Keskustelut Luonto Metsot

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 67)
  • Metsot

    Kertokaapa asiaa paremmin tuntevat, miten nämä asiat oikein ovat. Tähän asti kun on aina selitetty, että metsojen ja teerien väheneminen on johtunut avohakkuista ja metsänhoidosta. Millä tavalla metsänhoito on muuttunut, kun niitä metsoja on nyt ihan metsästettäväksi asti? – Vai onko mahdollisesti kaikki nämä vuodet haukuttukin väärää puuta?

  • Metsuri motokuski

    Kanalintujen menestymiseen vaikuttaa eniten kevään säät ja kuinka poikueet onnistuvat. Tietenkin keväällisellä kannalla on myös suuri merkitys kun ne poikueet muodostuvat niistä. Jos poikueet onnistuvat hyvin ja keväinen kanta on hyvä niin kanta vahvistuu runsaasti.  Kevääseen kantaan vaikuttaa hyvin paljon talven olosuhteet.  Jos on oikein hyvä vanhan ajan talvi niin talvikuolleisuus on pieni. Tuolla aiemmin siteerattiin Heli siitarista ja eipä enempää oikeassa voisi olla. Kanalinnut poikkeavat sorkkaeläimistä siinä että koiraat ovat paikkauskollisia ja naaraat muuttavat soidinten perässä. Mitä parempi soidin sitä enemmän ne houkuttelevat naaraita. Yleensä pesintä tapahtuu noin muutaman kilometrin säteellä soitimista.

    Kun koiraat ovat paikkalintuja niin metsälläkin on vaikutus. Jos metson elinpiiristä hakataan iso aukko niin elinpiiri muuttuu ratkaisevasti ja voi olla ettei soidinta enää synny. Yleensä kanalintu harvoin elää vanhoissa metsissä. Parhaat lintumäärät löytyvät talousmetsistä joissa ei ole suuria aukkoa ja löytyy hyviä ruokamaita ympäri vuoden. Mikään vanha lahoava kuusikko on harvoin hyvä metsä kanalinnuille.

    Kalle Kehveli Kalle Kehveli

    Ihminen on pilannut metsälintukannat. Liian siisti metsänhoito on pahasta, metsäautoteiltä metsästys on yleistä. Petolintujen rauhoitukset täyttä myrkkyä. Teerien että metsojen syyssoidin metsästys on tuhoisaa. Lintuja ei tänäkään vuonna löydy sydän metsistä, vaan ne vähät ammutaan teille, kun ovat kiviä syömässä. Riistakolmiolaskennat ovat täyttä puppua. Vain 5-10 vuoden täysi rauhoitus voi nostaa lintukantoja. En metsästä itse lintuja enää lainkaan niiden vähyyden vuoksi.

    Berza

    Edellisinä vuosikymmeninä kanalintujen syklisyys kosketti samoin koko Suomea. Jostain syystä enää ei niin ole, vaan kantojen runsaus elää omaa elämäänsä maakunnittain. Nytkin on jo parin vuoden ajan ollut esim teeri kanta p-savo- p.pohjanmaa alueilla ollut hyvin runsas. Taasen p.karjalan puolella heikohko. Olisi mielenkiintoista tietää, mikä tätä aiheuttaa. On epäilty, että idästä on ollut muuttoliikettä länteen päin ???

    Tämän ilmiön  voi  myös havaita syventymällä tämän kesän  kolmio laskenta tuloksiin.

    Visakallo Visakallo

    Kalle Kehveli: ”Liian siisti metsänhoito on pahasta”

    Ketähän tässä nyt uskoisi, kun ainakin suorittava porras sanoo metsien olevan ryönää täynnä!

    Metsuri motokuski

    Ymmärrän tuon ironian. Mutta kysehän on vähän eri asiasta.

    Metsänmies

    Kyllähän suuri osa metsistä on hoidettuja, mutta Suomesta löytyy satoja tuhansia hetaareita metsää jotka ovat ”ryönää täynnä”. Sieltä kyllä löytyy kanalinnuille vaihtoehtoja, haluaako pesiä aukammilla alueilla vai tykkääkö majailla tiheissä ryteliköissä.

    arto arto

    Vesakoilta ne linnut löytyy kun lehti puussa ja ilma lämmin. Lehden tippuessa nousevat kankaille. Viime viikonlopulla tuli metsästettyä sunnuntai kokonaan. Lintua aivan valtavasti. Otin omani reppuun, Loppupäivän katselin puolukkamaita.

    mettämiäs

    ”Vain 5-10 vuoden täysi rauhoitus voi nostaa lintukantoja. En metsästä itse lintuja enää lainkaan niiden vähyyden vuoksi.”

    Uudellamaalla metso on ollut ennen tätä syksyä suurelta osin rauhoitettu kymmeniä vuosia, mutta edellä kuvattua pientä vuosittaista vaihtelua lukuunottamatta metsokanta ei käytännössä ole ainakaan voimistunut.

    Kehvelin tapaan monet entiset metsästäjät, nykyiset sohvaperunat, esittävät ”laupias samarialaista” puutteellisilla tiedoillaan, mutta kyllä ”oikeat lintumiehet” tietävät, missä mennään. Kuten Arto kuvasi, kyllä ne linnut tähän aikaan ovat niissä kaikkein tiheimmissä pusikoissa, joista muuten niiden saaliiksi saaminen ainakin pystärillä ei aina ole ihan helppoa.

    Kuitupuunkasvattaja

    Varislintujen lahtaaminen myös pesimäaikana auttaisi metsoa. Mutta arvovalintahan se on: Halutaanko varis- ja naakkalaumoja vai jotain muuta.

    arto arto

    Ensivuonna taas hyvä lintuvuosi. Ei näy matoja suolistoisa linnuilla. Oon laittanut merkille kun niitä löytyy lintu kanta romahtaa. Mistä ne tulee siinä mitemis pähkinä. Edellinen romahdus suolet liikkui yksinään oli niin paljon elämä sisällä.

Esillä 10 vastausta, 51 - 60 (kaikkiaan 67)