Keskustelut Luonto Metsot

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 67)
  • Metsot

    Kertokaapa asiaa paremmin tuntevat, miten nämä asiat oikein ovat. Tähän asti kun on aina selitetty, että metsojen ja teerien väheneminen on johtunut avohakkuista ja metsänhoidosta. Millä tavalla metsänhoito on muuttunut, kun niitä metsoja on nyt ihan metsästettäväksi asti? – Vai onko mahdollisesti kaikki nämä vuodet haukuttukin väärää puuta?

  • Marjametsä

    Vuosien saatossa olen ampunut noin 50 metsoa. Suurin on ollut 3.65kg suolet ja sisäelimet poistettuna, sisuksien paino on noin puolen kilon luokkaa.

    Tolopainen

    Minulla ei ole enää aikaa metsästykselle, jokaiselle päivälle on tekemistä. Vapaa-aika loppui kun jäi eläkkeelle, kaikki pitää tehdä omalla ajalla.

    Rukopiikki

    Tuosta keskipainosta varmasti löytyy tutkittuakin tietoa. Onhan noita painoja joskus joissain metsästyaiheisissa lehdissäkin käsitelty.

    Visakallo

    Metsoista kirjoittelu on antanut sellaisen kuvan, että se olisi jopa uhanalainen, mutta todellisuudessa se luokitellaan elinvoimaiseksi lajiksi. Joutuiko metso aikoinaan vain hakkuutapakiistojen välikappaleeksi? Metsäpuolella on edelleen muitakin vuosikymmeniä vanhoja hokemia, jotka eivät pidäkään paikkaansa.

    Planter

    Toivottavasti kukaan ei ole ampunut tai ammu vanhaa mustaa ukkometsoa!

    Metsästäjäliiton ex toiminnanjohtaja Heli Siitari.

    ”Myös syyssoitimella metsästystä tulisi Siitarin mukaan välttää:

    – Soidinpyynti altistaa juuri parhaiten lisääntyvät yksilöt helposti liian voimakkaalle verotukselle, hän toteaa.

    Vastoin vanhoja uskomuksia ovat vanhat mustat koiraat erittäin tärkeitä lajin lisääntymiselle. Niillä on suuri merkitys ryhmäsoitimen houkuttelevuudelle.

    – Esimerkiksi teeret ovat uskollisia soidinpaikalleen. Vanhat kukot houkuttelevat paikalle naaraita ja pitävät yllä populaation hyvää perinnöllistä laatua. Kaikkein aktiivisimpina soidinvierailijoina nämä vanhat huippukukot joutuvat helposti soidinmetsästyksen saaliiksi, Siitari kuvailee. Jos huippukukot ammutaan, eivät naaraat enää ilmesty soitimelle. Kerran pois ammuttu soidin harvoin enää elpyy.

    – Vastuullinen metsästäjä varmistaa alueensa kestävät kannat myös tulevina vuosina ja säästää vanhat kukot ja rauhoittaa alueensa suuret soitimet, Siitari muistuttaa.”

    nuori isäntä

    Täällä tuli metso vastaan hakkuuaukealla. Ympäriltä löytyy kaikenkokoista kuusimetsää taimikosta järeään. Mäntymetsiä ei lähellä ole. Oli ensimmänen kerta tuolla palstalla. Muilla palstoilla havainnot ovat lisääntyneet aiemmin ja sitä ennen oli pitkä pätkä, kun vastaan ei tullut yhtäkään.

    Metsänmies

    Oman ”tutkimukseni ”mukaan metsäkanalinnut, myös metso ovat lisääntyneet viimeisten vuosien aikaan selvästi. Päätelmä perustuu työn ohessa tehtyihin näköhavantoihin. Välillä meni vuosia, että pesiä ei työmailta löytynyt juuri ollenkaan ja itse lintujakin nähtiin kovin harvoin. Voi sanoa, että noin viiden viimeisen vuoden aikaan olen löytänyt joka vuosi useita teeren- ja metson pesiä ja nähnyt syksykesällä poikueita. Tämä kesä on ollut selvästi paras, johtunee lämpimistä olosuhteista. Uskoisin. että ainakin jonkinverran kantaan on vaikuttanut se, että metsiä ei raivata enää joka paikassa putipuhtaaksi, vaan linnuille jätetään suoja-alueita(riistatiheikköjä). Myös ne suunnattomat määrät hoitamattomia metsiä ovat mahdollistaneet kanalintukannan myöntäisen kehityksen.                 Olin aikoinaan, joskus 1980-luvun loppupuolella eräässä talossa tekemässä tienvarsimittausta. Kahvipöydässä myyjän isä, yli 80-vuotias vanhaisäntä kertoili savottareissuistaan. Oli ollut ennen sotia hevosmiehenä suurilla savotoilla ,viime sodissa Venäjälle jäänellä Suojärven seuduilla. Tarinoi siinä, että” siellä sitä tul etteen kaikenlaista riistoo” .Metsoja ja teeriä kuului olleen pilvin pimein. Juttu kääntyi sitten kotialueisiin ja sanoi, että ”olhan niitä mehtoja kyllä ennen tiällä kotpuolessakkii”. Totesi, että ”aikonnaan minäkkii ammun parraana vuotena melekkeen viiskymmentä musttoo lintua (ukkometsoa). Ihmetteli vielä lopuksi, ”minnekkä liennöövät nykysin hävinneet, kun niitä ei taho nähä ennee oikkeen millonkkaan”. En osannut oikein kommentoida papan ihmettelyyn, mutta mielessäni tuumailin, että ei ole mikään ihme jos linnut ovat kadonneet tuollaisella teurastuksella.

    MIISU4F

    Kysyin toisaalla, miksi metsäkanalintuja  metsästetään nyt pidempään, kun on runsas määrä. Vastauksena, koska se noudattaa sykliä ja kuolee ne kumminkin johonkin. Eli metsästämisen väliin jättäminen ei nosta kantaa pidemmällä tähtäimellä.

    No juu toinen pointtini oli se, että voi ylimetsästämisellä  ja elinpaikkojen tuhoamisella nekin tappaa sukupuuttoon. Joten, metsästäjiä varten vain näemmä kanalintukantoja on..

    Ihminen korjatkoon virheensä. Pitäisi elää maan sadon koroilla, ei ryöstämällä vähästä tai paljostakaan vaan vain tietty määrä.  Ja pitää myös välivuosia. Raamatullisesti seitsemän ja seitsemänkymmenen vuoden välein antaa vapautus ihmisille ja maalle, jolloin ei kylvetä eikä kynnetä, ei korjata satoa vaikka maa sitä tuottaisi ja päästetään orjat vapauteen.

    A.Jalkanen

    Kannatan. Seitsemän vuoden rauhoitus lopettaisi kiistelyn siitä, vaikuttaako metsästys kantoihin vai ei. Seuranta vuosittain riistakolmioiden kesälaskennan avulla.

    mehtäukko

    Mehtäukko on kyllä sen verran vajaa, etten käytä syöttämistä ja siitä teurastusta. En kiellä muilta, mutten hyväksy itselleni. Taannoiset Mh:n taukopaikoilta roskapöntöistä löytyneet kymmenet teeret vain täkkälihat poistettuina hävetti, kuvotti ja keljutti. En antaisi sellaisille metsästysoikeutta 50:een vuoteen.

Esillä 10 vastausta, 41 - 50 (kaikkiaan 67)