Keskustelut Tekniikka Metsurin työkalut

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)
  • Metsurin työkalut

    Olisi sellainen tilanne, että työkalut kaipaa uusimista. Hankintalistalla olisi koukku, sakset ja vänkäri.

    Onko kokemuksia Fiskarssin vehkeistä? Koukku ja sakset vaikuttivat äkikseltään asiallisilta, vänkäri vähän mietityttää. Kannattaako noita kokeilla, vai onko viisaampi hankkia suosiolla uudet husqvarnan mallit?

    Vänkäriksi riittäisi tuollainen 70-80cm malli koukullisena versiona. Sille voisi katsella kaveriksi jonkun näppärästi mukana kulkevan konkeloliinan. Ehdotuksia otetaan vastaan myös sen osalta.

    Sakset ja koukku olisi tarkoitus kuljettaa huskun flexi vyöllä, joten sopivuus niiden kanssa olisi myös plussaa. Huskun koukku ja sakset on osoittautuneet käytössä asiallisiksi, mutta tekisi silti mieli testata noita fiskarssin malleja mikäli niistä on hyviä kokemuksia.

    Jatkakaa ihmeessä keskustelua ja kertokaa kokemuksia omista suosikkimalleista. Saa toki kertoa myös muista metsurin työkaluista, koteloista vöistä jne. Mitkä on hyväksi havaittuja ja mistä kannattaa pysyä kaukana?

  • Jätkä

    tamperelainen. Jos niittejä ei löydikään, niin esim IKH:n myymälästä (meillä) löytyy myös oikeita teräspultteja, joista saa niittiä korvaavan, mutta paljon kestävämmän nivelen  (Ja liika pois rälläkällä.)

    En ole nähnyt yhdenkään Fiskarsin vänkärin katkenneen vääntämällä. Niitä hitsattuja katkeili kovassa pakkasessa, mutta ei vääntämällä, vaan heitettynä se esim kantoon, kiveen tai pölkkyyn ja kunnolla tarähtäen

    kuusessa ollaan

    Oon korjannut sen niitin 6mm pultilla, jossa nylok-mutteri. Katkaisu sopivan kireyden kohdalla ja loppukiristys hieman vasaralla takomalla. Kestää.

    Sen niitin saa rikki, jos saksilla lyö oksia poikki kasatessa. Eikä ole auttanut, vaikka on teroittanut sen reunan…

    TV

    Itsellä houkuttelee tuo uusi huskun flexi vyö juuri tuon takia, että sitä on helppo muokata tarpeiden mukaan. Nappaa ne kotelot pois joita ei käytössä tarvitse ja sillä työkohteella ja varustelee ne kamat mukaan joita uskoo tarvitsevansa. Jos rojua kertyy mukaan enemmän, niin laittaa valjaat, jos varustus on kevyt, niin menee pelkällä vyöllä. Pelkän vyön kanssa vielä nopea käyttää tuon pikalukon ansiosta.

    Yllättävän heikkoja kokemuksia tuntuu Fiskarssin vehkeistä olevan. Taitaa olla viisain hankkia ne huskun työkalut, kun ovat osoittautuneet käytössä toimiviksi vehkeiksi. Ja sopivat varmasti parhaiten noiden flexin koteloiden kaveriksi.

    Normaalisti mukana kulkee mitä luultavammin koukku, sakset ja pieni muovikiila. Koukkua voisi myös käyttää kiilana/vänkärinä, mutta eipähän tylsytä ketjua jos hipaisee. Vänkäri saa odotella tankkauspisteellä viilojen kanssa. Isommille puille saa heittää sakset ainakin pois ja tilalle otetaan lisää kiiloja, retkikirves/pieni moska sekä mitta.

    kuusessa ollaan

    Ne uudet fiskarsin vänkärit on sinänsä hyviä, kahvasta saa vääntää sen mitä käsivarsi kestää, painopiste mukavasti siellä lavan päässä. Sakset toimii hyvin, jotkut rälläköineet sen ripustuskoukun pois. Koukku ja sen painopiste on omituinen, ei oikein asetu kunnolla luonnollisesti pölkkyyn.

    Jätkä

    kuusessa ollaan. Lasketko sahan maahan siki aikaa, kun karsit pölkkyjä saksilla? Paras tapa on karsia kaikki oksat kerrallaan, mutta jos jokunen on joskus jäänyt, niinn sahallakin ne voi sipasta poikki.

    Jätkä

    Tarkistin Fiskarsin uuden vänkärin rakenteen. En ole sellaista hankkinut, enkä hanki, vaikka luultavasti saisin sen ilmaiseksi, ilenhan Fiskarsin kanssa tehnyt aika paljon yhteistyötä ja itseasiassa asunutkin näköetäisyydellä tehdasmiljööstä.

    Minulla on Tilhin ontto – pitkävartinen, kevyt ja tosikovaa nostoa kestävä vänkäri, joka sopisi isojen puiden kellistykseen, siinä vaan oikeastaan pitäisi hioa lätkää ohuemmaksi, on tarkoitettu 404 – ketjulle.

    kuusessa ollaan

    Jätkä: Vaikka kuinka huolellisesti karsii rungot, aina kasatessa huomaa yksittäisiä oksia ja saha on kaukana. Silloin on hyvin äkkiä houkutuksena hilpaista se yksi oksa pois…oon oppinut, ettei kannata.

    Jätkä

    Tekniikka on väärä. Jokainen pölkky käännetään het kun se on katkaistu. Todetaan oksatilanne ja kasataan pölkky. Sitten seuraavan kimppuun.

    Jaksottamalla kasauksen / siirtelyn  mahdollisimman lyhyisiin jaksoihin, rasitus ei nouse niin korkeaksi, kuin pidempiaikaisessa kasailussa.

    Sahan pitää jaksaa käydä tyhjäkäyntiä, jolloin sen lämpötila tasaantuu ja voitelu paranee, eli sahaa ei edes sammuteta.

    Oon oppinut, että takuulla kannattaa.

    kim1

    Mettämies….,heh..,vaikken mikään metallurgi olekaan,niin vähän huvitti kuinka nämä uudemmat fiskarssin vänkärit voivat olla yhdestä puusta valettuja…varsi on vissiin jotain alumiiniseosta,ja huulilevy jotain aivan muuta heh…..,toki varren alaosassa selkeä hitsaussaumakin näkyy……

    kuusessa ollaan

    Jätkälle terveisiä, kyllä pölkyt käännän ja karsin tyvellepäin palatessa, mutta aina niitä oksia vaan tahtoo jäädä, etenkin lumiaikaan.

    Ja fiskarsin vänkäreistä sen verran, että perinteinen taottu malli (ollut markkinoilla 20-30 vuotta) on yhdestä palasta taottu ja siitä on paksumpilapaisia kopioita. Ne uudet harmaat, muovikahvaiset on taotulla lavalla, johon on hitsattu putkivarsi. Varsi on lyhennettävissä, koska kahva on vain yhdellä ruuvilla kiinni.

Esillä 10 vastausta, 31 - 40 (kaikkiaan 46)