Keskustelut Metsänhoito Metsurinvyö ja kaatokiilat

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)
  • Metsurinvyö ja kaatokiilat

    Tervehdys

    Olen viime aikoina pohtinut kuinka saisin kaatokiilat kuljetettua vaivattomasti metsurinvyössä. Minulla on vyössä 2 taskua, joissa toisessa pinotavarasakset ja toisessa nostokoukku. Taitavat olla Huskin mallia. Noihin taskuihin jos survoo vielä kaatokiilat, niin eipä ole koukku tai sakset helposti käytettävissä. Oletteko tehneet/poranneet kaatokiiloihin reikiä, joista ne voisi vaikka narunpätkällä tms. laittaa roikkumaan vyöhön vai millaisia ratkaisuja olette tehneet?

  • petep

    Tuossa näkyy kohdassa 35 sekuntia Ruotsalainen versio .

     

    https://youtu.be/a_YWF7CAbDY?t=35

    Jätkä

    On ollut käytössä kiiloille omat kotelot varustevyöhön, en tiedä saako niitä enää.

    Sakuilla on isojen puiden kaadoissa useita kiiloja. Kirves pitää olla raskaampi, teikka sitten MOSKA.

    Toisaalta tuntuu höhlältä kantaa vyössä mittanauhaa, koukkua ja saksia, kun niitä ei tuossa filmillä käytetä. En ole piitkiin aikoihin käyttänyt ns. varustetaskua selkäpuolella, koska en ole kokenut sitä tarpeelliseksi.

    kuusessa ollaan

    Uittokalustolta löytyy kahdelle kiilalle tarkoitettu vyötasku. Ja ainakin huskun mallistossa on koukkukotelo, jossa on kiilalle lisäpidike. Lyöntivälineenä oon käyttänyt muovista rekyylilekaa, ei paina metallimoskan tavoin.

    Kiilat on näppäriä, kun niiden käytön opettelee. Eilen juur kaatelin tuttavan mototyömaalla runkoja alarinteestä moton ulottuville. Kiilalla saa estettyä puun ”nitkahtamisen” taaksepäin. Pienellä rungolla kaksoissahaus tarpeen, eli kaatosahauksesta ensin toinen puoli valmiiksi ja pistosahaus pitopuulle. Sitten kiila kireälle lyötynä loppusahaus kiilan suuntaisena. Oikein tuntee kun puu nytkähtää jännityksen avautuessa.

    Polaris

    Täytyypä katsella Uittokalusteen ja Huskun tarjontaa. Itsellä on myös tuo takaosa vyössä, mutta eipä siellä kyllä mitään muuta ole kuin mitta 😀 Enempi olisi tarvetta saada mukaan viilat ja avaimet. Meikäleisen vanhassa vyössä takaosassa ei ole kunnollista vaihtoehtoa näille. Voi olla, että jos tuonne laittaa viilan tms niin jonkinajan kuluttu saapi ettiä ympäri metsää, että missä ne mahtaa olla.

    Tuossa viinkonloppuna käyttelin kiiloja, kun piti varmistaa ettei runko lähde sähkölinjan suuntaan ja toinen runo piti laittaa pötkölleen hieman sivuun luonnollista kaatosuuntaa. Kiilat naputtelin paikoilleen kirveen hamarapuolella.

    pikkutukki

    Tarvitseisin lumilapion , jossa vahvistettu ranka kaatovängäksi ja kuuppaan kita , johon voisi tartuttaa pöllin ja vetää tarvittaessa uran varteen .

    Tolopainen

    Eikö metsään mennä tekemään töitä eikä kanniskelemaan kaikenlaista juotavaa rautaromua mukana. En ole enää vuosiin pitänyt mitään koukkuja tai saksia mukana. Kuormaajalla puut siirrtään ja Kiilan saa hakattua koloon puunpätkällä. Niitä yleensä metsästä saa tehtyä. Ei tarvita moskaa tai kirvestä.

    kkiila

    Kiilat on ollu tarpeellisia, ilman kiiloja kaadan vain pienet rangat. 2 kiilaa kulkee aina mukana lenkissä työkaluvyössä ja kun ei tarvitse niin ne on kombikannun kyljessä jossa epoksilla liimatut itse tehnyt kiinnikkeet. Viilasarjan rulla on myös kanisterissa mukana. Kirves on samanlainen komposiittivartinen mitä husqvarnakin myy, hamara on tasaisempi ja käytännöllisempi kuin fiskarsin kirveissä.

     

     

    Jätkä

    Kyllä minä yleensä olen pärjännyt vänkärin kanssa. Isoissa ja pitkissä pihapuissa Stalpenia ja kun siitä on voima loppunut, kaatokiiloja. kiilojakaan ei kannata vyössä jatkuvasti kanniskella.

    Kaatovänkäri on tarpeen, jos haluaa karsia myös pölkyn alapuolella olevat oksat.

    Tavallisesti tyveltä heitetään vänkäri ensimmäisen tukin katkaisukohtaan, pölkky karsitaan ja käännetään. Toisen tukin kanssa sama järjestys. Tukkiosan loputtua vänkäriheitetään seuraavan kaadettavan puun tyvelle, tehdään latvakuitu valmiiksi ja kaadetaan seuraava puu.

    Kun tehdään tukkeja M-sahalla, yleensä pituudet merkitään latvapäähän. Se vuoksi mittanauha pitää olla vyössä kiinni. Pituusmerkkien takia nostokoukku, jossa on merkkausliitu- on välttämätön.

     

     

    MaalaisSeppo

    Kaatokiilat mulla on repussa. Niitä tarvitsee harvoin. Kiilaa tarvitsevat puut kaadan sitten, kun reppu on muutoinkin lähellä.

    Vänkäri usein riittää. Saa olla tarkkana, ettei huku lumeen. Joskus on näin meinannut käydä. Täytyypä lisätä värikäs narunpätkä.

    Jätkä

    Me käytettiin konkeloliinaa vänkärivarressa. Liina jäi lumen päälle näkyviin, vaikka vänkäri upposi. Aika pian heittotarkkuus kehittyy niin, että rauta ja liina jää rungon päälle, taikka seuraavan puun tyveen kopsahtaa vielä kymmenen metrin päässä.

Esillä 10 vastausta, 1 - 10 (kaikkiaan 10)