsissä.

    MIKANDER

    Ei kukaan maksa enää manuhaukkuista.
    Motojen nakkia ei se jäljen väliä.
    Kuin ei tarvi maksaa jälkikelpasi.
    Mutta maksajat puuttuu työlle.
    Metsurit erikoistöissä tai raivuulla.
    Mennyttä aikaa sahalla tukinteko.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 67)