Keskustelut Metsänhoito Metsurin eväät

  • Tämä aihe sisältää 84 vastausta, 29 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Nimetön toimesta.
Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 84)
  • Metsurin eväät

    Aloitetaan vähän erinlainen keskustelu. Millaisiä eväitä olette kuljettaneet metsässä mukana?

    Itsellä on mukana yleensä riisiä ja kanaa tai kalaa evästermarissa. Mukana myös hedelmiä ja maustamatonta jugurttia ja paljon marjoja. Tietysti myös salaattia kulkee mukana. Jos tietää että on nätti työmaa tulossa niin saatan joskus jopa makkarankin paistaa.

    Leipää ei maha kestä syödä joten joutuu jonkin verran miettimään mitä evääksi ottaa.

    Juomana mukana vichyä ja joskus mehua.Lämpimänä juomana yleensä teetä tai kaakaota mutta jos maha paremmalla päällä niin silloin kahviakin.

    Mitä muilla tulee reppuun laitettua kun metsään lähtee?

  • wanhajätkä

    Jatkampa vieläkin.

    Mulla on harrastuksena keittiö ja kokkaaminen ja sillä mielelläni keskustelen aiheesta.

    Uusimmat tutkimukset muuttaa pikkasen meille opetettua totuutta. Aamupalaa tärkeämpi olisikin kunnon iltapala. Sen kyllä allekirjoitan ja heleposti.

    Miten se ihiminen ois sen kummempi ku muukhan elukka. Syö vattasa täyteen ja vetäytyy levolle? Luonnollista? Että väkisin pitäs aamulla niellä läskiä ja munnaa… No ei helekkari. Mulla on molempia ihan omasta takkaa iliman tankkausta.

    Euroopassahan syödään illallinen vasta kahdeksan yhdeksän jälkeen illalla ja aamupala on sitte mitä on. Terveempiähän ne on ku me! Mulle se rytmi sopii erinomaisesti.

    Pohjoiskarjala- projekti…sai toki paljon aikaan ruon monipuolisuuden edistämisessä. Mutta että joku tohtori vetää ylimääräisiä sulkia hattuunsa projektinsa ansiosta. Tottakai sydän ja verisuonitaudit ovat vähentyneet osittain ravinnon monipulistuttua. Verrokkiryhmänä olikin veteraanit ja muutkin karuissa oloissa eläneet ihmiset. Kyeskenkasvuset pojat ja nuoret miehet vanhenivat poteroissaan vuosikymmeniä! Heillä oli ikuinen nälkä kertoi isäni.

    Ajoin -91 pahan kolarin. Olin viikkoja sairaalassa. kotiinpäästyä ruokatottumukset muuttui totaalisesti. Raskaampi ruoka, liha, makkarat ja kaikki rasvainen suorastaan etoi. Ensin minulla halutti marjoja, sitten salaatteja hedelmiä ja muuta kevyttä. Vasta reilun vuoden päästä pystyin nauttimaan normaaleista grilli-illoista.

    Summasummaarum…Olet syönyt terveellisesti kun nouset tyytyväisenä röyhtäillen pöydästä…kiinalaiset vielä pierasee kiitokseksi kokille!

    Älä elä syödäksesi vaan syö elääksesi. Ei minkään kalenterin tai kellon mukaan. Kohtuullisesti. Syö mitä haluttaa ja millon on nälkä. Elimistösi kyllä huutaa mitä se tarvitsee!

    Jaksat ilman kummempia tankkailuja.

    Nimetön

    Nyt eläkkeellä Riitää kun syö lämpimän kerran päivässä.

    Muistan urakka-aikana.Eipä tullu näläkä ,millon oli läskisoossia.

    Jätkä

    Joskus – kun metsätyö oli oikeaa rakaa työtä, mitattiin metsurin energian tarvetta. Vuorokausitarve oli n. 4500 – 5000 kilokaloria / vrk.

    Syy noin julmiin määriin oli se, että esim kasvatushakkuulla pöllit piti kantaa / raahata / heittää ajouran varteen jopa yli 15 netrin päästä.

    Silloin ei pitkänäkään työpäivänä ahkeroimalla saanut lähellekään samaa määrää puutavaraa valmiiksi kuin myöhemmillä tekniikoilla, joissa tavara tehdään tavoitteella pitänä, poisluettuna latvan tumppi, joka on vain jopa 2,7 metrinen.”Kasoja on suht tiheässä ja ne ovat pieniä, eli kanniskelu on lähes kokonaan pois.

    Jos nyt jotkut ”Työn sankarit” Jättävät aamupuuron syömättä ja päivät hoipertelevat metsässä pelkän vesilekkerin kanssa, niin enpä usko kovin montaa kuutiota kasoille tulleen.

    Päivän kovin koitos onkin sitten illan – kähmyssä, kun ahdetaan napaa kohti kaikki se, mikä olisi aamusta lähtien sinne syöttää.

    Se, että lääkäri neuvoo käyttämään suolaa enemmän, ei ole mikään poikkeus, koska emännällä on sama vaiva, eli verenpaine pakkaa olemaan niin alhaalla, että ainakin minua huimaa niin matalat paineet. Kokemusta on siitäkin

    Mottimasa

    Pienillä maatalousvehkeillä kun ajetaan niinkuin hankintapuut yleensä on kaikki puu edelleen vedettävä uran varteen, mitään ei saa kyytiin joka on yli 3m urasta. Kyllähän niitä sahais vaikka kellon ympäri jos ei tarvis läjätä, läjäyshän se tuplasti kovempi homma on kuin sahaus. Hyvänä päivänä kun 7 kiintoa kaataa ja kiskoo reilusta 10 metristä uran varteen n. Kiinnon kasoihin niin valmis on kotia lähtemään. Metsurin työ siltäosin paljon helpompaa kun oikealla metsäkoneella ajetaan, ei paljo muuta tarvi kuin kaataa.

    Lenkopetäjä

    Lähes metri lunta vielä nii voi oikeen herkutella?no mikä ei tapa se vahvistaa

    Makarov

    Wanhajätkä tuolla hyvin kertoikin että elimistö kyllä tottuu. Nestettä menee muutamia päiviä enempi kun aloittaa sitten sen tarve tasaantuu. Ei nestettä kanisteri kaupalla tarvi metsään kuskata tämmösillä normi syyskeleillä. Eilen sahasin mark ll:lla kuusi tankkia ensiharvennus männikköä ja olisiko vettä mennyt n.puolilitraa päivän aikana. Kahvia ja pientä evästä siihen kaupanpäälle.

    Aamulla puuro on hyvä. Siihen päälle vähän leipää. Eihän sitä aamusta kovin raskasta pysty syömään. Päivän jälkeen sitte oikea ruoka. Samoin hyvä iltapala on tärkeä kun fyysistä työtä tekee.  Turhaan sitä kyllä lihapottuja metsässä mukana kantaa 6-8 tunnin takia.

    Jätkä

    Jos täydellä teholla työntää puuta kasaan ja raskauttavat elementit ovat kuormittamassa, niin Makarovista tulee kyllä makaroni ennenkuin kahdeksan tunnin työjakso on kunnialla hoidettu.

    Kun mitattu kulutus 75 – kiloisella henkilöllä tehokkaassa metsätyössä on reilustui yli 1000 kaloria / tunti, on kahdeksan tunnin raatamisessa poltettu niin paljon, että sitä määrää ei hankita takaisin, vaikka puputtaisi kaninruokia koko yön. Kyllä sillä tahdilla työskenneltäessä on käytännössä tankattava useita kertoja päivässä.

    Kyllä hyväkuntoinen kaveri pystyy tekemään silloin tällöin ilman evästä suunnilleen koko päivän, jos ei jano pysäytä, mutta pelkkä vesi on todella huono juoma.

    Se on eri hommaa, kun oikein oikeita töitä tehdään, kun sitä verrataan siihen, että ollaan tekevinään ja vieläpä uskotellaan itselleenkin, että tehdään töitä ja niin pirusti!

    Vanha sanonta Sata-Kunnasta: ”Kyllä se syö, joka paskantaakin”.

    sitolkka

    Raskas saha jo kuluttaa päivässä paljon miehen energiaa. Esiharvennuksella suosin siksi itse pikkutilheä. Isommat ammattisahat on sitten tukin tekoon.

    Mottimasa

    Jätkän kanssa aivan samaa mieltä. Kun aletaan tosissaan sahaamaan eikä sahailla niin hiki on heti, 10 minuutin päästä on kuin saunassa olisi. Jos ei ole juomaa niin hapottaa alkaa nopeasti ja vesi juomana ei ole kuin hetken ilo, olisi edes suolaa siinä vedessä niin olisi parempaa. Lämmin mehu on aika hyvä juoma ja sitä pitää olla. Eriasia on jos sahailee verkkaisesti eikä edes hiki tule, mutta ei silloin puutakaan kaadu.

    sitolkka

    Ja jos laskee energian kulutuksen vaikkapa 120kg hyväkuntoiselle jäntevälle miehelle niin energiavajausta ei täytä illalla enää edes syömällä pientä kyläkauppaa tyhjäksi.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 84)