Keskustelut Metsänhoito Metsurin eväät

  • Tämä aihe sisältää 84 vastausta, 29 ääntä, ja päivitettiin viimeksi 5 vuotta, sitten Nimetön toimesta.
Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 84)
  • Metsurin eväät

    Aloitetaan vähän erinlainen keskustelu. Millaisiä eväitä olette kuljettaneet metsässä mukana?

    Itsellä on mukana yleensä riisiä ja kanaa tai kalaa evästermarissa. Mukana myös hedelmiä ja maustamatonta jugurttia ja paljon marjoja. Tietysti myös salaattia kulkee mukana. Jos tietää että on nätti työmaa tulossa niin saatan joskus jopa makkarankin paistaa.

    Leipää ei maha kestä syödä joten joutuu jonkin verran miettimään mitä evääksi ottaa.

    Juomana mukana vichyä ja joskus mehua.Lämpimänä juomana yleensä teetä tai kaakaota mutta jos maha paremmalla päällä niin silloin kahviakin.

    Mitä muilla tulee reppuun laitettua kun metsään lähtee?

  • Rane

    Metsässäkään ei ruokailun kanssa pidä hätäillä.

    Jätkä

    Mottimasalla muuten kohtuulliset ohjeet, mutta en pidä edellisen päivän oluen juontia mitenkään esteenä. Joillakin kyllä lähtee veto pois aika pienestäkin ryypiskelystä – ei minulla, vaikka en ole vuosikausiin edes maistanut.

    Kun olen yksin tai vaikka kaksin metsässä, en tee valkeaa sinne. Kaurapuuro aamulla olis varmasti huonomahaisellekin hyvä lähtöpaukku päivälle. Mehua, mielellään sellaista, jossa on rypälesokeria, se antaa nopeasti voimaa takaisin lihaksiin. Mehua voi juoda runsaasti, ainakin minulla loppuu veto heti, kun hikoilu loppuu.

    Vesi juomana oikeissa töissä tekee voimattomaksi – suorastaan veteläksi.

    Ravinto-oppaissa on vain vähän oikeasta metsätyöstä ohjelmaa, mutta metsurilla pitäisi olla suolaista ja makeaa evästä. Pieninä annoksina usein, eli vähintään kahden tunnin välein, mieluummin tunnin välein. Jo 5 minuutin tauko ja siinä huolto sahalle ja sahaajalle, tekee ihmeitä työn tuottavuudelle ja työturvallisuudelle.

    Kumikettu

    Mitä milloinkin sattuu kaapissa olemaan- banaania, pähkinää, juustosämpylää, jogurttia, juomista. Luonnollisesti nakkaan kourallisen pähkinää suuhun sahan huollon yhteydessä, samalla reppureissulla. Kesällä raivatessa etenkin on oltava kivennäisvettä ja aina jotain suolaista. Kramppaus uhkaa muuten. Harmi vaan, kun vissyt käyvät hampaille.

    Kun on ruoasta tykkäävää sorttia, niin tulee sitä syötyä metsässäkin. Ei ähkyyn kuitenkaan. Joskus talvisin on tullut omalla palstalla tehdyksi savottatulet palamaan savumerkiksi toiminnasta. Siinä sitten toisinaan makkara paistuu.

    wanhajätkä

    Maailma muuttuu ja niin jätkän eväätkin. Kai terveellisempään suuntaan.

    Kun alotin mettähommat syötiin aamulla käristys kämpillä aikaisin aamulla. Reppuun kahvia termariin. Vanhemmat jätkät opetti että älä ota muuta juomaa mukaan ku helteellä….kesällähän ei juurikaan mettähommia silloin tehty. Jos läträät juoman kans kastelet vaan vaatteesi koska hikoilet pirusti. Kolme päivää se janottelee ja sitten elimistö tottuu niukempaan nestemäärään. Turha läträtä ja haalata päälärillistä juomaa mettään.

    Näin mentiin vuosikymmeniä ja työ oli kyllä raskaampaa kuin nyt muutaman tunnin pyrähdys metsässä. Kahenmaissa iltapäiväkahvit ja sillon se työkiiri oli parhaimmillaan vielä jonku tunnin. Illalla sitte juntattiin kunnolla rasvasta ruokaa ja nestettä. Ei sillon puhuttu kun ei tiedetty mitään hiilihydraattitankkauksesta. Toimi se noinkin ja tuon tyyppinen tapa on mulle jäänytkin käyttöön. Eipä sillon näkynyt paksuja miehenröpejä mettässä vaan kuivia riskiä kavereita joiden selkälihakset oli kuin nippu köysiä..

    Tuo oli pakkasen resepti. Kesällä kovemmissa hommissa oli pääläri kotikaljaa mukana. Helteellä nesteestä pidettiin huolta mutta pakkasella ei kannata rullittaa…

    Nykyinen metsurin päivä on niin lyhyt etteipä se mettässä mässäily tulosta paranna….päin vastoin…

    sitolkka

    Se kotikalja on pirun hyvä juoma. Ruokasaa.

    Jätkä

    Ei ne tukkikämppien jätkät käristekauhoineen ja ruokailutapoineen – juomatapoineen ihan oiketa työn sankareita olleet.

    Illalla sitten ennen nukkumaanmenoa samaa sontaa naamaan. Eipä monikaan elänyt kovin vanhaksi, eikä ainakaan sisuskaluiltaan terveenä kuollut.

    Nyt on jo vuosikymmenten ajan trendi ollut aivan toiseen suuntaan, eli tankataan sellaista evästä, joka sulaa ja imeytyy nopeasti. Tankkausvälit ovat lyhyitä, mutta nopeita, eikä illalla puputeta läskimkkaraa TV:n ääressä.

    Katsokaa uudestaan arton ja vastaavien aktiivimetsurien evästystä, siellä on hyvää, mutta ravitsevaa evästä, eikä kilotolkulla jotain yhtä ja samaa.

    Kuitenkin pidän vanhan ukon ohjetta olla hikoilematta – täysin vääränä. Vasta sitten, kun  ihon pinta kostuu, alkaa suorituskyky olla siinä pisteessä, missä se sillä kunnolla on paraimmillaan. Paidan kastuminen on hyvä merkki, pesukone on jo vanha keksintö.

    Planter

    Näin kun ilmat viilenevät. Lidlistä 59 senttiä maksava hernekeittopurkki. Siitä lämmitetään 2/3 ruokatermariin. Hapanjuureen leivottua ruisleipää, päälle paistettu muna. Siinä sopiva yhdistelmä proteiinia ja hiiliihydraattia. Kone käy tasaisesti ja pitkään. Juomana oman puutarhan viinimarjoista tehty mehu, kylmä tai lämmin, sään mukaan.

    Jätkä

    Hernekeitto on yksinkertainen ja helppo eväs pistää ruokatermokseen. Minulla on ollut 0,5 litran termari. lempiseos – kun itse teen purkkihernekeittoa on, että sisältö ja saman verran vettä kattilaan la levylle. Siskonmakkarapallukoita sekaan suht reilusti.  Termariin niin kuumaa vettä kuin saa, antaa olla hetken ja vesi pois, keittoa termariin.

    Toki hernekeittoon voi lisukkeeksi laittaa muutakin. Yhdellä vanhalla metsurilla oli ohukaispannussa paistettuja lättyjä – oli aamusella paistanut itse.

    Koululla emännät oppivat ja keksivät nopeasti hyviä eväsjuttuja nimenomaa termariin. oppilaat kokosivat ihan itse omat eväänsä maastopäivinä. Ei joutunut maahan kaatamaan mitään. Roskat tuotiin aina pois. Maito, jogurtti, mehu, hedelmää – siihen suuntaan oli koko ajan eväspaketit lämpimän ruoan lisäksi. Niin ja tietenkin hillomunkki tai viineri jne.

    isotee

    Hyvä avaus, pisteet siitä!

    Omassa metsätyöruokailussa noudatan urheiluvalmennuksesta sovellettuja oppeja; siltäkin osa-alueelta kun sattuu osaamista olemaan, heh.

    Valmistautuminen alkaa edellisenä iltana hiilihydraattipitoisella runsaalla iltapalalla, glykogeenivarastot täyttyy ja takaa hyvän unen. Käytännössä esim. puuro, omena, lasi maitoa, tee…

    Metsäpäivän aamuna runsas ravitseva aamiainen, joka sisältää kaikki perusmakrot ja luo perustuksen koko päivälle. Esim iso annos puuroa, marjoja, soppaa, raejuustoa, 1-2 munaa, leipä jossa salaatti-tomaatti-kurkku, tuoremehu, pari kuppia kahvia. Ruokaa saa tulla paljon (+1000 kcal), tämä luo pohjan jolla jaksaa potkia pitkälle, eväillä vain täydennän päivän mittaan.

    Eväät: perinteiseen malliin leipiä jossa välissä kinkku-juusto-salaatti, lisäksi hedelmiä/kasviksia kelin mukaan: pikku tomaatteja, banaani, omppu jne. Välipalarahka. Reilusti juomaa sekä vettä että sokerista mehua (talvella lämmintä termoksessa), iso termos kahvia. Hätävaraksi pähkinä-rusinasekoitus ja suklaata reppuun, näihin ei normaalisti kosketa mutta jos tulee yllätyksiä/ongelmia ja päivä venyy, on energiaa mukana. Juoma ei minullakaan saa loppua kesken, jos loppuu, lähden pois.

    Samalla kun tankataan saha, tankataan ukko. Pyrin syömään päivän mittaan tasaisesti vähän kerrallaan, pitää verensokerin tasaisena eikä tule uupelo. Aamupäivällä kevyemmin koska aamupala antaa vielä virtaa esim eka tankillisella kahvi, hörppy mehua ja vettä, banaani; toisella kahvi, leipä, pari pikku tomaattia, kolmannella kahvi, mehua, leipä, rahka… Makkaraa on joskus mukana tunnelman takia mutta ei aina, tekee raskaan olon ja suolaisia röyhtäilyjä… Tunnelma on toki kiistaton. 🙂

    Metsätyöpäivän jälkeen kamat kuivamaan ja nopea palauttava välipala: leipä hyvillä täytteillä, kasviksia, rahka, hedelmä. Illemmalla hyvä päivällinen normaalia kotiruokaa mitä sattuu olemaan. Iltapalana sitten taas edellä mainittu hh-pitoinen iltapala ja kierto alusta.

    sitolkka

    Oma sopimus elukoiden kanssa on onneksi voimassa. Ne syö rehut ja minä syön ne. Pian saa pistää poroja savustumaan että jaksaa kevätpuolella touhuilla.

Esillä 10 vastausta, 11 - 20 (kaikkiaan 84)