Keskustelut Metsänhoito Metsurit – kallispalkkaista köyhälistöä

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 67)
  • Metsurit – kallispalkkaista köyhälistöä

    Tuttavapiiriini kuuluu metsuri, ja sain häneltä tutkittavakseni tuoreimman metsäalan TES:n. Erityisesti minua kiinnostivat palkkataulukot, joita metsureiden työssä sovelletaan. Osasin jo ennalta odottaa karua luettavaa, mutta todellisuus onnistui kuitenkin yllättämään minut karuudellaan.

    Tiedän että tuttavametsurini on aina elänyt hyvin vaatimatonta elämää. Se on ollut välttämätöntä, jotta hän ylipäätään olisi voinut tulla toimeen. Tämä kokenut ammattimies on saanut raskaasta työstään palkaksi vain perustoimeentulon, joka sekin on ollut ajoittain niukanlainen.

    Metsurin työ jos mikä on kausiluontoinen matalapalkka-ammatti. Sulan maan aikana raskasta työtä tehdään palkalla, joka liikkuu jossain naurettavan ja säälittävän välimaastossa. Talvikaudet kituutetaan lomautettuina työttömyyspäivärahalla.

    Syitä metsurien kurjaan palkkatasoon on useitakin, ja monet niistä perustuvat yksinkertaisiin reaalitalouden lainalaisuuksiin. Mutta yksi kiistaton syy on myös se, että työnantajapuoli käyttää säälimättä hyväkseen useimpien metsureiden kyvyttömyyttä vaihtaa johonkin muuhun, parempaa palkkaa ja työoloja tarjoavaan ammattiin.

    Kaikkein lohduttominta kuitenkin on, että suomalainen metsuri on kuitenkin edelleen kallispalkkaista työvoimaa. Hänen tuleva toimeentulonsa on yhtäältä lisääntyvän koneistumisen, toisaalta ulkomaisen halpatyövoiman puristuksessa. Tiedämme jokainen varsin hyvin, kuinka tässä väännössä lopulta tulee käymään.

    Elämme markkinataloudessa, jossa suomalaisen metsurin huippuammattitaito ei paina paljoakaan, kun ulkomailta aletaan toden teolla tuoda halpatyövoimaa. Nämä ulkomaiset metsätyöntekijät ovat vielä suomalaista metsuriakin epätoivoisemmassa asemassa, ja ovat riemumielin valmiita tekemään metsätöitä reilusti alle nykyisten TES-palkkojen. Raivaussahaa he oppivat käyttämään parin tunnin koulutuksella, sillä työn jäljellä ei ole merkitystä kuin juhlapuheiden korulauseina.

    Raaka-Aarne

  • huski

    hei
    olipa tutun tuntuista tekstiä ihan omakohtaisesti olen tuon kokenut.Huomenna pitäisi aloittaa raivauskausi – hyvin kun olen kortistossa 4 kuukautta levännyt.Talvi on henkiseti raskasta joskus mutta kaikkeen tottuu mikä ei tapa.Ansiosta- se voisi olla ihan kohtuullinen jos saisi raivata esim. koko vuoden normaalilla tahdilla ,mutta talvi tukahduttaa ja työstä ei makseta niin paljon että saisi kesällä kasalle ylimääräistä.Ulkomaan avuista- Eiköhän viron kortti ole jo käytetty loppuun nyt mennään jossain latvian korkeudella, mutta luulen että heilläkin on kaipuu talvella parempaan joten jäävät kotiinsa töihin kun ajat paranevat ja Ruotsi ottaa pakasta parhaat.Kaikki vastaan tulleet ulkomaan avut olleet ammattimiehiä ja fiksuja.Mollissa (kortistossa ) vain tornator ilmoittelee työpaikoista muilla suurilla varmaan työvoimakunnossa???Eli suuret työ antajat ilmoittavat koko ajan suurista hoitorästeistä ja samalla pokivat porukkaa ulos toisesta ovaesta ja taka ovesta tulee fransiki yrittäjää sisää(yrittjissä ei mitään vikaa) mutta suuryhtiöiden moraali ihmetyttää .Eli töitä on paljon – kaikki otetaan töihin – mut HINTA ratkaisee kuka tekee-tessistä viis!

    Berza

    Näin on valitettavasti tänä päivänä metsurin palkkaus.
    Suurin syllinen lienee koneellistuminen, ne tehokkuudessaan ovat pudottaneet metsurit pallkakuopan pohjalle. Raivaustaksoilla todella kovakuntoinen metsuri vielä pääsee palkoille, mutta tekopuolella täytyy sahata hullunlailla.

    Aika-tunti palkkaus on myös hämmästyttävän alhainen, jos vertaa muun teollisen alan palkkaukseen, jotain 1600-2000 e nettona, siihen vielä ostat sahat, bensat ja muut työtarvikkeet. Metsureitten kulta-aika oli ja meni 1970-80 luvulla, ennen monitoimikoneitten tuloa.

    Tarvittaisinko taas Kekkosta, joka hoitaisi homman ?
    Hänhän 60 luvun alussa, oliko itsenäisyyspäivänpuhe, vai mikä, mutta hän nosti kissan pöydälle puheessaan. Puheensa lopuksi hän lausui :Metsätyömiehen palkkaus on kansallinen häpeä, johon on tultava korjaus ja se myös tuli.
    Metsätyömiehen oloihin ja palkkaukseen hän oli tutustunut Itä-Suomessa liikkuessaan metsätyömailla.
    Ei taida meidän Saukki lähteä savotalle enää.

    metsänvartija

    Metsänhoitorästejä katsellessa päätyy siihen lopputulokseen että metsureita, tai suoraan sanottuna risusavottalaisia tarvittaisiin lisää ja paljon.

    Kova työ ja huono palkkaus (ja jokaista koskeva kova verotus) ei kiinnosta.

    Työtä voi jakaa lisäämällä sahaamisen lisäksi suunnittelua työn oheksi (Metsähallituksella on suunnittelu metsureita). Esim. pyykkien merkkaus ja rajojen aukaisu.

    Samoin talvet ovat liian kovia, paksu hanki ja kova pakkanen ei todellakaan ole kiinnostava työ ympäristö. Taasen Metsähallituksessa on metsureita työllistetty polttopuun teossa. Kovalla pakkasella sekään ei ole miellyttävää, mutta maaliskuussa jo ihan mukavaakin.

    Lomat kannattaisi keskittää talveen ja liittää siihen pakolliseen työttömyyteen koulutusta. Ei lisä oppi koskaan pahaa tee.

    Työkin voisi olla verotuksesta vapaampaa, sama koskee auton hankintaa. Samoin kulut pitäisi olla 100% verotuksessa vähennyskelpoisia aivan kuin metsätilan omistamisessa on.

    Taloa ja perhettä elättäessä joutuu tekemään liian kovia päiviä. Poliitikoissa ei ole metsäalan henkilöitä jotka tietävät työn kovuuden, verotuksellisin toimenpidein tästä ammatista saisi kiinnostavamman.

    Metsänvartija tekee itse puolipäivää sahan varressa, puoli päivää tsto+muita maastohommia. Oma työ on verovapaata eikä ole sos.dem. kustannuksiakaan. Kulut menee sitten verotukseen.

    Metsuri motokuski

    Niin, Tuo metsurin ammatti on kausiluonteista jos mikä. Sen vuoksi onkin syytä hankkia toinen ammatti talveksi. Itse teen kesäisin noita metsurin hommia ja palkka on tuplasti motomiehen palkka. Vuotuinen ansio sitten tasoittuukin talven aikana ja vuosiansiot jäävät pelkässä metsurin hommissa aika huonoksi. Siis kesällä ei koneissa tarvita niin paljoa porukkaa niin silloinhan voi olla muissa hommissa. Talvella taas koneen koppiin. Sillon on ammattimiehillä kysyntä.

    Itse en kyllä allekirjoita täysin aloittajan ongelmaa. Tosin teenkin noita metsurihommia yrittäjäpohjalla.

    metsänvartija

    Jos on oma metsätila voi sahat ym. panna metsätilan verotukseen.

    Omalla metsätilalta saa rakennuspuut, polttopuut, töitä ja rahaa. Varsinkin jos tulee taantuma.

    Oma metsätila+vieraan töissä=toimii!

    metsänvartija

    Sulan maan aika risusavotoilla, talvet sitten kortissa.

    Meneehän se niinkin, liitosta saa korvaukset.

    Korpituvan Taneli

    Uskaltaiskohan taas kerran ottaa esiin sen asian mistä olen saarnannut jo vanhalla palstalla moneen kertaan.

    Pidän suorastaan huonona työn organisointina sitä etteivät isot firmat ole pystyneet ratkaisemaan metsäalan ympärivuotista työllisyyttä millään tavalla.
    Tällaisia Metsuri Motokuskejakin on vain hyvin harvassa.

    Ensiksi hommaan pitäisi ottaa oppia asfalttialalta ja soveltaa niitä asioita metsään.
    Oleellisena asiana olisi lomien siirto talveen, myös toimihenkilöillä.
    Sitten voitaisiin sekoittaa muitakin työn rajaaitoja kuin metsurin ja motokuskin. Mitenkäs se tekopyhä jako työntekijän ja toimihenkilön välillä, oliskos syytä sitäkin horjuttaa jo, kun sentään ollaan jo pitkällä 2000 luvulla.
    Ideoikaa lisää.

    Muuten mites on Miisu ja muut onko lomautukset alkaneet kalenterin mukaan, vai onko otettu sopiva lumitilanne huomioon.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

    metsänvartija

    Kyllä joulu-tammi-helmi-maaliskuukin joutaa olla uunin pankon päällä.

    Jää aikaa muuhunkin. Metsureille pitää olla elämisen ehdot talvellakin.

    metsänvartija

    Eiköhän nuo itäeuroopan pojat tee vain ennakko raivuita.

    Asuvat jossain? ja illat tehdään lisätiliä.

    Korpituvan Taneli

    Miisu:
    ”Lomautuksilla nyt juu olen. MH-töitä tehdään mei Firmassa huhti-joulukuun aika.”

    Eli firma on niitannut lomautukset kalenteriin, olsuhteet eivät ratkaise.

    Terveisin: Korpituvan Taneli

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 67)