Keskustelut Metsänhoito Metsuripula.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 71)
  • Metsuripula.

    Suomessa on huutava pula metsureista – Pohjalainen yritys tuo 130 työntekijää Aasiasta, kun kotimaisia osaajia ei löydy     Aikoo kouluttaa muutamassa kuukaudessa ammattimetsureita.

  • Visakallo Visakallo

    Muistan tuon ajan josta mehtäukko kertoi. Hankintamiestä ei aina oikein katsottu hyvällä. Meilläpäin se johti siihen, että isännät tekivätkin yhtiön palkkatyönä metsurin hommia omissa metsissään! Yhden palstan taisin minäkin silloin harventaa sillä systeemillä.

    Tervaskanto

    Teen keski-suomen alueella ilta- ja viikonloppu hommina raivauksia ja pieniä ensiharvennuksia, että niitä tarvitsevat yhteyttä. ??

     

    Raivaaja

    <p>Kaverilta kuulin että MHY:lle töitä tekevät itäeuroopan metsurit olivat sivutöinä varastelleet tavaraa. mm paikallisen halpa-hallin häkin takana olevasta kesävarastosta oli tavara kelvannut. Ei taida palkka riittää itäeuroopan poikienkaan elämiseen kun varastella täytyy. 🙂  Kiinni jäivät, auto täynnä varastettua tavaraa. </p>

    mehtäukko

    No, sitä kurjaa luoteenlaatua näyttää olevan kaikissa kansoissa? Hyvä kun käry käy.

    Rane

    <p>”Kaverilta kuulin…”</p><p>Missä tämmöinen tapahtui? </p>

    Raivaaja

    <p>mhy Pyhä-kalan alueella tapahtunut.  Onkos tuo pohjois-pohjanmaata. </p>

    MIISU4F MIISU4F

    Jätkä tuossa mainitsi, että palkkatyöläinen voi liittyä ammattiliittoon, joka neuvottelee palkat.

    No, melko surkeita korotuksia on tullut. Peruspalkka on suht sama kuin siistijällä. Jos tekisi siistijänä yötöitä, voi saada suunnilleen saman kuin raivaustöistä kaikkine henk.koht lisineen.. Rankkuus vaan ihan toista luokkaa.

    Lisäksi työnantajan tehdessä meille ikäviä työvoimapoliittisia paikallisia palkkatasoa heikentäviä sopimuksia, ei liiton puolesta aluksi korvaa lotkautettu. Itse jopa ajoin asiaa alkuun erimielisyyksien muodossa. Juuri minkäänlaista apua ei ammattiliitosta saanut, ihan itse piti hoitaa.

    Lähdin sitten pian opiskelemaan ja opintovapaille heikennysten aiheuttaman v”tutuksen tähden ja että sais muuta ajateltavaa. Nyt olen kyl jo valmistunut ja jatkan entisessä ammatissani.

    Opinnoista oli hyötyä, koska voin nyt hakea luonnonvara-alalla muitakin hyväksi havaittuja vaikka keikkahommia. Niitä en availe enempää.

    Meinasin puolentoista vuoden aikana sekä jättää päätyöni, että erota ammattiliitosta- Teollisuusliitosta, koska niin huonosti kontaktoivat, auttoivat, missään, vaikka ammattiosastonkin kautta välitin työpaikkani ongelmista sekä itse riitautin työntekijäasemasta käsin juttuja.

    Itse asiassa vain yksi pitkäaikainen ammattiyhdistyshenkilö sai minut ylipäätään pysymään ammattiliiton jäsenenä ja jatkamaan työpaikassani.

    Paikallinen MHY- Kaakkois Suomessa irtisanoi metsurinsa. Siitä oli mm fasebookin metsurit palstalla (yksityinen ryhmä) jaettu lehtijuttua (koko jutun saa, jos haluaa sieltä)  ym.

    http://www.uutisvuoksi.fi/paikalliset/6037168

    Niin olen todennut, että jatkan kyllä palkkametsurina niin kauan kuin terveys kestää ja *saa* olla, vaikka välistä kiristäsi hermoa.

    Pahoin pelkään- ja se lisää työstressiä- että meillekin koittaa ulkoistamisen ajat. Että eipä kiinnosta juuri enää mikään metsäalalla. Työt tehdään mut muu aiheesta ei enää motivoi.

    Että siksikään en juuri vieraile täl palstalla. Ei ole mitään intoa siihen. Vaikauttamismahdollisuudet edistää alan asioita suht nolla.

    Kuvat katson toki aina 🙂

    A.Jalkanen A.Jalkanen

    Siis hinnat metsänomistajille nousevat koko ajan, mutta metsureille saakka ei korotukset valu? Meneekö rahaa liikaa organisaatioiden pyörittämiseen ja voittomarginaaleihin? Ei ole hyvä tilanne metsätyövoiman saannin kannalta.

    MIISU4F MIISU4F

    Noin  se on. Urakkataksoista en voi sanoa, kun aina tehnyt aikapalkalla.

    On meilläkin ns piiskaraha mutta tuotos-ja laatuvaatimukset ovat nousseet niin ei tää ikääntyvä (itsekin jo 50+) porukka enää tahdo niille plussille päästä. Mutta on ollut toki muutakin hässäkkää.

    TES mukainen peruspalkkataso on silti kehno. Lisäksi meillä tehdään 2 vaatimusryhmän töitä vaikka periaatteessa työhön on tullut lisää kaikenlaista oheispäivittämistä, eikä niitä TESin kirjauksiakaan oikein tahdota 100 noudattaa..

    Jätkä

    Ammattiliittoon kuuluvilla on normaalisti luottamusmiehen tuki ja kaikki erimielisyydet palkkauksessa ja työehdoissa pitäisi niiden ilmaantuessa ottaa luottamusmieskäsittelyyn.

    Mutta esim raivaus-sahatyöt on kohtalaisen helppo hinnoitella urakkataksoilla, jolloin ansiotaso / tunti on mahdollista saada nousemaan jopa tuntuvastikin aikaan perustuvaa palkkausta korkeammaksi. Toki se edellyttää asiaan perehtymistä niinkin, että pystyy arvioimaan, kuinka paljon pinta-alaa saa millaisestakin hehtaarista. Samoin pinta-aloista pitää päästä sopimukseen.

    Kaikki muutkin työehtosopimukseen kirjatut tekijät pitää selvittää ja tehdä kirjallinen työsopimus.

    Toki katkera totuus on, että metsätyön palkat ovat jämähtäneet pahasti takavuosikymmenten tasolle, vaikka suorittavia ei enää ole tarjolla niin kuin joskus vaikkapa kolmekymmentä vuotta sitten oli.

    Syyttävää sormea näyttäisin itse metsätöitä tekeville, koska siinäkin porukassa on käsittämättömän heikko järjestäytymisaste. Jos kaikki olisivat liitossa ja luottamusmiehet olisivat terhakkaana, taksat ja työehdot voisivat olla paremmin kohdallaan.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 71)