Keskustelut Tekniikka Metsurin työkalut

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)
  • Metsurin työkalut

    Olisi sellainen tilanne, että työkalut kaipaa uusimista. Hankintalistalla olisi koukku, sakset ja vänkäri.

    Onko kokemuksia Fiskarssin vehkeistä? Koukku ja sakset vaikuttivat äkikseltään asiallisilta, vänkäri vähän mietityttää. Kannattaako noita kokeilla, vai onko viisaampi hankkia suosiolla uudet husqvarnan mallit?

    Vänkäriksi riittäisi tuollainen 70-80cm malli koukullisena versiona. Sille voisi katsella kaveriksi jonkun näppärästi mukana kulkevan konkeloliinan. Ehdotuksia otetaan vastaan myös sen osalta.

    Sakset ja koukku olisi tarkoitus kuljettaa huskun flexi vyöllä, joten sopivuus niiden kanssa olisi myös plussaa. Huskun koukku ja sakset on osoittautuneet käytössä asiallisiksi, mutta tekisi silti mieli testata noita fiskarssin malleja mikäli niistä on hyviä kokemuksia.

    Jatkakaa ihmeessä keskustelua ja kertokaa kokemuksia omista suosikkimalleista. Saa toki kertoa myös muista metsurin työkaluista, koteloista vöistä jne. Mitkä on hyväksi havaittuja ja mistä kannattaa pysyä kaukana?

  • Jätkä

    Olen jo pitkään karsinut varustevyöstä ”turhat” namiskukkelit pois. Ihan hyvä paketti on mielestäni keinokuituvyö, joka pitää muotonsa, eikä esim vety. Lukko saisi olla pikalukko, mutta ne ovat usein sellaisia, että kovassa nostossa, jossa pitää palleaa pullistaa, antaa soljen säätö periksi. Siksi ihan perinteinen solki. Kotelot ovat vanhat Fiskarsin valamalla tehdyt pehmeät kotelot, joissa koukut ja sakset pysyvät hyvin. Mittanauhaa varten lätkä kankun päälle, ettei mitta jyskytä persuksiin.

    Siirtelysaksina käytän Fiskarsin oikein matalia saksia, joilla saa tosi hyvän otteen puusta ja ranka nousemaan jopa kymmenen senttiä korkeammalle. Kahva on suora. Nostokoukku vasemmalla puolen, on samanlaisella kahvalla varustettu – kevyt ja kestävä. En tiedä, saako noita enää kaupasta. Nuo kaarevalla kahvalla varustetut nostolaitteet ovat ikäviä, kun sormet puristuvat kasaan tiukassa nostossa.

    Mittanauhan viritän työntekoa varten. Vänkärin kuljettamista en ole kokenut koskaan minkäänlaiseksi ongelmaksi. Paksun lumen aikaan olen sitonut konkeloliinan varteen, jolloin vänkärin voi heittää 10 – 15 metrin päähän ilman , että se hukkuu. Oikeassa metsässä poikkeuksellisen suuret puut voi kaataa etupäässässä sinne, minne ne ovat nojollaan, tai 90 astetta molemmille puolille. Normaalisti vänkäri (Fiskars) riittää ja on luotettava ja paras. On minulla kaatotunkkikin oikein isoja pihapuita varten, kun niille ei usein ole kuin yksi kaatosuunta.

    kim1

    Jätkä: Teillä vissiin noi fiskarssin tuotteet on 70- luvulta,ne toki on hyviä…,nämä nykyiset fiskarssin vänkärit näyttävät ihan vitsiltä…,tarkoitan sitä kombo mallia,mihin on ympätty kuitupuusakset…,itselläkin on sellainen vanha fiskarssin vänkäri…,toki se on kymmenen 10 vuotta ollut yhden kannon päällä…,hitsaussaumasta katkenneenna …voisihan sen lähivuosina tuoda kotiin korjaus hitsattavaksi…,heh..,tosiaan en minäkään vänkäriä turhia kantele,vaan viskaan sen seuraavan kaadettavanpuun lähelle…,eikä tarvita eden punaista nauhaa,kun piru ei meillä tahdo olla lunta edes talvisaikaan heh…

    Tolopainen

    Olen tuota kaatorautaa kokeillut, muuta kun viides joutui hukkaan johonkin hevon kuuseen, siirryin käyttämään muvikiiloja. Pitäisi joskus ehtiä niitä etsimään miinaharavan kanssa.

    Jätkä

    Kyllä vänkärit ovat aika tuoreita – Ei mitään hitsaussaumoja missään ja koukku vanhaan malliin, mutta siipimutterilla irroitettavissa. Nämä uudemmat ovat jo ohuemmalla lätkällä, eli sopii myös pikku-Tilhin sahausrakoon. Vanhoilla pystyi nostamaan voimakkaammin.

    Kun joskus tehtiin tukkeja, sai Vänkärin paiskata rungon päälle, jolloin katkaisun jälkeen tukin sai pyöräytettyä ympäri. Ja paiskattua vänkärin taas eteenpäin. Näin tukkirungolta seuraavalle siirtyminen oli ehkä vain metrin -parin matka.

    Hommassa kehittyi myös heittotarkkuus niin, että vielä yli kymmenen metrin päähän heitetty vänkäri yleensä kopsahti tukkipuun runkoon ja jäi tyvelle odottamaan sahaajaa.

    Jos te olette hukanneet vanhat – kunnon vänkärinne, en minä ole siihen syyllinen.

    puhveli

    itse käytän molemmissa käsissä fiskarsin vanhoja koukkuja . eli saksia en käytä ollenkaan. jos saksia käyttää pitää opetella niitä käyttämään oikein eli nostoja vaan ei missään tapauksessa vetää niillä pöllejä. varmin tapa päästä olkapää leikkaukseen.

    kim1

    Kai se on uskottava jos jätkä niin sanoo…,mutta itse väitän että se lätkä on juotettu/ hitsattu kiinni ..(selkeästi näkee putkessa liitos sauman)…,no  täytyy katsoa kylmäkosken tokmannilla ,jahka sinne kerkiää….,mikä totuus on…toki jätkällä voi olla aivan juuri hänelle tehty uniikki vänkäri….ken tietäää..

    Jätkä

    Sakset ovat mitä parhaimmat värkit pölkkyä / rankaa vedettäessä, kun se joko on liian painava kantaa, taikka toisessa kädessä on saha.

    Hakkuuneuvoja oli käynyt metsuria opastamassa pölkkyjen siirtelyssä uusien koukkujen  / saksien kanssa. Kun hän viikon päästä palasi palstalle, niin metsuri kahlasi hangessa iso pölkky olkapäällään : ” No sinä täällä edelleenkin pölökkyä kanniskelet” -totesi neuvoja. ” -Eipä se ole sieltä kuhtumalla tullu` ” Sanoi metsuri.

    Muutosvastarinta on siinäkin asiassa kova. Eihän teitä voi pakottaa, mutta itse te häviätte, kun ette suosista usko ja opettele jotain uutta, joka on muualla jo kokeiltu ja hyväksi todettu.

    En ole Nähnyt – Kuullut,- enkä Kokenut olkapäiden kärsivän vetämisestä, jos se tehdään oikealla tekniikalla.

    kim1

    Puhveli: mitä taasen aikoinaan käytin ainoastaan saksia….,muutaman kerran meni niitit poikki….kerran lensin voimalla takana olevan kaadetun tukin päälle….,ihme ettei mennyt selkä paskaksi…,niin kovalla vauhdilla se notkolleen meni….

    kuusessa ollaan

    Kun isäukko siirtyi ylemmille hankintasavotoille, jäi toinen varustevyö ylimääräiseksi (molemmat huskun selkätuellisia malleja). Niinpä varustelin tukkimetsiin omansa, kiilataskuilla ja vasarapidikkeellä. Toinen minimiversio rankametsiin, vain koukku+sakset -versiona. Molemmissa on perinteiset huskulaiset tarvikeversiot koukusta ja saksista.

    Fiskarssilaisen paketin ostin kokeeksi, myin sitten pois sukulaiselle. Koukussa hyviä ideoita ne sisäpuolen hammastukset, mutta ei pysy kotelossaan kunnolla.

    Tuttu metsäpalveluyrittäjä osti kokeeksi sen uuden valjasmallisen huskun paketin, nyt kaikilla työntekijöillään se. On kuulemma niin mukava käytössä, ei tarvitse vetää järjettömän kireälle.

    Jätkä

    kim1. Eivät tainneet olla oikein hyvälaatuiset sakset. Ei meillä koululla mennyt yhdetkään sakset rikki, vaikka niitä oli käytössä kymmeniä. Monasti vedettiin kaksin käsin perse edellä peruuttaen.  Tosin yksikään vetäjä ei ole ollut yli 90 kiloinen.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 46)